Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

hijrah diriku :)

assalamualaikum!

okay entry kali ni, adalah berdasarkan kisah diri aku sendiri.. just nak sharing kat u alls.. hehehe

okay, dulu2 aku memang free hair, pakai tudung pun sebab duk college je.. sebab terikat dengan peraturan .. tapi peraturan Allah semua tu aku ketepikan.. kenapa free hair? rimas kot! panas.. urmm, atau lebih tepat lagi macam outdated je bertudung ni kan? tak style la konon.. rambut tak lurus takpe, boleh rebonding! taknak kaler itam? boleh kaler2, baru funky and trendy kan? sanggup aku habiskan duit semata-mata untuk buat rambut.. tapi mase tuh takde pulak aku pikir dosa pahalanya.. janji aku happy, seronok and puas! 

baju pulak? xdela seksi macam hot chick yang hot stuff tuh.. tapi aku dulu2 suke sangat pakai short pant, skirt and dress.. kenapa? budget cute kot time tuh.. yelah, pakai singkat2 leh tayang kaki putih gebu ni kan? leh cakap kat semua orang tanpa bersuara "hey tengok sini betisku yang gebu tanpa secalit parut luka or kudis".. nauzubillah!! memang.. itulah aku masa tuh.. riak sungguh.. walaupun body aku bukanlah jenis "S" line.. tapi mase tuh aku masih mampu berbangga dengan aset2 lain yang ada.. in other way, cute! yup.. aku sangat2 lah perasan.. confident level boleh tahanlah tinggi.. shame on me!

dulu aku agak anti ngan minah2 tudung ni.. sebabnya, bila kantoi kes itu dan ini.. semuanya minah bertudung yang budget alim and sopan.. muke NERD tahap gaban.. tapi? kantoi itu ini.. kat college aku sendiri dulu pun berlambak yang jenis macam tu.. sangat memalukan.. tapi, bile aku pikir balik.. betullah.. bukan semua perempuan bertudung tuh baik.. tapi dorang dah patuh dengan perintah pencipta-Nya.. ape yang dorang buat sebalik imej bertudung tu, tu antara dorang dengan pencipta-Nya.. bukan hak aku pun nak persoalkan semua tu and hukum mereka.. tapi, kesian dekat perempuan yang betul2 baik kat luar tu kan?

tapi sekarang, aku dah tak macam dulu.. aku dah tak free hair, kain baju aku xde dah yang singkat yang boleh tayang betis2 gebu aku tuh.. sampaikan nak pakai baju yang jenis hugging2 pun aku pikir dua kali.. nak tau sebab ape aku berubah? memang aku berubah ikhlas dari hati kerana Allah.. tapi manusia yang bertanggunjawab untuk buat aku berubah adalah cinta ati aku.. 

seminggu dua kenal, cinta ati tak kesah lagi dengan penampilan aku.. masuk bulan ke 2 kenal, cinta ati aku mula berseloroh "sayang ni cantik, tapi lagi cantik kalau pakai tudung.. time pegi keje manis je nampak pakai tudung ngan uniform tu" perghhh! menyirap darah, panas muka aku kena sindir camtu ngan orang aku sayang.. aku just jawab "nantila, pas kite nikah" bukan sekali dua cinta ati aku suruh pakai tudung, tapi berkali-kali.. tapi aku wat taktau je.. 

pada satu petang, aku jalan2 kat giant.. then aku tenampak tudung bercorak itam putih ngan ada bijik2 yang macam buah kat tepi bejuntai2.. "cantik" aku cakap lam hati.. aku belek2, aku pegang, aku letak balik.. pikir balik, beli watpe? bukan aku pakai pun.. tapi, lama aku termenung.. ahh beli je lahh.. aku pun beli la tudung tu.. hehehe

keesokkan harinya.. aku siap2 nak keluar dating.. tengok tudung aku beli semalam.. hurmm.. try pakai tudung lah arini.. mesti cinta ati aku suka.. tanpa ada sebarang paksaan atau desakan dari mana2 pihak aku pun ambik tudung tu, terus je iron then pakai! bila cinta ati datang jemput aku kat rumah.. dia tengok aku mcam tengok hantu.. hahaha.. lawak pun ada.. dia cakap aku demam, sebab tetiba je pakai tudung.. 

so, start dari haritu sampai la harini, aku bertudung! aku selesa dengan bertudung.. baju2 yang tak berapa nak cukup kain pun aku dah lipat2 simpan dalam kotak :)

syukur alhamdulillah.. ALLAH masih sayangkan aku.. dengan menghantar insan bergelar lelaki yang untuk membuka pintu hatiku :)

TQ my love, Mohd Furzani! aku sudah sedia untuk bergelar ISTERImu

No comments: