Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??

*this is sticky post, please scroll down for new post.TQ comels!*
Logo Design by FlamingText.com 
hye comels!! 

arini anis join contest untuk dapatkan t-shirt blogging dengan nama blog kite daripada penganjur segmen yang awesome ni..


u all nak jugak..?? okay2.. click banner kat bawah ni.. and ikut je rules y sangat simple and mudah kat page Salju Creative tu :)


p/s : valid until 31st March 2013


untuk Salju Creative.. anis dah ikut semua rules yang ditetapkan.. hehe

1. follow BLOG, DONE

like FB, DONE

2. letakkan banner contest, di footer bar - DONE

3. entry untuk contest ni..with sticky post and backlink - DONE..tadaaaa..inilah die :) 

#design no.2
#size : MEDIUM

#lengkapkan slogan saya suka Salju Creative kerana....

"Saya suka Salju Creative kerana 

Salju Creative sangat creative, awesome dan superb!! 

hehe.. sesungguhnya saya terasa sangat rugi kerana 

sudah menempah kad kahwin terlalu awal, kalau tidak... 

semestinya Salju Creative akan menjadi vendor untuk kad kahwin saya.. 

tapi takpe, saya akan promote Salju Creative 

kepada kawan-kawan saya yang Bride to Be.. 

sebab they all ade tanya.. kat mana nak tempah kad kahwin cantik and creative.. 

so jawapan saya mestilah.. Salju Creative!!"





  Logo Design by FlamingText.com

Delete Blog

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels.. baca tak tajuk entry anis tu? 

a'ah.. delete blog.. anis nak delete dah blog anis.. ase macam takde function je.. sob..sob..

biar betul? betul-betul la ni.. anis nak delete.. acc blog anis.. yang lama.. hehehe
dolu-dole anis dah ade buat blog, tapi sebab dah lame tak log in, password and email pun dah lupe.. nak delete macam mana pun tak tau.. 
...........................................................
.....................................................
..............................................
..........................................
......................................
................................
...........................
.......................
...................
...............
...........
......
...
.

hahaha.. Chuya Hizaki.. blog ni lah yang anis maksudkan.. ni zaman entah hape-hape lagi.. zaman poyo! tengok rambut tu pun merah kau.. ish2.. -_-'

nak sangat delete blog ni.. huhuhu

  Logo Design by FlamingText.com

Diploma in Nursing KKM

Logo Design by FlamingText.com 
Year I Sem I
  • Subject
    • Health Science I
    • Health Science II
    • Behavioral Science I
    • Nursing Science I
    • Nursing Science II
  • Final Sem Exam
  • Practical
    • 5 weeks clinical practice and Objective Structure Clinical Examination ( OSCE )
  • Co-curriculum Vitae  
Year I Sem II
  • Subject
    • Health Science III
    • Behavioral Science II
    • Surgical Nursing I
    • Surgical Nursing II
    • Medical Nursing I
    • Medical Nursing II
  • Final Sem Exam
  • Practical
    • 6 weeks clinical practice and OSCE
  • Co-curriculum Vitae
Year II Sem I
  • Subject
    • Surgical Nursing III
    • Medical Nursing III
    • Gynecology
    • Obstetric
    • Pediatric
  • Final Sem Exam
  • Practical
    • 10 weeks clinical practice and OSCE
  • Co-curriculum Vitae
Year II Sem II
  • Subject
    • Health Science IV
    • Surgical Nursing IV
    • Medical Nursing IV
    • Community Health Nursing I
    • Community Health Nursing II
  • Final Sem Exam
  • Practical
    • 9 weeks clinical practice including community posting ( Health Site, Home Visit ) and OSCE
  • Co-curriculum Vitae
Year III Sem I
  • Subject
    • Surgical Nursing V
    • Medical Nursing V
    • Mental Health Nursing
    • Nursing Research
    • Nursing Management
  • Final Sem Exam
  • Practical
    • 9 weeks clinical practice and OSCE
Year III Sem II
  • Subject
    • Emergency Nursing
    • Professional Development
  • Final Sem Exam
  • Practical 
    • 14 weeks clinical practice and OSCE
  • Malaysian Nursing Board Examination (LJM)
  • Induction Course
my photocopy notes, bind it all.. one by one.. sem1-sem6

practical record book log! phewww... pass it all :)

still got co-curriculum vitae lorhhh!!

my text books! LOL!
  
