Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

PART 1 : PENGALAMAN DAN PROSES BELI RUMAH MENGGUNAKAN LOAN LPPSA

Logo Design by FlamingText.com 

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf zahir Batin

Berkulat dah blog, tapi rasa nak sharing tentang pengalaman jual beli rumah ni menggunakan loan LPPSA (penjawat awam). Memandangkan, during the whole procedures sangatlah susah nak cari info dan maklumat yang berkaitan. Huhu.

So Anis cuma akan share apa yang Anis go through. So kalau ada nak add on apa-apa dipersilakan. 😊

Note : Cerita ni akan ada 3 part, mewakili 3 pengalaman yang berbeza antara 3 developer.

Anis akan update dari mase ke semasa. So, ini adalah PART 1. 🀭


PENGALAMAN PERTAMA : TAHUN 2016

Okaylah disebabkan Anis ni penjawat awam, so banyak jugakla projek-projek PPA1M (Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia) yang Anis apply. Asal ada je projek di kawasan yang Anis rasa logik untuk dimohon, Anis akan isi dan hantar permohononan tersebut.

Bukan PPA1M je, PR1MA, Rumah Selangorku, Rumahwip semua Anis apply. PR1MA ada dapat offer tapi bagi Anis rumah PR1MA mahal. Rumahwip leceh, sebab kena pergi angkat sumpah bagai. Rumah Selangorku pun dapat offer, tapi Anis tolak sebab developer projek tu tak terima loan LPPSA.

Nak dijadikan cerita, 30.11.2016 Anis terima email tawaran untuk projek PPA1M di Kuantan, Pahang. Konon-konon nanti nak transfer duduk Kuantan la, dah suami pun masa tu kerja oil and gas belah2 Kemaman. Rumah ni landed tau, 1 1/2 storey. RM210,000.00 untuk 1300sqf. Belah-belah Peramu, Kempadang, Sg.Soi sana. Dekat lah nak makan Ikan Bakar Ana tu. Hehe.

Anis pun terima offer, klik terima tawaran dalam sistem PPA1M. Print out surat setuju terima, sign terima, ketua jabatan pun sign, berserta surat iringan ketua jabatan dan dokumen sokongan yang diperlukan (payslip,ic dan lain-lain), permohonan loan LPPSA secara online print out dan sign kita berserta ketua jabatan (agen yang isikan, Anis print out je) kemudian hantar ke pemaju dan pemaju hantar ke LPPSA.

Seriously, developer ni pelik tau - KEMUNCAK LAKSANA SDN. BHD. nama developer ni. Macam main-main. Untuk S&P sikit pun tak explain dan sebut. Bila setuju tu, dia terus bagi floor plan dan unit rumah diorang dah pilih siap-siap. Tapi sebab masa ni zero kan. So follow je lah. 

Dalam masa 3 minggu, dapat email loan LPPSA lulus 100% tanpa wang beza. So, anis print out dan sign SURAT SETUJU TERIMA dan hantar balik kepada agen pemaju untuk dihantar kepada LPPSA. Setuju terima tu dalam masa 14 hari bekerja kena jawab dan sampai ke LPPSA. Kalau tak jawab, permohonan dianggap ditolak. Semua benda agen buat masa ni. Masa ni Anis still biul-biul. Bilalah developer ni nak collect duit untuk S&P semua tu. Memang sampai ke sudah tak sign S&P. πŸ˜‘

FEBRUARI 2017

Dalam bulan februari Anis balik Kelantan. So, balik KL naik LPT, Anis ajak suami singgah Kuantan nak tengok tapak rumah tu. Bila pergi, hutan belantara lagi. Yang ada cuma projek fasa 1 yang dah siap dan diduduki. Anis punya fasa 3. Fasa 2 pun tak nampak apa-apa. Jentolak jengkaut semua tak nampak batang hidung. πŸ˜“

Masa ni dah rasa macam.... hurmmm. 30% je hati ni rasa nak proceed. Tapi, surat setuju terima dah hantar. SURAT SETUJU TERIMA LOAN LPPSA YA, BUKAN SURAT TAWARAN PERUMAHAN dari PPA1M. 

Malas nak serabut-serabut, Anis follow je flow. Call developer berkali-kali untuk S&P, yelah mesti lah nak tahu berapa banyak duit nak pakai kan? Nak buat preparation. 1st time belinl rumah pulak tu. Duit bukannya kepuk-kepuk boleh buat keluar senang-senang.

MEI 2017

Anis cek sistem LPPSA, duit insurans dah dibayar. Ish, pantas insurans ni (TAKAFUL IKHLAS). S&P apa pun tak sign macam mana dah boleh disburse duit ke insurans eh? πŸ™„

Malas nak serabut, tapi malang tidak berbau. 

JANUARI 2018 

Awal tahun, Anis terima surat dari bahagian pengurusan hospital. Allahu. Macam jatuh terduduk bila dapat tahu Anis diarahkan untuk keluar dari rumah kerajaan (kuarters) atas sebab blok yang Anis duduk tu untuk gred yang lebih rendah, dan Anis tak layak.

Serabutnya kepala masa ni. Mana lah nak tuju, nak cari rumah sewa dalam KL ni. 😭😭

Fikir punya fikir, Anis nekad nak batal beli rumah dekat kuantan tu dan beli rumah dekat KL. Yelah, S&P apa pun belum sign.

Dan disinilah bermula segala-galanya!! 


To be continueeeeeee 😘

  Logo Design by FlamingText.com

Taman Pudu Ulu

Logo Design by FlamingText.com
Aidiladaha ke dua weolls. Mencari port mandi manda untuk anak-anak. Konon pagi sabtu tu nak gerak pagi-pagi bawak anak mandi kat taman pudu ulu. Tapi terlewat, kelaur dah nak tengahari. Cancel pulak bawak ke petang. Araa dah bebai sebab dah siap ngan baju swimming dia.
 
Petangnya, sampai je hujan lah pulak. Baru je mandi tak sampai 15minit. Kilat dan guruh dentam dentum. Diorang tutup kolam. So postpone lah hari esok.
 
So, malamnya kami dah decide nak bawka bekal lah. Esok tu bangun pagi-pagi buat nasi lemak, goreng nasi dan pulut kuning sikit (favourite araa).
 
Tadaaa! Bekalan kami.
 

Uishhh kemain Aijaz. Syok la tuuu.

yang ni mandi memang tak ingat dah.
 
 






Nasib baiklah dari pukul 9 pagi mandi sampai pukul 12 tengahari cuaca redup je.
 
Kolam ni bukan 24jam bukan and bukan tiap-tiap hari operasi tau. Dia ada operation hours dia jugak. Ramai yang dating jauh-jauh, anak2 dah excited sekali dah tak boleh mandi. Walaupun ni kolam awam, tapi ada orang yang jaga.
 
 
Haa. Boleh lah plan bila nak datang. Jangan risau kolam dibersihkan setiap hari. Walaupun ianya kolam awam. So selamat beriadah bersama keluarga.
 
 
Logo Design by FlamingText.com

River of Life KL

Logo Design by FlamingText.com
Hye uolls. Macam mana raya Aidiladha haritu? Balik kampung tak? Yang mana balik tu semua sangkut jem ke? Hehehehe.
 
Anis Alhamdulillah Aidiladha haritu stay kat KL je. Family anis and in law pun tak balik kampung. Serik mengenangkan raya Aidilfitri haritu 18 jam perjalanan dari Alor Star balik KL. Pheww. Pingsaannnnnnn.
 
So disebabkan tak balik, we olls pergi jalan-jalan area KL je. Aidiladha pertama pergi River Of Life yang dekat Masjid Jamek tu. Pergi naik LRT dari Cheras ke Masjid Jamek. Sayangnya baru lepas hujanm air pancut yang kiri kanan sungai DBKL tak bukak. Just bukak lampu-lampu je. Tapi ok lah, Araa sooo excited okeh. Plus, boleh naik train. Dah lama dia teringin. Huhuhu. Sorry dear ibu babah soo busy. Actually babah je busy lebih, asyik kelaut. Hihi.
 
Dia pun excited jugak. Hehehe.

Araa with her nekma and tokpa.

4 of us. Aijaz? tengok ape tu?

Again!! Aijaz? tengok camera pleaseeee.

my family, sorang je takde. Si sulung. Huhuhu.


Cantik.

uiii. cantikkkkk. hehehe.


adik bujang. the only boy.

adik bongsu yang jauh ketinggalan umurnya. kikiki.

uit makan jajan! pau ibu kat 7E ngan Barbie sekor. grrrrrrgr!
 
 
Ok lah kalau nak datang jalan-jalan. Cuci-cuci mata. Tapi tak siap sepenuhnya lagi projek ni. Kalau dah siap sepenuhnya mesti lagi cantik kan? Hehehe.
 
Ok lah. Daa.
 
Logo Design by FlamingText.com

Tukar Baju

Logo Design by FlamingText.com 
Sudah berkurun niat nak tukarkan baju boyfriend lama ni.. akhirnya tercapai jugak.. mesti selama ni dia kecik hati sejak 2 menjak anis ada boyfriend baru ni.. hehehe..

dari pearl grey ke metallic black. metallic ke? black metal? 

 

ok lah kan. Berapa budgetnya? ok lah very affordable. Luar dalam RM1800.00. Siap dalam masa 4 hari. Hantar ahad malam.. petang khamis dah boleh ambik. 

Ade yang tengah survey2 nak tukar baju boyfriend boleh lah contact Pak Abu 0122702159. Kedia dia kat Taman Putra Permai, Seri Kembangan, landmark dia Bintang Bistro / Giant Equine Park. 

Ok sekian terima kasih.

  Logo Design by FlamingText.com

Review : Eko Teat

Logo Design by FlamingText.com
Alkisah bermula bila masuk minggu ke 3, Aijaz dah pandai reject teat TT dan Avent! Again, ingatkan introduced teat awal-awal baby ni oleh accept, rupanya mereka ni cerdik sangat. Sebab Araa dulu 3 weeks nak naik kerja baru introduced. Huhu.

Ramai kawan-kawan suggest guna Pigeon Peristaltic Plus Wide Neck punya teat. So, tanpa berlengah-lengah Anis pun beli kat shopee dulu sebijik. Kasi try dulu. 


Taraa! Udah sampai. ibu ni gigih jugak cepat basuh and sterilized nak bagi Aijaz try.
Dan sememangnya betullah apa yang dikata, kebanyakkan baby refused teat, kalau dapat pigeon yang ni comfirm accept.

Bermulalah episod di mana Anis mula berkira-kira nak tambah botol lagi. Hurmm, biasalah dizaman abang jib ni kena jmat cermat. Belanja berhemah ok. Terjumpa EKO Teat, yang kononnya dikatakan sama seperti pigeon ni. So, Anis pun try lah beli.


Alhamdulillah. EKO Teat ni memang superb lah. Teat dia lagi lembut dari pigeon tu tau. Muat dengan botol Avent Natural pulak tu. Kalau beli teat Pigeon tu kecik sikit, memang tak muat. So takdelah membazir botol avent tu. Boleh digunakan jugak kan? Hehehe. EKO Teat ni murah lah nak di compare dengan pigeon. RM16 dah boleh dapat 2 EKO Teat ni. Jimat kan? Lepas tu boleh fit dengan mana-mana standard wide neck bottle. Yay!! Aijaz happy ibu more happy!!

Tapi pencarian botol susu si Aijaz ni belum berakhir. Masih berkira-kira nak tambah botol susu. Yelah, nanti senang nak naik kerja esok, bagi kat pengasuh EBM siap-siap dalam botol susu. Tunggu panaskan je (anis ajar aijaz minum ebm disuhu bilik, so tak panaskan pun takpe), niat nak mudahkan kerja-kerja pengasuh. 

Tengah belek-belek shopee jumpa offer storage bottle pigeon yang wide neck 4 botol RM35, ape lagi terus beli laju-laju. Nanti beli asing cap dengan hood je. 

Storage botol yang anis beli yang gemuk camni la. Gambar ihsan gugel.
Beli kat shopee rm35 untuk 4 bijik ni.


Yang ni hood and cap, anis beli kat 11 sreet dapat rm8 each free postage. 




Tadaa!! Bila bergabung, montok-montok je kejadiannya. Teat tu pakai EKO teat.

Ok mommy yang suka berjimat cermat macam anis ni boleh la try eko teat pulak lepas ni. Hehehe. Daa salam sayang dari ibu awesome beranak 2. =)







Logo Design by FlamingText.com