Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

Review : Eko Teat

Logo Design by FlamingText.com
Alkisah bermula bila masuk minggu ke 3, Aijaz dah pandai reject teat TT dan Avent! Again, ingatkan introduced teat awal-awal baby ni oleh accept, rupanya mereka ni cerdik sangat. Sebab Araa dulu 3 weeks nak naik kerja baru introduced. Huhu.

Ramai kawan-kawan suggest guna Pigeon Peristaltic Plus Wide Neck punya teat. So, tanpa berlengah-lengah Anis pun beli kat shopee dulu sebijik. Kasi try dulu. 


Taraa! Udah sampai. ibu ni gigih jugak cepat basuh and sterilized nak bagi Aijaz try.
Dan sememangnya betullah apa yang dikata, kebanyakkan baby refused teat, kalau dapat pigeon yang ni comfirm accept.

Bermulalah episod di mana Anis mula berkira-kira nak tambah botol lagi. Hurmm, biasalah dizaman abang jib ni kena jmat cermat. Belanja berhemah ok. Terjumpa EKO Teat, yang kononnya dikatakan sama seperti pigeon ni. So, Anis pun try lah beli.


Alhamdulillah. EKO Teat ni memang superb lah. Teat dia lagi lembut dari pigeon tu tau. Muat dengan botol Avent Natural pulak tu. Kalau beli teat Pigeon tu kecik sikit, memang tak muat. So takdelah membazir botol avent tu. Boleh digunakan jugak kan? Hehehe. EKO Teat ni murah lah nak di compare dengan pigeon. RM16 dah boleh dapat 2 EKO Teat ni. Jimat kan? Lepas tu boleh fit dengan mana-mana standard wide neck bottle. Yay!! Aijaz happy ibu more happy!!

Tapi pencarian botol susu si Aijaz ni belum berakhir. Masih berkira-kira nak tambah botol susu. Yelah, nanti senang nak naik kerja esok, bagi kat pengasuh EBM siap-siap dalam botol susu. Tunggu panaskan je (anis ajar aijaz minum ebm disuhu bilik, so tak panaskan pun takpe), niat nak mudahkan kerja-kerja pengasuh. 

Tengah belek-belek shopee jumpa offer storage bottle pigeon yang wide neck 4 botol RM35, ape lagi terus beli laju-laju. Nanti beli asing cap dengan hood je. 

Storage botol yang anis beli yang gemuk camni la. Gambar ihsan gugel.
Beli kat shopee rm35 untuk 4 bijik ni.


Yang ni hood and cap, anis beli kat 11 sreet dapat rm8 each free postage. 




Tadaa!! Bila bergabung, montok-montok je kejadiannya. Teat tu pakai EKO teat.

Ok mommy yang suka berjimat cermat macam anis ni boleh la try eko teat pulak lepas ni. Hehehe. Daa salam sayang dari ibu awesome beranak 2. =)







Logo Design by FlamingText.com

Review : Real Bubee Double Breastpump

Logo Design by FlamingText.com
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk meneruskan kelangsungan hidup. Ok seperti yang dijanjikan Anis nak buat review pasal double BP real bubee. 

Malas nak bebel panjang. Anis buat review berdasarkan point je la eh.

1. Bunyi
 Agak tak senyap jugaklah, kalau dalam ofis kecik yang ada 5- 6 orang pekerja still boleh dengar vibrate pump tu.

2. Suction
Ok best. Tak sakit and agak smooth jugaklah bagi Anis. Ada 2 auto phase.

3. kadar pengosongan cik B
Kurang memuaskan. 30 minit baru betul-betul kosong. Huhu.

4. Corong 
Corong tak best bagi Anis, sebab sangat pendek. Unless add on silicone breasthield, baru selesa and sedap diguna. Hehe. Ataupun uols yang mempunyai cik b mantap and cik N jenis besar and memanjang, boleh upgrade corong lain yang panjang and besar. cari je kat shopee tu. 2 set tak sampai rm80 pun.

5. Saiz
Sangatlah kecil dan comel. Senang nak dibawa ke mana-mana.

6. Light duty
Tak leh lasak-lasak and lama-lama. Nanti dia tido sendiri. hahaha. So sangat tak sesuai untuk power pumping.

7. Power supply
Sangatlah senang, sebab pakai usb port. Lupa bawak cable, boleh pinjam charger fon sesape je. Except iphone! huhu. Cucuk kat cpu, power bank, lappy.. ok ready to pump! Hehehe

8. Jangka hayat
So far (3 bulan penggunaan) masih ok, cuma usb port macam loose dah sikit. Huhu.

So keseluruhan ok lah. Anis bagi 3.5 bintang. Hehehe. Ni tengah berangan nak angkat Youha Essence Duo Advance + Freemie. Kah kah. Berangan sangat. Jelez tengok ofismate Anis pump on the go je. 

Dengan Real Bubee sebelum naik kerja ni Alhamdulillah stok frozen ebm yang berjaya dikumpul lebih kurang 500oz. Bayangkan kalau pakai YEDA, perghh! bergelen-gelen stok gamaknya. Hehehe. Ok lah kelaut dah ni. Daaa. =)
Logo Design by FlamingText.com

3D 4D scans with Details Scan for my 2nd Baby

Logo Design by FlamingText.com 
Hye :)

Lagi cerita basi dari Anis yang nak di share kat sini. Hehe.

Last week (nak masuk 2 weeks dah pon) pada 6/11/2016 pada jam 5 petang Anis dah set appointment awal-awal untuk buat details scan baby kat Klinik Perdana Sungai Besi. Tempat yang sama Anis buat details scan time Araa dulu. Price pun still sama cam dulu. RM150 (2D details scan + 3D 4D + CD + Gambar). Anis tau ade klinik yang offer lagi murah, tapi entahla Anis selesa kat sini. Lagipun dekat je ngan rumah. Sonographer pun okay.

Anis datang on time pukul 5, tunggu sonographer 5 minit terus masuk bilik. Araa paling excited. Bertenggek dia atas kerusi sebelah katil tempat Anis baring. Hahaha. Start je scam then nampak rupa baby, lagi dia excited. Tak habis-habis duk cakap adik, adik, adik. Auch, so sweet.

Buat details dulu dalam setengah jam camtu. Macam biasalah, kira jari tangan kaki semua. Tengok jantung, buah pinggang, tulang belakang dan GENDER. Hehehe. Alhamdulillah syukur semuanya ok dan sihat. Gender? Biarlah rahsia. :)

Ok start je nak buat 3D, sangatlah mencabar. Sebabnya muka baby betul-betul ade kat bawah uri. Aishh. Rapat pulak tu. Golek punya golek, dapatlah space sket between muka dia and uri. Time tu lah, dia angkat tangan dua-dua belah tutup muka. Hahaha. Siap ada aksi hisap jari lagi. Alahai anak ibu ni. Pemalu rupanya.

Lama jugakla duk pujuk baby, at last dapatlah sipi-sipi. Tapi muka baby tak penuh lagi, sebab masa ni anis ngam-ngam 26 minggu. Kalau buat masa 30 minggu maybe nampak penuh elok muka dia.


haaa tu lah dia si pemalu ni. Tu Pun tengah hisap jai tu.  :)


Yang atas tu 3D Araa dulu.  Sepesen je susah nak tunjuk muka. Dapat pun sipi-sipi jugak. Cuma si Araa dulu siap kaki dia naik ke atas kepala. Hahaha.

  Logo Design by FlamingText.com

Double Breastpump Murah : Real Bubee. Ok ke?

Logo Design by FlamingText.com 
Alkisahnya bermula bila hati ni berkira-kira nak membeli double bp. Yang lama punya single pump. Mencari double BP yang murah dan function dia kira ok lah. Nak beli preloved? Ish. Tak tergamak la pulak kan? Hehehe.

So google lah sana sini. Then saja survey kat shopee.my. Survey punya survey jumpa ni haa, Real Bubee punya double pump. Harga gila punya murah tak masuk akal.

