Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

faktor kesesakan jalan raya

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels! long time no se u all.. wahahaha.. poyo! okayla, today anis nak share sikit faktor2 yang selalu sebabkan kite stuck dalam jammed..

ini adalah berdasarkan kajian anis sendiri.. hehehe.. research la konon2 ni..


pinjam pakcik google, dimana n kenapa tak sure -_-

1. kemalangan
phewww.. mintak simpang dijauhkan dari kemalangan ke atas kita sendiri atau orang2 yang tersayang kan? kalau dah namanya ada eksiden, forsure la jalan akan jammed.. kan? yelah.. lane akan ditutup kalau eksiden tu teruk sangat bagi memudahkan ambulans, bomba and polis setelkan kerja2 they all.. kalau tak teruk pun, lane yang terlibat still akan effect kelancaran lalulintas.. 

2. tengok kemalangan jalan sebelah
hahaha.. yang ni memang sakit hati.. yang eksiden jalan sebelah sana, tapi belah sini pulak yang jammed.. kenapa ek? well, typical malaysian.. memang semua sibuk nak tengok sama apa yang jadi.. bile sampai kat kawasan tu, secara tak sengaja kereta u all akan jadi 20-40km/j.. jadi yang belakang pun automatic akan slow.. begitulah seterusnya.. 

kalau semua nyala, lagi teruk kan?huhu

3.traffic light rosak
haishh.. yang ni lagi satu.. bile traffic light rosak.. sama ade duk kelip2 kuning sampai xtahu bile, or memang tak nyala langsung.. anis pernah kena traffic light anis tak pernah hijau, merah je.. so y depan, kiri, kanan syok je lalu lalang.. bile kite mintak jalan they all marah sebab they all hijau kite merah.. sedangkan they all tak tahu yang traffic light kite dari tahun lepas duk merah je.. hehehe.. 

4.traffic light tak sejajar
hurmm, yang ni rasanya boleh setting kan? maksud anis, kalau kat depan ada lagi dua traffic light.. kalau yang sekarang ni hijau, biarlah yang depan sana pun hijau.. ni tak, kat belakang hijau, depan merah.. orang dah serbu.. tapi takleh nak jalan lagi.. yang kiri kanan dah duk pon-pon kat kite sebab dah stuck kat tengah2 jalan.. hehehe.. 

5.jalan rosak
kalau jenis sayang kereta, memang kalau lalu jalan lubang-lubang memang akan bawak pelan2.. pastu duk elak-elak dari masuk lubang.. bile semua macam ni, so.. secara tak langsung semua kereta akan slow and jadilah jammed yang sebabnya tak munasabah.. hihi

6.park kereta di bahu jalan
hurmmm.. yang ni biasalah kalau duduk area apartment or flat.. sebab parkingnya sangat2 terhad.. so, mana2  yang tak dapat parking.. terpaksa lah park kat kiri kanan jalan.. ada yang park terus atas jalan pun ada.. itu semua menda normal kat KL ni.. so, bila pagi2 nak pergi kerja, jalan yang kite guna jadi sempitla kan? 3 lane jadi satu lane je.. tu yang sebabkan jammed


banjir kilat @ ioi (hasil rembatan pakcik google)

7.banjir kilat
haha.. yang ni memang tak boleh buat ape lah kalau dah banjir kilat kan? lainla kalau kereta u all tu boleh transform jadi hovercraft.. tengokla yang kat puchong haritu.. yang kat depan ioi tu.. dasat kan?

8.hujan 
kenapa kalau hujan tapi tak banjir pun jammed? kalau pikirkan logik.. semua yang bawak motor akan bawak kereta hari tu.. jadi bilangan kereta atas jalan akan bertambah.. lepastu kalau yang nak ambik bini or anak, semua nak park betul2 depan lobi, park betul2 depan bustand... yang lain pun sama.. so ini pun akan sebabkan jammed

9.peak hour
yeahhh.. ini memang.. 7-9am, 5-8pm ini memang peak hour bagi orang yang pergi and balik kerja setiap hari.. unless kalau kerja 3syif.. selalunya yang kerja 3syif they all menentang arus.. orang nak pergi kerja.. dia nak balik.. orang nak balik die baru nak pergi.. hehehe



10.road block
hehehe.. yang ni takleh nak kata apa.. memang akan jammed bile jpj or polis wat roadblock kan? 


11.repair jalan@construction
bila jalan rosak.. they all kena repair.. tapi bile they all ni start repair jalan.. kite pun akan stuck dalam jammed.. ada yang satu hala je boleh guna, ada yang jadi lencongan.. and so on.. so, ini pun akan sebabkan jammed..


kalau yang ni jadi kat mrr2 mesti jammed makin teruk kan? hehehe


okayla comels.. rasanya itulah saja entry anis untuk harini.. hehehe.. daaaa.. till we met again :)
  Logo Design by FlamingText.com

2 comments:

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

lepas tu orang selfish... muahahaha...itu pun penyebab kesesakan jalan raya...

anis suryanie said... reply to comment

Farah Waheda Wahid ha'ah.. selfish kan? geram jer.. mcm die sorang nak pergi n balik kerja..huhu