Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

3D 4D scans with Details Scan for my 2nd Baby

Logo Design by FlamingText.com 
Hye :)

Lagi cerita basi dari Anis yang nak di share kat sini. Hehe.

Last week (nak masuk 2 weeks dah pon) pada 6/11/2016 pada jam 5 petang Anis dah set appointment awal-awal untuk buat details scan baby kat Klinik Perdana Sungai Besi. Tempat yang sama Anis buat details scan time Araa dulu. Price pun still sama cam dulu. RM150 (2D details scan + 3D 4D + CD + Gambar). Anis tau ade klinik yang offer lagi murah, tapi entahla Anis selesa kat sini. Lagipun dekat je ngan rumah. Sonographer pun okay.

Anis datang on time pukul 5, tunggu sonographer 5 minit terus masuk bilik. Araa paling excited. Bertenggek dia atas kerusi sebelah katil tempat Anis baring. Hahaha. Start je scam then nampak rupa baby, lagi dia excited. Tak habis-habis duk cakap adik, adik, adik. Auch, so sweet.

Buat details dulu dalam setengah jam camtu. Macam biasalah, kira jari tangan kaki semua. Tengok jantung, buah pinggang, tulang belakang dan GENDER. Hehehe. Alhamdulillah syukur semuanya ok dan sihat. Gender? Biarlah rahsia. :)

Ok start je nak buat 3D, sangatlah mencabar. Sebabnya muka baby betul-betul ade kat bawah uri. Aishh. Rapat pulak tu. Golek punya golek, dapatlah space sket between muka dia and uri. Time tu lah, dia angkat tangan dua-dua belah tutup muka. Hahaha. Siap ada aksi hisap jari lagi. Alahai anak ibu ni. Pemalu rupanya.

Lama jugakla duk pujuk baby, at last dapatlah sipi-sipi. Tapi muka baby tak penuh lagi, sebab masa ni anis ngam-ngam 26 minggu. Kalau buat masa 30 minggu maybe nampak penuh elok muka dia.


haaa tu lah dia si pemalu ni. Tu Pun tengah hisap jai tu.  :)


Yang atas tu 3D Araa dulu.  Sepesen je susah nak tunjuk muka. Dapat pun sipi-sipi jugak. Cuma si Araa dulu siap kaki dia naik ke atas kepala. Hahaha.

  Logo Design by FlamingText.com

Double Breastpump Murah : Real Bubee. Ok ke?

Logo Design by FlamingText.com 
Alkisahnya bermula bila hati ni berkira-kira nak membeli double bp. Yang lama punya single pump. Mencari double BP yang murah dan function dia kira ok lah. Nak beli preloved? Ish. Tak tergamak la pulak kan? Hehehe.

So google lah sana sini. Then saja survey kat shopee.my. Survey punya survey jumpa ni haa, Real Bubee punya double pump. Harga gila punya murah tak masuk akal.

Ish. Betulke? Ok ke? Entah-entah guna 2-3 hari rosak. Takpe, add to cart dulu. Kita cari review. Google punya google, jumpa lah satu blog ni review pasal RB ni. Nak baca KLIK SINI. So yakinlah sikit macam nak proceed kan. 
ni haaa. part dia tak banyak pun. boleh pakai powerbank je kalau malas nak plug in.
siap boleh deco mata si pump ni. kiut kot. hahaha.



ok lah. Anis proceed je lah. Below RM50 include shipping. Gila tak murah. Tu pun kat shoppe.my ade lagi yang mintak offer. Errr. Nak murah acaner lah lagi kan.

Dah proceed. Jumpa kawan satu kolej dulu, sembang-sembang terkeluar cerita pasal BP. Dia pun cakap dia beli RB double ni jugak via shopee.my, harga pun lebih kurang anis beli je.  Dah sebulan lebih guna. So far ok je xde sebarang masalah. Kawan sekerja dia pun baru jugak order lebih kurang anis. Hehe.

So hari rabu aritu (2/11/16) parcel yang ditunggu dari shenzen dah sampai. Sukanya bukan kepalang.



Hello! :)


Haaa. Ni barang-barangnye. All in good condition. nampak tak sticker untuk deco mata yang super cute? Dahla pump dia kecik cinonet je. Besar sket je dari mouse kat opis ni. Hahaha. (kepala plug takde ye, usb cable je dia bagi. boleh beli asing atau guna plug charger fon je, ataupun powerbank)


Apa yang anis tau, RB ni company asal dia kat Britain. Yang anis beli ni dari China. Nak kata tiruan pun anis tak boleh sahkan. Tapi dekat booklet warranty tu ade je company address dari birmingham. Ataupun, dipasang di China? Macam tu eh? hehehe.

