Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

moderate headache!

assalamualaikum...

hurmmm.. lately aku selalu sangat sakit kepala.. bukan baru 1st time.. memang dari zaman sekolah2 dulu pun aku ni memang jenis selalu sakit kepala.. tapi sekanrang ni makin kerap pulak.. kadang makan hari, n worse.. makan minggu.. still tak hilang.. 

panadol dan seangkatan dengannya memang tak jalan la.. bazir karen je kalau makan pun.. sebab doc memang subscripe ubat2 migraine kat aku.. masalahnya ubat2 migraine yang doc bagi tuh pun dah macam tak berkesan je kat aku.. mula la aku susah hati.. ubat dah habis, sakit tak jugak ilang.. so, semalam aku decide la nak pergi jumpa doc balik..

okay, lepas balik kerja aku pun singgahla klinik jap.. doc tu memang dah kenal sangat dah muka aku, sebab dulu die satu batch ngan doctor pakar kat department aku mase kat Hosp Putrajaya dulu.. huhu..
nak dijadikan cerita, mase jumpe doctor tu aku story lah masalah aku ni :-

  • sakit kepala (moderate maybe!) yang taknak hilang even dengan ubatan migraine
  • berlanjutan dari hari ke hari hingga ke 2 minggu lamanya (tahap sakit tak sama setiap hari)
  • macam ade satu headband yang cengkam kepala aku sekemas2nya, whole kepala terasa amat sakit and  menekan 
  • getting worse bila ade sikit gegaran (bila naik bumper, yellow zebra, masuk lubang, sometime berjalan pun buat otak aku rasa bergegar)
  • seluruh muka terasa macam penuh menekan, hidung terasa pedih, sekeliling kawasan tulang orbital terasa senak, bahagian tulang pipi pun terasa senak and penuh!
  • bila sakit yang amat sangat, sampai berdenyut telinga aku nih..
  • muntah of course la, kalau dah sakit sangat muntah tu adalah normal.. (tapi xdela kerap mana pun)
  • pitam?! setakat ni dah 3x aku jadi kelabu mata then suddenly black out! (kejap je.. dalam 30saat macam tu.. aku boleh bangun balik)


wah! panjang gitu aduan2 aku kan? comfirm2 doc ni meluat dengar aku membebel.. tanpa banya cakap and soal, die terus check BP aku.. hurmm. BP aku sangat low katanya.. 100/60mmHg.. okay! memang sangat2 low.. then die cakap aku nampak pucat, pernah tak cek hB? aku cakap pernah, tapi 1year ago la.. hB aku okay je time tu 14 point something.. y pasti memang normal.. sebab wanita dewasa normal rate for hB 12-16gm/dL.. hurmm.. 

so, doc pun terus nak buat refferal letter untuk aku buat CT scan kat HUKM.. what?! huhuhu.. no..no..no.. aku just cakap, takpela doc.. maybe saya betul2 kurang darah.. biar saya makan dulu ubat yang doctor bagi ni, tengok dalam seminggu cam mana.. doc tu tengok aku lama2, then dia cakap "stubborn nurse!" hahaha.. lawak sungguh.. 

aku pun balik je la dulu dengan ubatan baru tuh, die dah tukar ubat migraine aku, then bagi ubat untuk tambah darah.. hope another 1 week, aku akan ok (tapi, tengah type entry ni pun kepala aku duk cengkam2..huhuhu)

see another 1 week! daaa :)


No comments: