Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

cara berkesan pengambilan vitamin

Logo Design by FlamingText.com
hye comels!
 
okay, u all ada tak ambil vitamin sebagai makan tambahan u all? tak kirala vitamin C ke ape.. kalau ada, cara macam mana yang u all prefer? telan terus dengan seteguk air? ataupun kunyah? ataupun kemam je kat atas or bawah lidah?
 
so, kalau nak tau mana lagi berkesan.. jom baca.. anis ada buat research sikit..hehe
 
 
sumber : livestrong.com
 
sesetengah vitamin boleh dikurangkan oleh asid pencernaan dalam perut. Oleh itu, cara alternatif untuk pengambilan vitamin sama ada cecair atau pil lembut yang diletakkan di bawah lidah -sublingual.
 
Penyerapan
Persediaan vitamin sublingual diserap melalui membran mukus di bawah lidah. Kawasan mulut mengandungi sejumlah besar saluran darah kecil yang dipanggil kapilari. Vitamin melalui membran mukus secara langsung ke kapilari dan diangkut ke dalam aliran darah melalui saluran darah yang lebih besar.

Kecekapan
Vitamin sublingual secara langsung diserap ke dalam aliran darah, tanpa masuk ke sistem penghadaman. Keputusannya, vitamin lebih cepat diserap. S
elepas diuji, ternyata kandungan vitamin dalam darah adalah tinggi selepas 10-15minit pengambilan vitamin secara sublingual ataupun 'kemam', yang biasanya lebih cepat daripada vitamin atau ubat yang diambil melalui laluan mulut atau telan begitu sahaja.
 

Keberkesanan Seperti yang dilaporkan oleh kajian PubMed, " kajian terkawal rawak untuk menilai keberkesanan sublingual dan oral vitamin dalam mengurangkan jumlah paras homosistein serum," tidak ada perbezaan dalam beredar tahap darah vitamin yang diambil sublingually atau ditelan. 

Ini bermakan tahap keberkesanan adalah sama, samada melalui oral ataupun sublimgual. Cuma, tahap penyerapan lebih cepat jika secara sublingual berbanding oral.

 

so? how comels? anda ambil vitamin macam mana? anis punya kemam.. anis skang ambik NeuWhite, supplemen with vitC, glutathione and collagen.. rasa die sangat best.. rasa berries and grape.. nyam2!!
 

 
 
Logo Design by FlamingText.com
 

8 comments:

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

so far...just amik shaklee jer... ^_^

Kila Lala said... reply to comment

amik vit-c. tapi slalu telan terus je.
nak try kemam la tengok rase ape nanti.....thanks for sharing dear :)

ros_reeza said... reply to comment

tak pernah ambil vitamin ape2. just perbah try VCO je..

Yumida Huda said... reply to comment

sy xde ambik vit
bgs klo amalkan pemknnn vit nih

anis suryanie said... reply to comment

Farah Waheda Wahid Shaklee bagus kan? ramai kawan2 anis duk makan.. flawless je kulit they all..dulu anis ade makan, tapi besar2 pil die..selalu sangkut.. fobiaaa...hehehe

Kila Lala jangan yang patut kenan telan g kemam pulak.. pahitla nanti..hehehe

Ros_Reeza vco pun ok jugak.. anis tgok feedback kwn2 anis y makan semua okay je :)

Yumida Huda nti try la ambik.. at least vitc pun dh ckup.. kat farmasi pun byk jual.. utk improve kite punya immunity ;p

Perttzyana Alpah said... reply to comment

saya amik vit-c bionc larut dalam air je senang boleh letak dlm bekas air minum cam mimum air biase :)

http://deemataque.blogspot.com/2009/06/rasa-mau-masak-ayam-masak-coke.html

Anonymous said... reply to comment

Saya ambil placenta white. Tapi cara makan yang mana lebih effective? Telan atau hisap?

rahim said... reply to comment

Nice sharing