Ish. Betulke? Ok ke? Entah-entah guna 2-3 hari rosak. Takpe, add to cart dulu. Kita cari review. Google punya google, jumpa lah satu blog ni review pasal RB ni. Nak baca KLIK SINI. So yakinlah sikit macam nak proceed kan. 
ni haaa. part dia tak banyak pun. boleh pakai powerbank je kalau malas nak plug in.
siap boleh deco mata si pump ni. kiut kot. hahaha.



ok lah. Anis proceed je lah. Below RM50 include shipping. Gila tak murah. Tu pun kat shoppe.my ade lagi yang mintak offer. Errr. Nak murah acaner lah lagi kan.

Dah proceed. Jumpa kawan satu kolej dulu, sembang-sembang terkeluar cerita pasal BP. Dia pun cakap dia beli RB double ni jugak via shopee.my, harga pun lebih kurang anis beli je.  Dah sebulan lebih guna. So far ok je xde sebarang masalah. Kawan sekerja dia pun baru jugak order lebih kurang anis. Hehe.

So hari rabu aritu (2/11/16) parcel yang ditunggu dari shenzen dah sampai. Sukanya bukan kepalang.



Hello! :)


Haaa. Ni barang-barangnye. All in good condition. nampak tak sticker untuk deco mata yang super cute? Dahla pump dia kecik cinonet je. Besar sket je dari mouse kat opis ni. Hahaha. (kepala plug takde ye, usb cable je dia bagi. boleh beli asing atau guna plug charger fon je, ataupun powerbank)


Apa yang anis tau, RB ni company asal dia kat Britain. Yang anis beli ni dari China. Nak kata tiruan pun anis tak boleh sahkan. Tapi dekat booklet warranty tu ade je company address dari birmingham. Ataupun, dipasang di China? Macam tu eh? hehehe.

Takpelah, janji well functioned. Berbaloi dengan harga yang super murah tak masuk akal. 
Nak testimoni? Tunggulah anis deliver baby next year ye. Hehehe.




  Logo Design by FlamingText.com

short trip to Melaka + Kenduri Kawen

Logo Design by FlamingText.com
hello, hello, hello!

Short trip last weekend kami sekeluarga ke melaka. Bukan niat nak bercuti pun, tapi pak cik belah husband kahwin. Hehe. So sambil kenduri kendara kita cuti-cuti lah sekali.

Kat Melaka kami stay kat Bayou Lagoon Resort. Jangan cakap, nape tak stay Gold Coast Melaka. Sebab pengantin yang sponsor. 2 apartment 3 bilik untuk kami sanak saudara yang tak berapa nak ramai ni. Satu family satu bilik. Ok lah kan? Dah free.


Araa yang tak sempat-sempat nak kesana-sini. Si babah pun ikut je anak dara kesayangan dia tu.


Yeay! Mandi manda time. Mak buyung pun nak bermandian jugak. Alang-alang selfie sepukul dengan suami tercinta intang payung. Hehe.
(Free entrance je untuk kami yang stay kat resort)


Hah! Budak ni kalau jumpa air, memang susah lah nak naik. 


Naik water slide dengan babah. Ada hati nak turun sorang-sorang. Siap mintak repeat 2-3 kali.
(air agak keruh, sebab baru lepas hujan lebat.huhu)


Araa with ibu. Araa seronok ibu double the seronok. Kahkah.
Mandi sampai bunyi siren water park nak tutup dah. Haha.


Ahadnya. Kami ke kenduri. Ape yang special kenduri ni tak buat kat dewan. Tapi kat Rumah Melaka, kat Bukit Katil. Tradisional sangat view dia. (Sorry gambar takde, gambar Araa je yang ada, pastu main kejar-kejar ngan Araa je). 


Seronok la, sebab banyal flower. FYI, araa ni minah bunga. Pantang nampak bunga. Pelastik ke real ke, sama je.


Ok. Bertiga pulak.
Eh, berempat kot. Lagi sorang ada kat dalam tu haa.
(Jangan tangan kenapa baju en suami kaler biru, panjang ceritanya! huhu)


Ok. Feeling bercinta jap. 
Boyfriend sampai mati nih, sampai jannah.
InsyaAllah. xoxo.


  Logo Design by FlamingText.com