Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

SEGMEN : Blogger i2 Sahabatku

assalamualaikum..

hye there.. here i come! hehe.. segment?? again?? yup! hehehe.. 

okay, like always.. do click banner below and follow the insructions.. ^_^



p/s : valid until 28 feb 2013


Logo Design by FlamingText.com

seram kot : cik han pun study!

assalamualaikum...

hye there comels :) okay ini certa terjadi masa aku 1st sem kat Kolej Kejururawatan Taiping, Perak.. (2008) masa sem1 we all semua junior2 ditempatkan dalam dorm.. sebuah dorm muat 12 orang, tapi dorm aku cuma 10 orang je.. so ade 2 katil kosong.. ngeh2.. tanak bebel banyak.. jom dengar cerita seram aku yang tak berapa seram ni....

alkisahnya bermula begini........

pada suatu malam, dalam jam 8 malam, macam biasa we all semua wajib pergi ke kelas prep.. tapi, disebabkan aku ni malas.. so aku duduk diam2 je dalam dorm taknak pergi.. aku berdua ngan kawan aku.. lampu dorm aku tutup separuh.. gelap semua takut pulak nanti.. hehehe

bila suasana hostel dah senyap.. lega rasanya.. sebab forsure semua orang da pergi kelas prep.. so aku pun mula wat keluar nota2, konon2 nk study.. aku memang tak suka study kat meja, aku prefer duduk kat atas katil lagi.. hehe.. kawan aku pulak duk tekun study kat meja die...

tengah duk ralik2 aku buat nota... gedebuk! bunyi barang jatuh.. kuat gile.. aku tengok kawan aku kat meja study, kusyuk gile..patutla pakai earphone rupenya.. abaikan je la.. aku sambung lagi buat nota anatomy and physiology aku.. gedebuk! bunyi yang sama lagi, cuma kali ni lebih kuat.. damn! apakah?

aku tengok luar tingkap nampak pokok besar tuh daun goyang2.. kuat pulak angin malam ni.. haish.. dramatik sungguh..

aku pun bangun g kat kawan aku yang tengah kusyuk kat meja.. "weyh, hang dengaq dak?" aku tanya kawan aku tu.. "pa dia? mana da.. aku duk dengaq lagu ni ja" geram pulak aku, tengok reaksi muka die tuh..  "betoila, dah 2 kali weyh.. gedebuk2, bunyik menda jatuh" aku cuba yakinkan kawan aku.. "alah, bunyik menda jatuh la tu" jawab die selamber and terus sambung study and sumbat balik earphone dalam telinga..

okay fine, aku pun balik ke katil.. baru je aku pegang pen, gedebuk! louder than 1st and 2nd time.. gosh, main2 betullah.. kali ni kawan aku kat meja tuh dah tercongok atas katil aku... "weyh! aku dengaq dahh.. pa dia weyh?" bulat mata kawan aku tuh.. aku just geleng kepala.. we all both senyap je.. 

kawan aku pun sambung study kat atas katil aku jugak.. cuma kali ni we all dah tak consentrate kat study.. sebab dah mula rasa goosebumps.. huhuhu

tiba2, dengar bunyi macam orang tengah bukak helaian buku dekat meja study belah belakang.. kawan aku tenung aku.. sambil angkat kening.. aku just geleng and angkat bahu.. "kipas kot, kena buku Kak Mar atas meja die tu" aku cuba nak sedapkan hati.. "hang ada nampak ka kipas belah meja belakang tuh bukak?" kawan aku cakap pelan2 je.. "a'ah kan.. mana ada bukak kipas.. mungkin angin luaq kot" cuba sedapkan hati sesedap yang mungkin.. padahal hati aku berdebar dah laju gila..

 time2 tuh la teringat cerita2 senior yang gitau dorm aku tuh keras.. last sem ada budak batch they all yang kena histeria berulang-ulang dekat dorm aku tuh... satu2 cerita duk replay kat kepala aku.. grrrr! geram pulak..

"angin luaq? masuk celah mana? tingkap pun tak bukak" selamber kawan aku tunjuk tingkap yang sememangnya tertutup tu... damn!! i hate this situation... lepas je kawan aku cakap camtu.. bunyi lagi sekali macam orang tengah bukak helaian buku.. kali ni laju2 pulak! aku terus lompat dari katil tarik tangan kawan aku tu.. ape lagi, baik aku keluar dari dorm tu.. hhuhuhu..

 nasib baik masa tu dah dekat jam 10 malam, aku terus pakai tudung and turun bawah block tunggu untuk row call!!

begitula ceritanya.. malam keesokkan kawan aku pulak kena menda yang sama.. cuma bezanya, time tu semua orang dah tidur... die terjaga dalam pukul 2 pagi.. nak pergi tandas, then dengar macam orang tengah bukak helaian buku.. terus die cancel niat nak ke tandas.. hehehe.. peram la sampai pagi esok..

so.. kesimpulannya cik han pun study jugak.. hehehe.. amek dip in nursing jugak la tu :)
Logo Design by FlamingText.com

seram kot : bilik kosong!

assalamualaikum...

hye comels2 semua.. hehehe.. okay tetibe mood nak bercerita seram pulak malam ni.. ngeh3.. budget berani pulak aku ni...

okayla, alkisahnya terjadi kat aku sendiri.. lebih kurang 7 tahun yang dulu.. wah! agak lama dah cerita ni.. masa tu aku freshie kat UiTM Jengka, Pahang.. kat UiTM Jengka, masa part 1 semua stay kat hostel lagi.. ingat lagi aku punya blok belakang sekali.. blok K kot? serious lupa! hehehe NVM..

mase student, aku ni spesies musang.. suka stay up sampai lewat malam.. bukan study pun.. duk layan movie, gayut fon dan lain-lain.. so, bile tibe minggu2 nak exam baru aku kelam kelibut nak study..
selalunya aku stay up sorang2 je.. roomate aku jenis xsuka stay up.. die prefer bangun subuh2 hari untuk study.. katanya otak fresh and senang masuk time tu..

boleh dikatakan bila aku stay up sampai pukul 3, 4 pagi.. aku perasan budak2 kat bilik atas ni pun suka stay up macam aku.. rajin depa ni duk study.. tak macam aku rajin duk layan movie.. hehehe...
pukul 2, 3 pagi dengar la depa duk tarik kerusi kat meja study.. kadang2 agak menganggu konsenstrasi aku duk layan movie..

so, nak dijadikan kisah.. satu hari aku ngan rakan2 satu level duduk lepak makan ramai2.. cerita demi cerita dibuka.. dari lawak, sedih dan mengarut2.. hahaha.. pastu bile tibe time aku.. "aku kagum weyh ngan budak bilik atas aku tuh, kalau aku stay up they all pun rajin stay up duk study.. kadang2 aku nak naik katil pun dengar lagi they all tarik kerusi kat meja study"

masa tu senyap sekejap.. semua orang tengok aku.. aku pun naik hairan.. "dah korang ni kenape?" aku mula rase pelik bile they all pandang aku camtu.. "chuya (ni nama panggilan kawan2 aku kt aku), ko tak pernah naik atas ke?" salah sorang kawan aku tu tanya.. "tak!" jawabku pantas.. (cewah cam novel pulak!) "chuya, level atas, wing belah ko tu mana ade orang duduk".... gulp! seketul rasa air liur aku telan... "hahaha, ngarutla.. aku duk dengar malam2 tu ape?" aku menafikan ape yang kawan aku gitau tu.. "Ya Allah, betulla weyh.. japgi kite naik tengok nak?" aku diam.. tak cakap pape.. seriously takde orang? cam tak caya "kalau betul takde orang, aku taknak naik tengok! lagi bagus kalau aku tak tahu!" huhuhu serius terkejut aku.. 

tapi, ape yang pelik.. lepas aku tahu atas bilik aku tu kosong.. start daripada haritu aku dah tak dengar bunyi kerusi meja lagi dah.. mungkin telinga aku yang problem selama ni! (saja nak sedapkan hati.. hehehe)

okayla.. tu je story aku.. xseram pun.. nak yang seram ++ kena la dengar cite aku time jadi student nurse :) awesome.. pengalaman nite duty di hospital.. hahaha.. okayla, jumpa lain entry.. daaa~


Logo Design by FlamingText.com

kelas jahit uniform :)

assalamualaikum...

hye all... hehehe.. finally aku dah jumpa tempat yang provide kelas jahitan uniform nurse! weee... seronoknya.. dahla dekat je ngan umah aku.. aku duk kat sri kembangan, then kelas ni kat area puchong perdana je...

harga die pun agak berpatutan.. RM350 untuk 24jam.. nak pergi weekday or weekend ikot suka.. satu sesi nak belajar berapa jam pun ikot suka.. tapi kalau weekday dalam 3jam okayla dia cakap.. then, kalau weekend biarlah sehari suntuk.. hehehe...

ini sekadar gambar, dan gambar ini semasa saya seorang student nurse! :)
so, rasanya macam dah sangat excited ni.. tak sabar nak start kelas! 

lupa sekejap yang aku ni B2B.. hahaha.. takpe masa masih panjang ^_^
Logo Design by FlamingText.com

blogger : on the bike

 assalamualaikum...

hye again! hehehe.. okay ini cerita semalam punya.. disebabkan semalam cuti.. so aku ajak cinta ati pergi jalan tar and semua house.. saje survey2 kain tudung.. pastu aku gi beli manik2, labuci dll untuk DIY aku punya veil and jubah kawen nanti.. takpe nanti yang tu lain punya entry okay :)

disebabkan keadan area2 jalan tar tu boleh dikatakan tak pernah tak jammed, so cinta ati ajak naik motor je.. okay jugakk.. aku pun stress kalau nak hadap jammed kat jalan tar tu.. nak parking pun seksa...

dah beli2 apa yang patut, tengok langit mendung semacam je... alamak! nak hujan la pulak.. itulah jela masalah kalau naik motor, HUJAN.. xpe.. redah jer selagi mampu..

so, taknak melengahkan masa.. we all terus gerak balik.. tapi setengah jalan je.. hujan pun mencurah2 membasahi bumi KL.. hahaha.. lencun la kami jawabnya..


seronok lebih! hahaha

hurmmm...okayla.. itu jer ceritanya.. nak cepat taknak jammed naik la motor.. tapi kalau hujan tetap akan basah.. hehehe.. daaa~

Logo Design by FlamingText.com

wedding : my cousin

assalamualaikum...

hye all... hehehe.. last weekend (26 jan 2013) aku attend cousin aku punya wedding kat penang.. yang kat penang ni belah bride.. cousin aku tuh groom.. hohoho..

xbanyak menda pun nak story kat sini, sebab keadaan haritu sangatla panas.. nak snap pic pun malas..
temanya aku rasa peach n oren kot.. hehe.. tp bridemaids sume pakai kaler latte.. kaler cam dalam pic kat bawah ni haaa...


thats my cousin with his wifey
okayy.. actually groom punya baju sepatutnya kaler oren macam bride.. tapi disebabkan cousin aku tuh sangat kurus, so last minit tukar baju kaler peach.. sangatla tak padan bile duk atas pelamin.. nak wat macam mana, masing2 duk KL... xsempat nak fitting baju awal2.. macam ni la jadinya..

tapi, alhamdulillah semua berjalan lancar..



pic pelamin aku ta ambik, sebab ta masuk dalam rumah.. orang ramai.. pastu aku malas nak bukak kasut.. hehehe.. 

okayla thats all for my entry.. daaa~

Logo Design by FlamingText.com

Segmen : Jom Blogwalking

SEGMEN TAMAT!

assalamualaikum!

hye again.. alang2 ber blogwalking tadik, terserempak dengan segmen neh..tgok hadiah2 pun mengancam.. tergugat iman aku tau.. apelagi.. terus je aku buat new entry untuk segmen ni! hehehe

sape yang nak join.. like always.. do click banner below okay :)

syarat2 penyertaan semua ada kat situ :)

thank to Miss Nabila Biela kite yang comey ni coz organize segmen yang best ni! ^_^




p/s: valid until 10 feb 2013

Logo Design by FlamingText.com

mood : BLOGWALKING :)

assalamualaikum! 

hye comel2 semua.. hahaha.. penat aku neh, baru je sampai umah.. semalam seharian kat penang.. cousin aku punya wedding.. harini seharian tawaf cameron.. huhuhu.. 

okayla.. mood aku tengah malas nak update pasal cousin aku kawen or pasal aku tawaf cameron..
sebab malam ni aku nak BW je :)

hahahahahaha... tu jer nak gitau.. daaa~
Logo Design by FlamingText.com

hantaran : sony psp & sony vaio

assalamualaikum...

hye alls :) weeee.. syoknya smalam cuti.. cinta ati aku ajak keluar.. katanya nak survey barang2 untuk hantaran.. so aku pun mengikut tanpa banyak songeh..

dari memula nak survey, cinta ati suruh aku pilih terus.. die cakap beli jela dulu separuh.. lagipun lappy aku bleh guna.. katanya blogger kena ada lappy sendiri (memang dah ada, tapi cinta ati yang duk guna) mungkin die kesian aku takde lappy kot.. balik umah pun berebut ngan adik.. sebijik kat atas adik aku duk wat hak mutlak.. kat bawah pulak hak umum.. lagipon papa aku sendiri rancak duk berFB.. hurmm :(
my new pinky vaio :)

psp pulak, die cakap esok2 dah kawen tak aci kalau die sorang duk pulun men ps3.. so kalau ade psp aku leh main game2 fav aku.. nk bwk g tempat keje pun boleh.. time boring2 bek men psp daripada duk gossip tak tentu hala.. hehehe.. dosa kering FOC je dapat nanti..
tadaa.. limited edition red n black psp :)

haritu ade yang cakap hantaran pai ratus and ribu buat apa? ikut trend ke menunjuk? 
well, aku rasa.. itu bukan main point die.. alang2 untuk kegunaan and sometime menda tu mungkin present.. so why not kite guna pakai balik masa nak buat hantaran? still jimat what? tak kesahla pape pun.. janji tak guna duit u alls right? hehehe:)

okaylaa.. mood PSP..daaa~
Logo Design by FlamingText.com

solemnization : niqab?!

assallamualaikum :)

1st of all... TGIF!!! LOL :) hehehe..

okayla, aku sedang berkira-kira, time nikah nanti patut ke tak patut nak pakai niqab?
dahla akad nikah kat masjid.. segan pulak rasanya.. tapi teringin nak pakai niqab :)

pastu, sesuai ke tak muke aku yang bulat lagi bam-bam ni pakai niqab? tanya pakcik google yang keluarnya semua cun2 and cantik2 je.. 

kalau nak wat niqab, guna chiffon la yang terbaik kan? haishh.. menda kecik camni pon nak post kan? hahahaha



nak pakai camni! ;)

takpela. nanti buat survey lagi.. daaa~

Logo Design by FlamingText.com

mencari kelas @ kursus jahit uniform nurse!

assalamualaikum...

hye u alls.. help me please.. kalau tau info pasal kelas @ kursus untuk jahit uniform kat area2 seri kembangan ke, putrajaya ke, puchong ke.. xkesahla.. asal jangan sampai ke rawang or klang sana.. jauh sangat2!!

jenuh tanya pakcik google.. tapi xde area dekat2.. sangat kecewa..

need help here :( huhu..

reception, i change my mind : Dusty Aqua + Grey

assalamualaikum..

hye again!! hehehe sakan aku post entry hari ni.. 

ceritanya adalah, aku dah ubah fikiran nak tukar tema untuk reception aku nanti.. sebelum ni aku penah post pasal nak tema reception warna purple + turqoise tapi itu dulu.. sikalang sudah tukar..

alkisah penukaran ni adalah disebabkan masa aku pergi bridal nak pilih baju minggu lepas, aku duk berkenan ngan satu baju ni.. kaler dusty aqua.. cantik sangat.. 
so, terusla aku tanya pakcik google ape yang berkaitan.. ngeh2..

thennn... inilah hasilnya.. dusty aqua + grey



tiada aksi ciom seperti ini. harap maklum. hehe


nice kan? flower girl, heels n corsage tuh.. lalala

okayla.. malas nak taip banyak2.. daaa~





solemnization handbouquet

assalamualaikum :)

hehehe.. takde watpe, saje usha2 gegambor HB yang B2B duk DIY.. sweet2 n cumel2 je semuanya.. masa tu kepala otak aku pun mula la menerawang berangan nak buat pattern camana and colour ape.. ape yang nak dibeli.. hahaha (mentang2 la arini gaji kau! haha)

tengah2 duk usha, terbukak page matsaleh ni... ewah, berkenan pulak ngan HB yang dibuat dr Babys Breath.. wah.. makin rancakla kepala otak aku ni berangan.. not bad! kenan jugak tuh.. simple pun simple.. sweet n nice gitu.. cewahhhh... memula nk diy hb jenis poddle flower je.. dah nampak babys breath ni say bubbye la poddle flower.. 

balik japg nak singgah kedai bunga usha2! hahaha

see... nice kan? :) hehehe

oh my handbouquet! :)

okayla sekian saja entry aku yang kuat berangan ni.. daaa~

tukar wajah

assalamaualaikum n hye!

wah2.. syoknya.. dah setel and berjaya tukar sikit sebanyak layout belog... sedap mata memandang (mata aku la.. u all xsuke xyah la tgok, pejam mate okeh) semuanya pink! pink! n pink! hahahaha... sweet gituh bukak je npak pinky minky.. hehehe

cuma, header je duk skema lagi.. tunggulah.. weekend ni buat baru.. ngeh2

say bubbye to belog skin.. yela, beginner cam aku ni sikit2 belog skin.. lame2 sikit2 baru berani nak try edit2 yang mana patut.. takleh blah siap reka coding sendiri kau.. hentam ja! hahaha.. tp base on tutorial jugak.. thanx la to all senior2 blogger yang rajin wat tuto.. hehe :)

salam malam... tidur dulu.. esok keje.. daaa ^_^


sport rim @ spray baru?!

assalamualaikum!!

hehehe.. hai all my beloved friends n readers ( ade ke reader y nak bace? haha)
actually, my cinta ati ade tanya.. kalau die bagi pilihan kat aku.. nak cat kete kaler baru or nak tukar rim baru.. mana satu aku nak.. 

pikir punya pikir.. 2dua aku nak! huhuhu.. warna kete pun dah tak bape nak shantekk.. rim pulak dah calar2 sana sini.. hurmmm.. mana satu ye? bila tanya orang sekeliling semua cakap.. tukar rim dulu.. cat nampak okay lagi.. okay ke? bertompok kau si tompok aku tuh.. huk2.. 


ingatkan nak spray kaler kuning.. cam model Satria Neo S2000 ni.. smart kot!



kalau sport rim.. hurmmm.. aku suke y kaler black matte cam ni.. design camni pulak kan? huhuhu... aishh.. dilema sungguh aku dibuatnya :(



u all rasa, mana satu patut didahulukan ye? :( pening makkk nyahh

Segmen : Jom Tambah Follower Sebanyak yang Mampu

hye2!!

wah!! bersegmen lagi... hahaha.. pulun kan aku ni?? hehe, ade aku kesah?? wekkk!!!
so to u all, blogger2 yang nak tambah follower leh la join segmen ni okeh..
thanx to Cik Yaya cantik manis kite :)

macam mana? alah, senang je.. klik je banner pinky minky kat bawah tu :)


p/s: valid until 15 february 2013
jgn sombong n malas2 tau.. happy bersegmen n rajin2 la blogwalking :)
daaaa~ 


gifBOOM!!

assalamualaikum!!

hehehe.. tatau nak post ape.. tapi tangan ni cam addicted pulak nak tekan2 keyboard nehh.. so terhasillah entry gifboom ni..

menda ni dah lama actually.. tapi duk sesaje buang mase tadi, syok pulak main ngan gifboom ni..
pastu tergelak terguling sorang2 dalam bilik bile tengok muke sendiri cam ngokngek.. hahaha

sengal kan? haha

collagen! collagen! collagen!

assalamualaikum!

ngeh2.. memorning sabtu neh..(erkk, actually dah tengahari) tetiba jer aku terasa nak bercerita pasal COLLAGEN and produk2 supplement kecantikan .. muahaha...

ini cerita bukan dirembat dari pakcik google okeh! ini review dari hasil penggunaan aku sendiri.. walaweyhhh! hahaha


1. Beautskin Essence
haaa.. yang ni sure ramai orang tau, produkdari SNE yang si Adira AF pakai sampai jadi putih gebu tu kan? aku consume gak BE ni.. tapi untuk sebulan je la.. nak tau kenapa?
mahal weyh! 60 soft gel capsule for RM200 (member price,a'ah aku registered member SNE..haha)
disarankan makan 4 bijik sehari.. 2pagi & 2 malam.. tapi sebab nak jimat aku just ambik 2bijik sehari.. hohoho.. lepas tu.. kalau nak kesan die cepat.. kena consume sekali dengan SNE.. SNE ni 60 capsule RM180 (member price)..

BE RM200 + SNE RM180 untuk setiap bulan.. tak berapa nak mampu sangat la.. tu pun kalau ambik 2bijik sehari.. cukupla untuk sebulan. kalau 4bijik sehari? hahaha... tak bershopping mana la aku jawabnye.. habis untuk supplement je! 

KESAN : sebulan aku consume tak berapa nak nampak sangat pun perubahan.. lagipun aku just consume BE je.. SNE tak pun.. so.. aku just stop je.. bagi mama aku je makan.. hehehe


2. Fellina PMCVC (Pure Marine Collagen Vitamin C)


ngeh2.. yang ni pun sure ramai yang tau kan? bombastic kau, tengah letup2.. hehehe.. lepas stop BE, aku pun start consume PMCVC ni.. price die aku dapat RM80 utk 30cap.. aku tau ade yang jual lagi murah.. tapi sebab aku kenal sis dealer ni.. so tak kesahla kan? murah2 japg takut kena tiruan punya pulak.. hehe
disarankan ambik 2bijik sehari.. 1pagi 1 malam.. tapi cam biase la, aku ni kedekut.. haha.. so aku just ambik 1bijik je sehari.. 

KESAN : kesan die aku puas hati :) sebab tak sampai sebulan, aku perasan kulit makin cerah and jerawat pun dah tak berapa nak tumbuh sangat! wewittt! hehehe


3. Pure Marine Raw Seaweed Collagen


yang ni mungkin dah ramai yang tahu.. and mungkin ramai yang belum tahu.. entahla.. ok, seaweed ni.. aku satu family makan.. we all consume yang gred A je.. yang kaler kuning ni.. gred AAA yang kaler purple tuh tak try pulak.. sebab yang kaler purple tuh bau hanyir die sangat kuat.. (bagi aku la).. satu paket RM25 je.. ade yang jual RM30..

almost sebulan jugakla we all satu family duk amalkan seaweed ni.. 
memang agak leceh sikit, nak basuh, nak rendam semalaman then baru rebus sampai hancur.. letak dalam peti ais.. baru jadi cam agar and boleh dimakan begitu saja! hehehe

setiap pagi ambil 2-3 sudu besar.. then malam ambil lagi sekali sebelum tidur.. lagi cepat kalau consume sekali dengan Vitamin C.. see there? so tak sia2 la i consume Fellina PMCVC.. amek PMCVC, then terus makan seaweed collagen nih.. so kesan die lagi cepat nak dibandingkan dengan ambik seaweed ni shj without any VitC.. ini tips aku la :)

KESAN : malas nak cakap banyak, sebab kesan die sampai orang lain tegur.. "eh, kulit ko nampak lain macam skang ni.. gebu and smooth!" so? lu pk la sdri okeh! hehehe


4. Glutathione Collagen Soap


okay darl.. last product! GC Soap.. ngeh2.. ini sabun ade kandungan glutathione and collagen! 
GLUTATHIONE, semakin mendapat nama and tempat dalam kosmetik2 harini aku tengok.. zaman kejatuhan collagen dah kot? hehehe.. taklah.. saje aku je buat andaian..

sabun cuci muka, nak guna satu badan pon boleh cam aku duk guna skang ni.. cuci muka 3x sehari.. lagi kerap pon ikut suka la.. kalau kulit u all jenis tak kering takpela.. hehehe.. buihkan sabun tu kat tangan and then cuci jela cam biasa.. biarkan kering 1-2minit.. then bilas :)

KESAN : superb! awesome! tu je aku boleh cakap... sebab belum sampai 2minggu.. SEMUA JERAWAT aku kecut beb! yang baru nak tumbuh tak jadi nak tumbuh.. jerawat kat badan pun sama.. suke sangat2.. skang yang tinggal parut2 jerawat je la.. tapi day to day aku duk tengok parut tu makin pudar.. mungkin kesan die lagi cepat sebab aku consume PMCVC dengan Seaweed kot.. hasilnya sume kawan tempat kerja duk tanya.. aku pakai ape kat muke.. sebab they all tegur nampak smooth sangat2.. paling best, krim foundation and bedak.. dah seminggu aku tak sentuh tau! Naked face je skang ni kalau pergi kerja.. best kan? kulit seriously rasa lembut.. bukan perasan sendiri or riak.. tapi kawan2 pun tegur.. hehehe.. syukur alhamdulillah.. suke sangat.. bakal B2B kena la usaha untuk tambah seri kan? hehehe

okayla darls! thats all.. hehe.. daaaa

Segmen Tambah Followers 2013 By Hotmasakini

assalamualaikum!

wewitttt... bosan2 duk saje takde watpe, jum join segmen neh.. :)
cer try click banner kat bawah ni.. hehehe


pesan tuan segmen :)

Untuk lebih ummpph !! blogwalking dan follow rakan-rakan yang lain.Semoga sama-sama dapat tambahkan followers dan tingkatkan trafik blog masing2..mana taw sekali refresh,bertambah 1k followers.haha

peranan suami!


PERANAN SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG



  1. Suami hendaklah banyak bertaubat kepada Allah SWT.
  2. Banyak membaca Al-Quran dan mengharapkan agar anak yang ada dalam kandungan isteri akan memahami keinginan baik yang terkandung dalam Al-Quran tersebut.
  3. Suami hendaklah banyak berpuasa sunat.
  4. Suami hendaklah rajin mengerjakan solat berjemaah.
  5. Elakkan pergi ke tempat yang tidak dibenarkan syarak.
  6. Rajin menghadiri majlis ilmu.
  7. Suami hendaklah banyak bersabar dalam menjalin hubungan dengan isteri.
  8. Dilarang memakan benda-benda haram, dilarang memberi isteri rezeki yang tidak halal, rasuah serta wang riba.
  9. Banyak membaca doa keselamatan untuk isteri yang sedang mengandung dan anak di dalam kandungan.
  10. Dilarang membuka aurat kerana dikhuatiri mempengaruhi akhlak anak yang akan lahir nanti.
  11. Suami hendaklah menjauhi diri daripada marah dan benci pada isteri.
  12. Banyakkan membaca surah Al-Fatihah, Luqman, Yasin, Yusuf, Surah An-Nahl ayat 78, Surah Al A'raf ayat 189 dan ayat Kursi.


ADAB SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG

Ketika isteri mengandung, suami hendaklah benar-benar bertanggungjawab terhadap isteri kerana perasaan isteri sangat sensitif pada saat itu. Ia sangat memerlukan perhatian daripada suami yang disayanginya. Ada beberapa perkara yang perlu suami lakukan terhadap isteri yang sedang mengandung :


  1. 1Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih sayang terhadap isteri, sebagai teman hidup yang paling dekat.
  2. Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta hindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.
  3. Selesaikan dahulu jika ada perselisihan faham yang berlaku dengan isteri sebelum masuk tidur.
  4. Jangan mudah mengeluarkan perkataan talak kepada isteri.
  5. Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, “La ila ha illa anta subha naka inni kun tum minadzolimin” maksudnya “Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim.
  6. Suami hedaklah kerap solat sunat atau solat hajat dan mendoakan agar isteri dan anak dalam kandungan selamat.


Mengandung akan memberi tekanan terhadap wanita dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi, maka tugas para suamilah yang menjaga hati para isteri


DORONGAN SUAMI SEMASA ISTERI BERSALIN

.:.Suami yang soleh akan turut merasakan penderitaan isterinya walaupun tidak secara langsung. Suami harus banyak terlibat dalam proses jagaan kehamilan, kelahiran bayi dan perhatian terhadap isteri. Suami hendaklah memberi motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan bersabar, di samping itu suami harus banyakkan berdoa dan beristighfar dan selawat. Dengan cara ini perasaan isteri akan menjadi tenang dan mudah bersalin.:.


.:.Mengandung merupakan beban dan tekanan terhadap wanita. Dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. Wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi.:.


.:.Waktu pantang dan selepas kelahiran, bayi juga dapat menimbulkan tekanan jiwa dan emosi isteri kerana ia harus menyusu dan membersihkan bayi antara 2-3 jam setiap malam. Suami yang baik akan berusaha mengurangi beban isteri dan turut menjaga bayi di waktu malam.
Begitu seterusnya perhatian dan tanggungjawab suami terhadap isteri itu berterusan, semenjak hamil sehinggalah menjaga anak adalah pekerjaan yang harus dibantu oleh suami agar isteri dapat merasakan kebahagiaan dan keringanan dalam menjalankan tanggung-jawab yang berat itu.:.


.:.Korbankan ego dan nafsu anda seketika wahai suami-suami. Layan la isteri anda seelok-elok nya ketika dia mengandung kerana dia sedang mengandungkan zuriat anda, waris anda. Saya kagum dengan suami yang beralah/mengalah dengan isteri ketika isterinya mengandung. Sweetnya kalau si suami empaty dengan isteri...bukan sekadar simpati.:.


.:.Ketika isteri sedang sarat/sedang berpantang, jangan la anda pula si suami menggatal dengan perempuan lain. Jagala emosi dan hati isteri anda. Dia bergadai nyawa melahirkan zuriat anda kemudian menjaganya siang malam. Makan/tidur terganggu sedangkan anda pula berseronok di luar dengan perempuan lain. Keluar makan, menonton wayang, shopping dll. Tidakkah anda si suami terfikir duit yang anda keluarkan untuk berfoya-foya itu adalah lebih baik di laburkan untuk anak-anak.:.



ganjaran isteri :)


GANJARAN BUAT ISTERI YANG SOLEHAH

  • “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.
  • “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”
  • “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.
  • “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.
  • “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.
  • “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
  •  “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)
  • “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.

(Hadis riwayat Anas Bin Malik)



Tanggungjawab Suami & Isteri

assalamualaikum!

hye to all B2B! sebelum menjejakkan kaki ke alam rumahtangga tu, jom kita baca sikit tanggungjawab sebagai seorang isteri and suami :)


Tanggungjawab Suami (hak isteri)
  • Memberi nafkah zahir dan batin.
  • Membayar mas kahwin kepada isteri.
  • Memberi layanan baik.
  • Menjaga maruah isteri.
  • Memberi didikan agama.
  • Memberi bimbingan dan tunjuk ajar.
  • Menjaga dari sebarang ancaman.
  • Adil terhadap isteri.

