Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

Hospital tak bagi ubat free dah

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels.. how are u? sihat tak? ape??!! tak sehat.. ?! pergila hospital or klinik..
oh.. ape? hospital dah tak bagi ubat free? dah kena bayar macam hospital and klinik swasta? biar betul?


hurmmm... macam mana ni? panadol pun dah kena bayar? mesti ramai yang susah hati kan? 
sebenarnya tak pun.. still free cam dulu2.. cuma, KALAU la tetiba hospital gomen dah cas semua menda cam private.. macam mana? 


cuba bayangkan orang-orang kat kampung yang hidup susah.. bila pergi klinik, panadol pun kena bayar..kesian kan? yang mampu tu.. memangla.. ape dipandang gov hosp ni.. Prince Court je terus.. tak gitu? selesa, servis tiptop.. katanya.. tapi anis sendiri pernah pergi Sime Darby Medical Center.. nak kate servis tiptop? entahla.. managemnt die.. kalau menunggu nak cari file patient and drugs perscription  tu.. buat rebonding pun dah siap tau.. so, mana-mana pun sama je.. masing-masing guna man power.. bukan robot.. 

okay back to story,
kalau admit ward pun, normally bayaran atas harga bilik and kelas yang u all duduk je.. lainla kalau ade buat operation and letak plating and else.. yang tu memang kena bayarla.. tu pun bayar kat vendor.. 

why not u all bersyukur je dengan kemudahan yang ada? kenapa nak complaint banyak sangat?
itu tak kena, ini tak kena.. pernah tak u all ambik tau berapa harga sebijik panadol? pernah tak? tu baru panadol.. kalau antibiotic yang dalam ampule, then kena dilute pulak dengan injection water.. agak2 berapa satu ampule or vial tu? 

anis tak kata anis pro gomen walaupun anis ni penjawat awam.. im just 50-50 in between.. tak suka politik2 ni.. tapi, inilah.. typical malaysian.. tak reti-reti nak bersyukur dengan kemudahan yang disediakan.. bagi betis nak peha.. camtula boleh diibaratkan.. lepastu tau nak komdem je..

nurses punya service pulak, bukan dibayar untuk sur-charge pun.. we at gov hosp did it for free tau.. tak macam kat private.. kawan anis ade keje kat private.. die cakap.. sekali kita attend patient bawak 'bedpan" (bekas berak untuk berak atas katil tu.. tau?) dah dapat RM13.00.. we all, at gov hosp.. jangan kata bawak bedpan.. tenyeh buntut mak orang tu.. we did it for free je tau.. lagi ada yang sanggup cakap kami syaitan.. so sadd.. (sorry, ter emo pulak.. gerammm...)

so, cukup-cukupla kondem hospital gomen.. cuba satu hari nanti jadi kenyataan.. semua kena bayar.. masa tu nyesal pun takde guna dah :)


  Logo Design by FlamingText.com

3 comments:

Ainim Suju said... reply to comment

betul tu..kerajaan masih lagi bertimbang rasa pd rakyat

Normi Nieza said... reply to comment

tak ngutuk kerja org..klu bnyak duit baik g private hospital jer..huhu

anis suryanie said... reply to comment

Ainim Suju tau xpe kan? nasib baik kerajaan kite ni bertimbang rasa, kalau jadi macam kat cina macam mana la entah kan?

Normi Nieza tau xpe, nk dable standard pegi je private.. hehehe