Logo Design by FlamingText.com

Hospital tak bagi ubat free dah

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels.. how are u? sihat tak? ape??!! tak sehat.. ?! pergila hospital or klinik..
oh.. ape? hospital dah tak bagi ubat free? dah kena bayar macam hospital and klinik swasta? biar betul?


hurmmm... macam mana ni? panadol pun dah kena bayar? mesti ramai yang susah hati kan? 
sebenarnya tak pun.. still free cam dulu2.. cuma, KALAU la tetiba hospital gomen dah cas semua menda cam private.. macam mana? 


cuba bayangkan orang-orang kat kampung yang hidup susah.. bila pergi klinik, panadol pun kena bayar..kesian kan? yang mampu tu.. memangla.. ape dipandang gov hosp ni.. Prince Court je terus.. tak gitu? selesa, servis tiptop.. katanya.. tapi anis sendiri pernah pergi Sime Darby Medical Center.. nak kate servis tiptop? entahla.. managemnt die.. kalau menunggu nak cari file patient and drugs perscription  tu.. buat rebonding pun dah siap tau.. so, mana-mana pun sama je.. masing-masing guna man power.. bukan robot.. 

okay back to story,
kalau admit ward pun, normally bayaran atas harga bilik and kelas yang u all duduk je.. lainla kalau ade buat operation and letak plating and else.. yang tu memang kena bayarla.. tu pun bayar kat vendor.. 

why not u all bersyukur je dengan kemudahan yang ada? kenapa nak complaint banyak sangat?
itu tak kena, ini tak kena.. pernah tak u all ambik tau berapa harga sebijik panadol? pernah tak? tu baru panadol.. kalau antibiotic yang dalam ampule, then kena dilute pulak dengan injection water.. agak2 berapa satu ampule or vial tu? 

anis tak kata anis pro gomen walaupun anis ni penjawat awam.. im just 50-50 in between.. tak suka politik2 ni.. tapi, inilah.. typical malaysian.. tak reti-reti nak bersyukur dengan kemudahan yang disediakan.. bagi betis nak peha.. camtula boleh diibaratkan.. lepastu tau nak komdem je..

nurses punya service pulak, bukan dibayar untuk sur-charge pun.. we at gov hosp did it for free tau.. tak macam kat private.. kawan anis ade keje kat private.. die cakap.. sekali kita attend patient bawak 'bedpan" (bekas berak untuk berak atas katil tu.. tau?) dah dapat RM13.00.. we all, at gov hosp.. jangan kata bawak bedpan.. tenyeh buntut mak orang tu.. we did it for free je tau.. lagi ada yang sanggup cakap kami syaitan.. so sadd.. (sorry, ter emo pulak.. gerammm...)

so, cukup-cukupla kondem hospital gomen.. cuba satu hari nanti jadi kenyataan.. semua kena bayar.. masa tu nyesal pun takde guna dah :)


  Logo Design by FlamingText.com

wedding lagi!

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels... hehehe.. agak lame anis tak berbe'blog'.. haiyaaa... busy sikit lately..

hehehe, u all nak tau tak.. last saturday haritu anis pergi muar with cinta anis and budak2 bikers.. g kenduri kawen..syokkk.. jalan2 :) hehehe

tayang muke skettt :)

ade 2 pasang pengantin tau! comey2 sume.. hehe

testing dulu, tak lame lagi kami pulak.. egege

with pengantin :)


suasana kenduri kendara :)
singgah minum coconut shake lu @ melaka.. sodapppp!


singgah ambik angin pantai klebang sambil pekena rojak lu :)



okayla comelsss... dats all.. daaaa~~~  
Logo Design by FlamingText.com

cita-cita saya....

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels! morning... arini anis nak tanya.. sape kat sini, kerja dia sekarang adalah cita-cita die sejak kecik lagi? ada tak? 

anis memang tak lah.. tak pernah berangan pun nak jadi nurse, apatah lagi bercita-cita nak jadi nurse! nak tau ape cita-cita anis dulu? banyak tau cita-cita anis ni.. hehehe

1. arkitek
perghhh.... memang teringin sangat-sangat nak jadi arkitek.. kenapa tak tau la.. mungkin sebab selalu tengok abang sepupu anis duk buat model2 umah kot mase die study dulu.. mase ni anis still sekolah rendah, tapi dah berangan nak jadi arkitek.. hehehe.. sampaila mase form3 anis nak apply sekolah teknik tu, anis ingat nak ambil course civil engineering.. tapi tengok ada fizik and kimia.. terus tak jadi.. hahaha.. so anis apply course computer programming (nak jadi programmer ke? lagila tak pernah terpikir!haha).. yang ni xde fizik kimia.. just ade add math je.. hahaha

2. ahli astronomi
yang ni tak macam cita-cita pun rasanya.. lebih kepada angan-angan.. sain pun tak berapa nak pandai.. ada hati nak jadi ahli astronomi..

3. interior@landscape designer
yang ni lagi satu, minat gila.. start masuk sekolah teknik anis mula rasa macam best je kalau dapat jadi interior designer neh.. so, mase isi borang UPU, anis ade mintak course tuh.. tapi sayang mase die panggil untuk interview kot, kawan anis cakap.. sebab die pergi untuk buat deco2 tuh.. nama anis ada tapi no show.. how come la mase tu anis tak tau kan? sob-sob.. nyesal tak sudah

4.teacher
hahaha.. jangan kau tak tau mak.. nyah memang nak sangat jadi teacher.. ajar english.. anis ade apply tesl.. untuk 2nd intake anis dapat.. tapi mase tuh anis dah masuk study.. so, pikir-pikir balik.. anis tolak jela... tesl kan pre-degree.. mesti susah gile kan? hahaha, mengalah sebelum mencuba.. teruk kan?

5. business woman
yang ni current ambition.. hehhe.. still teringin nak bukak bisnes sendiri.. cinta ati pun duk support je.. tunggula lepas nikah kawin, baru boleh focus untuk cita-cita yang ni.. insyaALLAH...


okayla.. itu jela cita-cita anis yang tak kesampaian.. alih2 isi SPA, mintak pre-med.. 1st choice nak nurse gigi, tapi dapat general nurse pulak.. hahaha.. layankan jela.. kerja ni pun best ape :) hehee
  Logo Design by FlamingText.com

review : iOS6.1.2 at ip4s

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels.. happy monday!! hehehe..

okay, arini anis nak sharing sikit ape yang best lepas dah upgrade ios kat iphone lama neh.. hehehe.. 

sabtu lepas anis upgrade ios kepada yang latest sekali (so far, tu la y latest.. 6.1.3 xboleh nak upgrade lagi) version 6.1.2, alang2 terus jailbreak sekali.. hehehe

okay, xde la gempak mana cam note2 @ bakal note3..hehehe.. tapi not bad la.. bagi yang tak mampu cam anis nak upgrade ke iPhone5 tu..heheh.. 4s ni pun dh cukup okay bagi anis (ayat sedapkan hati, padahal so envy dengan note 2 user!huhu)


panorama
dulu, mase ios version lama, xda function panorama ni kat camera.. iphone5 ade la.. tapi, bile dah upgrade ios, 4s anis pun dah ade panorama cam iphone5 jugak dah..hehehe




do not disturb
ios sebelum ni xde do not disturb ni.. skang dah ade.. function die cam kalau ade sms or call masuk die macam jadi silent je la.. tapi boleh set kat contact mana yang kita nak enable or disable





cydia app

color keyboard
kalau cydia sebelum ni, color keyboard neh tak kena bayar.. install je terus.. tapi cydia skang color keyboard dah kena purchase $0.99.. sob-sob.. so dah tak cantik anis punya keyboard -_-'



background sms
yang ni still free lagi.. phewww.. nasib baik


bounce icon
yang ni pun still free, comel je bile tengok icon tu duk tergedik-gedik

nampak tak icon bite sms tu? terloncat2..
tu icon phone tengak tergolek-golek

iconoclasm
app ini sudah tidak free lagi... dulu kalau install yang ni, u all boleh susun-susun satu page tu nak satu icon je ke, nak susun bentuk tangga ke.. ikut suka la.. kalau tak install yang ni... icon u all akan jadi fix.. dia akan penuhkan page yang 1st dulu.. sob2.. so bored!

barrel
app ni pun dah kena purchase.. kalau install app ni, mase nak tuakr slide@page kite boleh set transition die macam mana, golek2 ke, pusing2 ke, fade in or out ke.. sayang kan? sebab kena purchase.. im so kedekut maaaa nak purchase menda2 macam nehhh.. hihihi


actually banyak lagi app yang best dulu tapi skang jadi tak best.. tapi, secara keseluruhan.. banyak yang best laaa... dari segi apa? haihh.. nak explain pun susah.. kalau bukak tenet tu dah tak terhegeh2, walaupun without 3G.. ade edge je, still boleh sign in m2u and purchase gsc movie ticket.. 

maps die pun dah canggih sikit, tapi bagi anis..anis suka google maps punya app yang lama lagi dari yang skang ni.. app FB, google+, blogger and etc semuanya semakin awesome and canggih manggih.. 

ni yang anis sendiri explore.. kalau tengok kat youtube and google lagi banyak yang they all explore and amazingly awesome.. hehehehe... okayla comelsss... thats all for now.. daaaa 

  Logo Design by FlamingText.com

apa itu 'capsule'?



hye comels... hehehe
 
urmmm... sape kat sini seumur hidup dia tak pernah makan ubat langsung? ade ke? rasanya takde kan? dari baby lagi kalau demam sikit je terus makan ubat.. dulu ubat2 air.. dah besar baru boleh telan tablet, pil or 'capsule'..
tablet medicine

tapi, u all tau tak apa itu "CAPSULE"?

capsule medicine

kalau taktau meh sini anis bagitau



 
Kapsul diperbuat daripada apa?

Capsulses yang mengandungi ubat, atau makanan tambahan kebanyakannya dibuat dari gelatin, dan tidak sesuai untuk vegetarian. Terdapat beberapa syarikat-syarikat makanan kesihatan yang membuat kapsul daripada ramuan vegetarian mesra.

Apa pula gelatin?

Gelatin, satu bentuk protein, kolagen dihidrolisiskan dan asid amino, datang dari kulit tendon, rebus dan ligamen haiwan seperti lembu dan kuda. Gelatin telah digunakan dalam makanan untuk lebih daripada 100 tahun, serta tambahan meningkatkan rambut dan kesihatan kuku. Tuntutan yang lebih terkini adalah bahawa gelatin boleh meningkatkan artritis serta mencetuskan badan untuk membakar lemak dan mengurangkan berat badan, menyatakan Brigham dan Hospital Wanita. Walaupun kesan sampingan tidak biasa, mereka mungkin.

Kapsul gelatin, rasmi dipanggil topi gel atau gelcaps, terdiri daripada gelatin diperbuat daripada kolagen kulit atau tulang haiwan. (Gelatin bukan yg dari hooves ungulate, yang terdiri daripada protein yang berbeza, keratin.)

Kapsul sayuran terdiri daripada hypromellose, polimer yang dirumuskan daripada selulosa.


Side effect capsule gelatin.. apakah?


Alahan terhadap Gelatin
Di samping digunakan dalam produk makanan dan suplemen kesihatan, gelatin juga digunakan dalam membuat lapisan kapsul untuk banyak ubat-ubatan. Walaupun jarang berlaku, sesetengah individu mungkin hipersensitif kepada lembu atau produk gelatin lembu. Oleh itu, jika anda tahu bahawa anda mempunyai apa-apa alahan atau hipersensitiviti, terdapat sumber-sumber lain yang disediakan untuk anda, sebagai contoh, berasaskan ikan atau bentuk vegetarian yang boleh digantikan. Sekiranya anda mula mengalami gejala alahan seperti gatal-gatal, gatal-gatal, pening atau masalah bernafas, dapatkan rawatan perubatan dengan segera.



Pendedahan Toksin
Satu lagi kesan sampingan tambahan gelatin adalah reaksi kepada toksin yang kadang-kadang ditemui dalam gelatin. Menurut "Cara upacara Keabadian: Tujuh Peraturan upacara Tenaga Wellness & Longevity" oleh Dr FC Rite, kapsul gelatin, boleh mendapatkan digabungkan dengan toksin kerana sumber haiwan mereka. Ini adalah kerana lembu banyak menerima antibiotik, atau mungkin makan makanan yang telah dirawat dengan racun perosak. Jika ini berlaku, anda mungkin mengalami sakit perut atau lain-lain gejala gastrousus. Berhenti mengambil kapsul gelatin dan hubungi doktor anda jika gejala itu berlaku; jika gejala menjadi akut, dapatkan rawatan perubatan kecemasan.

 

Fungsi Hati dan Buah Pinggang
mengambil makanan tambahan (supplements) kapsul gelatin boleh mengakibatkan hati dan buah pinggang perlu bekerja lebih keras untuk memecahkan dan mengeluarkan protein. Sejak gelatin dikenali, protein terlalu banyak tanpa pengambilan jumlah karbohidrat yang diperlukan boleh meletakkan tekanan berlebihan pada hati anda. Oleh itu, mereka yang mempunyai sejarah penyakit hati atau buah pinggang perlu berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil kapsul gelatin agar tidak memburukkan lagi keadaan perubatan yang sedia ada.
 
 sumber : WholeHealthMD.com: Gelatin


okayla my comels.. sekian sahaja entry anis... daaaaa :)