Tanggungjawab isteri terhadap suami (Hak Suami)
  • Taat dan hormat kepada suami
  • Menjaga maruah suami
  • Memberi layanan yang baik
  • Memuaskan hati suami dan menyenangkan pada bila-bila masa
  • Menjaga dan membelanjakan harta suami dengan sebaiknya
  • Tidak keluar rumah tanpa izin
  • Tidak mendedahkan kelemahan suami.


Tanggungjawab bersama
  • Mengekalkan keharmonian rumahtangga.
  • Memelihara dan menjaga anak-anak.
  • Memberi pendidikan yang sempurna.
  • Memberikan layanan yang saksama kepada keluarga kedua-dua belah pihak.
  • Menyediakan rawatan dan perubatan.
  • Menjamin keselamatan






moderate headache!

assalamualaikum...

hurmmm.. lately aku selalu sangat sakit kepala.. bukan baru 1st time.. memang dari zaman sekolah2 dulu pun aku ni memang jenis selalu sakit kepala.. tapi sekanrang ni makin kerap pulak.. kadang makan hari, n worse.. makan minggu.. still tak hilang.. 

panadol dan seangkatan dengannya memang tak jalan la.. bazir karen je kalau makan pun.. sebab doc memang subscripe ubat2 migraine kat aku.. masalahnya ubat2 migraine yang doc bagi tuh pun dah macam tak berkesan je kat aku.. mula la aku susah hati.. ubat dah habis, sakit tak jugak ilang.. so, semalam aku decide la nak pergi jumpa doc balik..

okay, lepas balik kerja aku pun singgahla klinik jap.. doc tu memang dah kenal sangat dah muka aku, sebab dulu die satu batch ngan doctor pakar kat department aku mase kat Hosp Putrajaya dulu.. huhu..
nak dijadikan cerita, mase jumpe doctor tu aku story lah masalah aku ni :-

  • sakit kepala (moderate maybe!) yang taknak hilang even dengan ubatan migraine
  • berlanjutan dari hari ke hari hingga ke 2 minggu lamanya (tahap sakit tak sama setiap hari)
  • macam ade satu headband yang cengkam kepala aku sekemas2nya, whole kepala terasa amat sakit and  menekan 
  • getting worse bila ade sikit gegaran (bila naik bumper, yellow zebra, masuk lubang, sometime berjalan pun buat otak aku rasa bergegar)
  • seluruh muka terasa macam penuh menekan, hidung terasa pedih, sekeliling kawasan tulang orbital terasa senak, bahagian tulang pipi pun terasa senak and penuh!
  • bila sakit yang amat sangat, sampai berdenyut telinga aku nih..
  • muntah of course la, kalau dah sakit sangat muntah tu adalah normal.. (tapi xdela kerap mana pun)
  • pitam?! setakat ni dah 3x aku jadi kelabu mata then suddenly black out! (kejap je.. dalam 30saat macam tu.. aku boleh bangun balik)


wah! panjang gitu aduan2 aku kan? comfirm2 doc ni meluat dengar aku membebel.. tanpa banya cakap and soal, die terus check BP aku.. hurmm. BP aku sangat low katanya.. 100/60mmHg.. okay! memang sangat2 low.. then die cakap aku nampak pucat, pernah tak cek hB? aku cakap pernah, tapi 1year ago la.. hB aku okay je time tu 14 point something.. y pasti memang normal.. sebab wanita dewasa normal rate for hB 12-16gm/dL.. hurmm.. 

so, doc pun terus nak buat refferal letter untuk aku buat CT scan kat HUKM.. what?! huhuhu.. no..no..no.. aku just cakap, takpela doc.. maybe saya betul2 kurang darah.. biar saya makan dulu ubat yang doctor bagi ni, tengok dalam seminggu cam mana.. doc tu tengok aku lama2, then dia cakap "stubborn nurse!" hahaha.. lawak sungguh.. 

aku pun balik je la dulu dengan ubatan baru tuh, die dah tukar ubat migraine aku, then bagi ubat untuk tambah darah.. hope another 1 week, aku akan ok (tapi, tengah type entry ni pun kepala aku duk cengkam2..huhuhu)

see another 1 week! daaa :)


reception's hall

alhamdulillah.. semalam aku dah receive surat kelulusan untuk penggunaan dewan bagi majlis resepsi aku pada 7 september 2013 nanti.. lega rasanya.. hehehe

feedback letter :) yahooo!!!

otw nak ke PLPP bangi.. terpampang tangki air tuh tulis PLPP 

outside - PLPP Bangi

inside - Dewan Perdana PLPP Bangi (stolen from pakcik google!)


Sangat2 berbaloi aku rasa dengan harga RM1500.00 sahaja! Extra hour RM80/hour.. okayla, siap aircond.. cinta ati aku tu jenis cepat berpeluh.. kalau ambik hall pakai kipas habisla lencun atas pelamin nanti.. hehehe..


hijrah diriku pt II :)

Assalamualaikum!
hello once again.. hehehe.. okay, harini punye entry smbungan dr smalam punye..
well lepas dah berubah sikit..(belum sepenuhnya, dalam proses lagi)  macam2 la orang duk cakap.. especially kawan2 yang dulu2 duk hangout n happening sesama..
sedih jugak, bile berubah je kawan2 sendiri macam pulaukan kite.. kenape ek? xhot dah kot nak hangout ngan minah bertudung cam aku ni kan? takpela.. pastu ade cakap aku sombong and budget bagus.. lepastu macam nak ungkit yang dulu2 aku ni pun cam they all jugak.. yela, memanglah.. tapi itu dulu.. nama pun berubah.. xkanlah nak macam dulu kan?
bile aku dah tak hangout sampai subuh, mula la cakap aku ni old fashion.. hurmm up2u la.. pastu ade jugak manusia2 yang cakap aku ni antisosial and kera sumbang.. lorh, macam tuh pun ade ke?
aku bukan antisosial.. cuma aku cuba menjaga batas2 pergaulan, especially dengan kawan2 lelaki.. lagipun aku dah jadi tunang orang kan? so, tak rugi kalau aku jadi antisosial and kera sumbang kalau ikhlas nak jaga hubungan aku ngan cinta ati right?
entahla, mulut orang kan? ape hak aku nak tutup.. bialah diorang nak cakap ape pun..
ye, memang sebab cinte ati aku, aku berubah.. tapi niat aku keranaNya..dunia tanpa batasan aku tinggal and buang jauh2..zaman muda mudi suka suki aku korbankan.. lagipun what for semua tuh?
 ye, kawan2 sebaya aku semua duk syok lagi enjoy sakan.. teman bertukar ganti..
betul, hidup hanya sekali.. bile lagi nak enjoy katanya.. tapi cukuplah tu bagi aku, yang mana nak teruskan.. biarkan mereka masih mude, hehehe.. sampai bile nak enjoy? sampai mati? or sehari sebelum mati? or sejam sebelum mati? masalahnya tahu ke bila masa kite nak mati? kalau tahu senang lah sikit kan? sejam sebelum malaikat maut datang cabut nyawa, cepat2 la bertaubat.. NONSENSE!!
hidup hanya sekali, kalau hidup ni abiskan untuk enjoy je.. hidup yang mana nak habiskan untuk buat and ikut perintahNya? bukan aku budget alim ke ape.. tapi.. aku cakap menda betul.. aku sendiri takdala baik mana pun.. tapi kadang2 panas telinga dengan mulut2 manusia yang takde otak and insurans nihh..
takda sape pun yang sempurna or penah lari dari buat silap.. tapi bile die nak berubah.. tak salah and tak menyusahkan sape2 pun :)


hijrah diriku :)

assalamualaikum!

okay entry kali ni, adalah berdasarkan kisah diri aku sendiri.. just nak sharing kat u alls.. hehehe

okay, dulu2 aku memang free hair, pakai tudung pun sebab duk college je.. sebab terikat dengan peraturan .. tapi peraturan Allah semua tu aku ketepikan.. kenapa free hair? rimas kot! panas.. urmm, atau lebih tepat lagi macam outdated je bertudung ni kan? tak style la konon.. rambut tak lurus takpe, boleh rebonding! taknak kaler itam? boleh kaler2, baru funky and trendy kan? sanggup aku habiskan duit semata-mata untuk buat rambut.. tapi mase tuh takde pulak aku pikir dosa pahalanya.. janji aku happy, seronok and puas! 

baju pulak? xdela seksi macam hot chick yang hot stuff tuh.. tapi aku dulu2 suke sangat pakai short pant, skirt and dress.. kenapa? budget cute kot time tuh.. yelah, pakai singkat2 leh tayang kaki putih gebu ni kan? leh cakap kat semua orang tanpa bersuara "hey tengok sini betisku yang gebu tanpa secalit parut luka or kudis".. nauzubillah!! memang.. itulah aku masa tuh.. riak sungguh.. walaupun body aku bukanlah jenis "S" line.. tapi mase tuh aku masih mampu berbangga dengan aset2 lain yang ada.. in other way, cute! yup.. aku sangat2 lah perasan.. confident level boleh tahanlah tinggi.. shame on me!

dulu aku agak anti ngan minah2 tudung ni.. sebabnya, bila kantoi kes itu dan ini.. semuanya minah bertudung yang budget alim and sopan.. muke NERD tahap gaban.. tapi? kantoi itu ini.. kat college aku sendiri dulu pun berlambak yang jenis macam tu.. sangat memalukan.. tapi, bile aku pikir balik.. betullah.. bukan semua perempuan bertudung tuh baik.. tapi dorang dah patuh dengan perintah pencipta-Nya.. ape yang dorang buat sebalik imej bertudung tu, tu antara dorang dengan pencipta-Nya.. bukan hak aku pun nak persoalkan semua tu and hukum mereka.. tapi, kesian dekat perempuan yang betul2 baik kat luar tu kan?

tapi sekarang, aku dah tak macam dulu.. aku dah tak free hair, kain baju aku xde dah yang singkat yang boleh tayang betis2 gebu aku tuh.. sampaikan nak pakai baju yang jenis hugging2 pun aku pikir dua kali.. nak tau sebab ape aku berubah? memang aku berubah ikhlas dari hati kerana Allah.. tapi manusia yang bertanggunjawab untuk buat aku berubah adalah cinta ati aku.. 

seminggu dua kenal, cinta ati tak kesah lagi dengan penampilan aku.. masuk bulan ke 2 kenal, cinta ati aku mula berseloroh "sayang ni cantik, tapi lagi cantik kalau pakai tudung.. time pegi keje manis je nampak pakai tudung ngan uniform tu" perghhh! menyirap darah, panas muka aku kena sindir camtu ngan orang aku sayang.. aku just jawab "nantila, pas kite nikah" bukan sekali dua cinta ati aku suruh pakai tudung, tapi berkali-kali.. tapi aku wat taktau je.. 

pada satu petang, aku jalan2 kat giant.. then aku tenampak tudung bercorak itam putih ngan ada bijik2 yang macam buah kat tepi bejuntai2.. "cantik" aku cakap lam hati.. aku belek2, aku pegang, aku letak balik.. pikir balik, beli watpe? bukan aku pakai pun.. tapi, lama aku termenung.. ahh beli je lahh.. aku pun beli la tudung tu.. hehehe

keesokkan harinya.. aku siap2 nak keluar dating.. tengok tudung aku beli semalam.. hurmm.. try pakai tudung lah arini.. mesti cinta ati aku suka.. tanpa ada sebarang paksaan atau desakan dari mana2 pihak aku pun ambik tudung tu, terus je iron then pakai! bila cinta ati datang jemput aku kat rumah.. dia tengok aku mcam tengok hantu.. hahaha.. lawak pun ada.. dia cakap aku demam, sebab tetiba je pakai tudung.. 

so, start dari haritu sampai la harini, aku bertudung! aku selesa dengan bertudung.. baju2 yang tak berapa nak cukup kain pun aku dah lipat2 simpan dalam kotak :)

syukur alhamdulillah.. ALLAH masih sayangkan aku.. dengan menghantar insan bergelar lelaki yang untuk membuka pintu hatiku :)

TQ my love, Mohd Furzani! aku sudah sedia untuk bergelar ISTERImu

Permohonan Perkahwinan Bagi Lelaki



PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH (LELAKI)


  1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
  2. DAPATKAN BORANG 2A
  3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.     
  4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN (3 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH
  5. DAPATKAN PENGESAHAN PENOLONG PENDAFTAR NIKAH QARIAH.
  6. DAPATKAN KEBENARAN BERKAHWIN DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH (PAID).
  7. SERAHKAN KEBENARAN KEPADA PIHAK PEREMPUAN


DOKUMEN SOKONGAN YANG DIPERLUKAN

  • SALINAN KAD PENGENALAN / PASSPORT(Jika pemohon warganegara asing)
  • SALINAN KAD PENGENALAN 2 ORANG SAKSI/ PASSPORT (Jika saksi warganegara asing)
  • SALINAN SIJIL KURSUS PRA PERKAHWINAN (Diiktiraf oleh JAKIM/ JAIS/ JAWI/ JAIN)
  • KEPUTUSAN UJIAN SARINGAN HIV
  • SALINAN BORANG PERMOHONAN 2A (Jika pemohon nikah luar daerah/ Negeri/ Negara)
  • SURAT PENGESAHAN MASTAUTIN PEMOHON DARIPADA PENGHULU/ KETUA KAMPUNG/ NAZIR MASJID/ PENGERUSI JKKK/ PENGERUSI JAWATANKUASA PENDUDUK TAMAN PERUMAHAN (bagi pemohon yang mempunyai perbezaan alamat tempat tinggal dengan alamat didalam kad pengenalan).
  • SURAT PERAKUAN CERAI/ KEMATIAN PASANGAN DAN SALINANNYA. (Jika pemohon duda)
  • SURAT ATAU KAD PERAKUAN ISLAM DAN SALINANNYA. (Jika pemohon Saudara Baru)
  • SURAT KELULUSAN DARI KAGAT/ PDRM. (Jika pemohon anggota Tentera/ Polis) 
  • SURAT KEBENARAN BERKAHWIN DARIPADA KONSULAT ATAU KEDUTAAN DAN IMEGRESEN.
(Jika pemohon warganegara asing)
***Setiap pasangan yang akan melaksanakan Majlis Ijab-Qabul DIWAJIBKAN menjalani pemeriksaan ujian darah / HIV di klinik kesihatan kecil KERAJAAN yang terpilih sahaja.


Permohonan Perkahwinan Bagi Perempuan


PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH PEREMPUAN

  1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
  2. DAPATKAN BORANG 2C DAN 2D
  3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH
  4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN. (2 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
  5. DAPATKAN PENGESAHAN DARI PENOLONG PENDAFTAR NIKAH(PPN) QARIAH.
  6. DAPATKAN KEBENARAN NIKAH DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
  7. SERAHKAN KEBENARAN BERKAHWIN KEPADA PPN QARIAH.)
  8. AKAD NIKAH DIJALANKAN.
  9. AMBIL SURAT PERAKUAN NIKAH DI JAIS/ PAID.

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN
  • SALINAN KAD PENGENALAN/ PASSPORT (Jika pemohon warganegara asing).
  • SALINAN KAD PENGENALAN/ PASSPORT 2 ORANG SAKSI (Jika warganegara asing)
  • SALINAN SIJIL KURSUS PRA PERKAHWINAN (Diiktiraf oleh JAKIM/ JAIS/ JAWI/ JAIN).
  • KEPUTUSAN UJIAN SARINGAN HIV
  • SALINAN BORANG PERMOHONAN 2C.(Jika pemohon nikah luar daerah/ Negeri/ Negara)
  • SURAT PENGESAHAN MASTAUTIN PEMOHON DARI PENGHULU/ KETUA KAMPUNG NAZIR MASJID/ PENGERUSI JKKK, PENGERUSI J/K PENDUDUK TAMAN PERUMAHAN
  • BORANG KELULUSAN BERKAHWIN/ SURAT KEBENARAN BERKAHWIN BAGI LELAKI.
  • SURAT PERAKUAN/ PENGESAHAN/ AKUAN SUMPAH NIKAH IBU BAPA. (Jika perempuan anak sulung atau wali adalah abang lelaki yang sulung)
  • SURAT WAKALAH (Jika wali tidak dapat hadir semasa akad nikah).
  • SURAT PERAKUAN/ AKUAN SUMPAH KEMATIAN WALI (BAPA)
  • SURAT ATAU KAD PERAKUAN ISLAM DAN SALINANNYA. (Jika pemohon Saudara Baru)
  • SURAT KELULUSAN DARI KAGAT/ PDRM. (Jika pemohon anggota Tentera/ Polis).
  • SURAT PERAKUAN CERAI/ KEMATIAN PASANGAN DABN SALINANNYA.(Jika pemohon Janda)
  • SURAT KEBENARAN BERKAHWIN DARIPADA KONSULAT ATAU KEDUTAAN DAN IMIGRESEN. (Jika warganegara asing).
Susunan Wali Perempuan yang sah mengikut Hukum Syara' adalah seperti Berikut :-.

  1. Bapa Kandung.
  2. Datuk Sebelah Bapa Ke Atas.
  3. Adik Beradik Lelaki Seibu-sebapa.
  4. Adik Beradik Lelaki Sebapa.
  5. Anak Saudara Lelaki Seibu-sebapa.
  6. Anak Saudara Lelaki Sebapa.
  7. Anak Lelaki Kepada Anak Saudara Lelaki Seibu-sebapa.
  8. Anak Lelaki Kepada Anak Saudara Lelaki Sebapa.
  9. Bapa Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa.
  10. Bapa Saudara Sebelah Bapa Sebapa.
  11. Datuk Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa Dengan Datuknya.
  12. Datuk Saudara Sebelah Bapa Sebapa Dengan Datuknya.
  13. Moyang Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa Dengan Moyangnya.
  14. Moyang Saudara Sebelah Bapa Sebapa Dengan Moyangnya.
  15. Anak Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa (Sepupu lelaki).
  16. Anak Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Sebapa (Sepupu lelaki).
  17. Cucu Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa
  18. Cucu Lelaki Bapa Saudara Sebelah Bapa Sebapa.
  19. Anak Datuk Saudara Sebelah Bapa Seibu-sebapa Dengan Datuknya.
  20. Anak Datuk Saudara Sebelah Bapa Sebapa Dengan Datuknya.
  21. Wali Hakim.
***Setiap pasangan yang akan melaksanakan Majlis Ijab-Qabul DIWAJIBKAN menjalani pemeriksaan ujian darah / HIV di klinik kesihatan kecil KERAJAAN yang terpilih sahaja.