Takpelah, janji well functioned. Berbaloi dengan harga yang super murah tak masuk akal. 
Nak testimoni? Tunggulah anis deliver baby next year ye. Hehehe.




  Logo Design by FlamingText.com

short trip to Melaka + Kenduri Kawen

Logo Design by FlamingText.com
hello, hello, hello!

Short trip last weekend kami sekeluarga ke melaka. Bukan niat nak bercuti pun, tapi pak cik belah husband kahwin. Hehe. So sambil kenduri kendara kita cuti-cuti lah sekali.

Kat Melaka kami stay kat Bayou Lagoon Resort. Jangan cakap, nape tak stay Gold Coast Melaka. Sebab pengantin yang sponsor. 2 apartment 3 bilik untuk kami sanak saudara yang tak berapa nak ramai ni. Satu family satu bilik. Ok lah kan? Dah free.


Araa yang tak sempat-sempat nak kesana-sini. Si babah pun ikut je anak dara kesayangan dia tu.


Yeay! Mandi manda time. Mak buyung pun nak bermandian jugak. Alang-alang selfie sepukul dengan suami tercinta intang payung. Hehe.
(Free entrance je untuk kami yang stay kat resort)


Hah! Budak ni kalau jumpa air, memang susah lah nak naik. 


Naik water slide dengan babah. Ada hati nak turun sorang-sorang. Siap mintak repeat 2-3 kali.
(air agak keruh, sebab baru lepas hujan lebat.huhu)


Araa with ibu. Araa seronok ibu double the seronok. Kahkah.
Mandi sampai bunyi siren water park nak tutup dah. Haha.


Ahadnya. Kami ke kenduri. Ape yang special kenduri ni tak buat kat dewan. Tapi kat Rumah Melaka, kat Bukit Katil. Tradisional sangat view dia. (Sorry gambar takde, gambar Araa je yang ada, pastu main kejar-kejar ngan Araa je). 


Seronok la, sebab banyal flower. FYI, araa ni minah bunga. Pantang nampak bunga. Pelastik ke real ke, sama je.


Ok. Bertiga pulak.
Eh, berempat kot. Lagi sorang ada kat dalam tu haa.
(Jangan tangan kenapa baju en suami kaler biru, panjang ceritanya! huhu)


Ok. Feeling bercinta jap. 
Boyfriend sampai mati nih, sampai jannah.
InsyaAllah. xoxo.


  Logo Design by FlamingText.com

Scan baby.. Scan dan scan!!

Logo Design by FlamingText.com

Hye uolls! Saje je nak share story sket. Sebab rasanya dah lama sangat tak share story kat sini. Semua kat FB je kan. Huhu.
So nak dijadikan cerita, last month anis pergi buat scan 2D. Anis ni memang suka sangat skodeng baby. Last 2 month skodeng baby kat Klinik Nurul yang kat Alam Damai Cheras tu. Ingatkan murah, 2D saje dah rm81. Errr. So far paling mahal scan 2D pun kat Klinik Putrajaya Permaisuri, rm58. Klinik feveret tu, masa preggy kat araa lagi pun memang pergi scan kat putrijaya je.
Ok lah. Kat Klinik Sofea masa anis pergi tu petang, dalam pukul 2 macam tu. Patient tak ramai pun. Yang ramai patient diabetes yang nak buat dressing (cuci luka) je. So menunggu jugaklah about 40minutes. 
Sampai je turn anis, macam biasa lah sembang-sembang mukadimah sket. Then terus scan. Araa ngan  hubby pun ade sekali nak skodeng baby. Nawaitu asal nak skodeng sebab tak berapa rasa baby gerak past few days. Tu yang cuak tu. Mintak ngan doctor, nak tengok gender baby. Hehehe. Scan punya scan ( dah macam details plak), tengok kidneys, jantung, spinal bone, tulang peha, perut and kepala. Semuanya ok. Syukur alhamdulillah. Tapi misi godek-godek nak tengok gender dia tak dapat. Huhuhu.
Tak apelah sayang, nanti ibu skodeng lagi ye. Hehehe. 2D scan rm50 including consultations. Ok lah kan? Hehe. 

Last week plak, masa appointment KKIA kena jumpa doctor nak scan. Masa tu dalam 21 weeks 3 days. So apelagi, cepat-cepat gtau doctor nak tau gender baby. So dengan baik hati doctor layan je. Godek punya godek. Tadaaaa! Nampak. Tapi dia cakap jangan excited sangat. 70% kemungkinan tu as expected lah. Takpelah anis simpan dlu excited tu sket. Nanti details and 3D4D kita buat comfirmation eh. Hahaha. 

Tadi ada call Klinik Perdana Sg Besi, ingat nak buat 2D details and 3D 4D kat sana. Harga rm150 dapat cd and gambar. Scan sonographer yang buatkan. So nanti cukup 26 weeks kita jumpa lagi ye baby. Hehe.
Ok lah, nanti dah buat 3D 4D kasi tempek gambar kat sini ye. Hehehe. 
Daaaa. Happy workings uolls. 
  
Logo Design by FlamingText.com

Life : Attachment at Obstetric and Gynaecology Ward

Logo Design by FlamingText.com 
Phewww... it's been a long-long time i dint tulis-tulis here. =p

Banyak perkara terjadi dalam tahun ni. Berita gembira, berita terseksa, hidup merana dan sebagainya. Cewah!

Ok lah. Actually anis baru je menghabiskan attachment anis di wad bersalin dan sakit puan di salah satu hospital kerajaan yang agak femes dalam malaysia ni. Rasanya tak perlulah mention hospital mana. Asalnya niat anis nak sambung diploma lanjutan kursus kebidanan (Pos Basic Midwifery). Bukan apa, esok-esok senang kalau dah ada Midwifery ni. Bayak kelebihannya. Nak-nak lagi jadi nurse ni, rugi je rasa kalau tak ada Midwifery. Tapi tak semua nurse minat ngan midwifery, salah satu sebab, TOUGH! sangat TOUGH!

Malangnya, anis tak berjaya pun menamatkan attachment tu. Huhuhu. Niat nak buat pos basic terpaksa ditunda dahulu. Alkisahnya, seminggu selepas anis submit form pos basic, my upt +ve. Alhamdulillah. Rezeki disitu. Bukan dalam bidang kerjaya. Takpe, Allah swt sebaik-baik perancang.

Sepanjang attachment anis kat wad O&G ni, sangatlah BEST! dan, sangatlah STRESS!!!!

Ape yang BEST ? Best sebab banyak benda baru yang anis belajar. Especially bilamana kita pun wanita, dan melalui atau akan melalui moment-moment megandung dan bersalin ni. Belajar macam-macam jenis ragam and gaya sakit. 

Ape yang STRESS? biarlah rahsia. Hahaha. Seriously kalau anis jadi patient or client, anis takkan pilih hospital ni. Kenapa? Too many personal reasons that i cannot state it here. Tak pasal nanti takut kena banned dengan hospital ni. Dahla dulu anis pernah buat direct complaint kepada pengarah hospital ni. Oppps! =p

Sekarang dah balik ke hospital asal. Wah tenang-setenangnya. Sebab feeling macam balik kat pangkuan keluarga. Kat hospital anis buat attachment tu, tenaga kerja kita dikerah-kerah. Tapi tak dihargai pun. Bayangkanlah anis tengah preggy 1st trimester, morning sickness boleh tahan. Bulan puasa pulak. Lepastu anis kena asthma attack masa tengah kerja, berlari pergi kecemasan ambil nebulizer. Tu pun bila mintak tolong Housemen wad auscultate lungs anis. They all cepat-cepat suruh pergi kecemasan. Dah setel, dengan shaking satu badan sambung buat kerja. NO ONE offer to help me! Ada mintak tolong bagi ubat, tapi dijawabnya malas! sebab bukan kerja dia. Oh? jadi kau ape? Cleaner? Takpelah, sabar. Belum tiba masa dia. 

Lepas ni kalau anis nak sambung balik atachment, mungkin anis takkan mintak dah kat wad yang sama. Kalau boleh taknak hospital tu dah. 

Pengalaman dengan pesakit? Seriously, pesakit langsung tak bagi tekanan. Biasalah orang sakit macam-macam ragam dia. Ada yang manja, ada yang sensitif. Biasalah tu. Lagipun dah memang kerja nurse macam tu. Sorrylah, anis bukan jenis nak marah-marah pesakit. Cakap hujung-hujung mata. Pilih bulu. Walaupun memang wujud sesetengah yang macam tu. Anis pun tak suka cara sesetengah nurse yang macam bagus sangat, konon macam dah kerja 30 tahun. Padahal junior je. Heh. Memang spesis macam tu. Kalau uolls jumpa spesis terancam macam tu, anis bagi pihak nurse kkm mintak maaf banyak-banyak ye. Maybe diorang kurang kasih sayang. =p

oklah. Penat dah type. Lapar. Nak pergi sarapan jap. =p


  Logo Design by FlamingText.com