Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

travel : trip to bali

Logo Design by FlamingText.com
hye comels!! haaa... sape kat sini pernah pergi bali? pernah? best kannn...

tak pernah pun takpe, jum travel same2 ngan anis kat sini..

so, this time anis nak share ngan u all pengalaman masa anis pergi bali beberapa tahun yang lepas (2010).. berkulat dah kau..hehehe


day 1

arrival @ ngurah rai airport, bali

area hotel kami, kat area pantai kuta

(abaikan saya) ini tempat dimana we all menginap
so, day 1 we all tak banyak berjalan pun.. just rehat kat bilik and ronda2 area pantai je :)


day 2


 hari ke dua we all akan ke Kintamani untuk mlihat gunung berapi, iaitu Gunung Berapi Batur

on the way tuh we all sempat singgah kt tempat buat batik..

makcik tengah lukis batik lah tu..

selipar batik, tak beli pun.. snap pic je.. hehe

abaikan adikku.. bersama patung batik.. hahaha

so, we all teruskan perjalanan dan berhenti di pasar ubud..kat sini banyakla jual souvenir..tapi harganya agak mahal.. so kalau u all pergi pasar ubud, setakat nak beli t-shirt or bag.. better dont.. nanti anis gitau kat mana tempat murah nak beli those thing :)


they all pun ade jual2 baju cam tempat kite gak.. mosly batik la kat sini

ni salah satu yang aku snap kat dalam pasar ubud.. tu baru sikit.. ramban mata kalau tengok semua

adik aku ngan "barongan" masyarakat they all barongan ni merupakan penjaga rumah.. ala2 guardian angel gitu 

perjalanan di teruskan lagi untuk ke Kintamani


jalan die kecik je.. mcm one way, actually two way..huhu

ni dah kire atas gunung kintamani ni, serious.. sejuk wooo

lorong2 nak ke kampung

kalau datang sini, forsure kena singgah makan dulu.. sambil tengok view Volcano.. kat sini makan secara buffet..

cantikkan die punye view? hehe

inilah Batur Volcano

seriously sangat cantik! 

jadi model Gunung Batur jap.. eehe

so, perut pun dah kenyang.. we all teruskan lagi perjalan..

kali ni we all turun jalan yang lain, tak sama dengan jalan yang naik tadi.. we all nak singgah kat Ubud.. Ubud ni actually kawasan penanaman padi kat lereng bukit.. tapi sebab terlalu cantik they all buat jadi sebagai tempat tarikan pelancongla.. kat dalam Ubud Garden siap ade hotel n spa.. tak caya u all boleh google..

masa ni hujan, tak sempat nak jalan2, just berenti kat tepi and ambik pic je :(


pinjam ngan pakcik google jap.. hehe

cantekk, view ni kena masuk kat dalam.. dari luar (tepi jalan) tak nampak

so... perjalanan diteruskan lagi.. ke muzium bali... 

kat depan muzium


sory pic xclear, ni replika ubud.. 

they all pun guna keris jugak dolu2..hehehe

ni sejarah yang cerita bagaimana they all kena serang dolu.. 

sakan papa n mama duk bergambar

taman dalam muzium

kat dalam muzium ni ade tower, tapi anis tak naik tower tu.. sebab kalau datang bulan die tak bagi naik..huhuhu

dah penat kat muzium we all balik bilik mandi2, then keluar lagi jalan2 area Legian Street..kat Pantai Kuta tu..



they all suke naik motor kat sini.. besepah motor.. mat saleh pun same..huhu


sempat lagi tuhh..


day 3


hari ni, we all akan ke tampak siring.. tampak siring ni adalah candi.. ataupun temple they all yang dipercayai mempunyai air suci.. Candi ni antara yang tertua kat bali..


pancuran air ni, setiap pancur dipercayai mempunyai keajaiban yang berlainan.. huhu

anis kena pakai kain.. sebab pakai short.. egegege...

kolam air mata air

tumpang basuh tangan, serius sejukkk wooo air die


nampak kan they all manid kat pancur tu? macam they all ni, nak hapus dosa la.. kalau mandi kat situ..huhuhu

paham tak ape dia tulis? hehe

kat sini pun ade pasar jual craf, tapi mahal lorhhh



perjalanan diteruskan lagi.. kali ini ke Tanah Lot!

lunch dulu kat tanah lot.. makan nasik padang.. erkkk, harga die sangat2 tak reasonable.. mahal gilerrrr!



kat tanah lot ni lagi banyak jual souvenir.. murah2! kat sini peniaganya tak desperate macam tempat lain, kalau pegang je, mesti paksa nak suruh ambik... kat sini they all wat dunno je :)

craft dari tempurung



ralph tepi jalan je, tak payah nak masuk mall bagai.. hehe

welcome to tanah lot...

yang kat belakang tu temple actually, kalau air surut boleh jalan kaki je gi sana




dalam pasar oleh2 ni banyak ual baju murah2..hehe

okay, dah penat bermandi peluh kat sini we all teruskan ke destinasi seterusnya, iaitu Ulu Watu.. perhatian, kat sini banyak kera/beruk/monyet.. sangat ganas.. merampas ape saje yang ade kat tangan!




kat ujung atas bukit tu ada temple

kat sini pun kena pakai kain.. huhuhu



walaweyhhh.. penat berjalan we all pun pusing2 town je..huhu





ambik kau, D&G tepi jalan je.. hehehe





dah ronda2 town Kuta, we all balik bilik.. tukar baju gi main air pantai pulak! yahoooo....









day 4


last day kat sini.. serius tak puas, we all hanya sempat peri 1/3 dari tempat2 menarik yang ada kat sini.. tapi harini we all dh nak bertolak balik ke KL..huhuhu :'(

bye2 bali! til we meet again.. huhuhu

sekian saja cerita ini.. nanti anis share pengalaman travel yang lain pulak ye... ngeh2.. poyo je kan?

harap someday leh pergi lagi Bali.. banyak yang belum sampai.. hhuhuhuhu 

Logo Design by FlamingText.com

3 comments:

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

honeymoon nanti boleh ler pegi ke bali lagi... ^_^

ANISRAHIM said... reply to comment

MasyaAllah lawanya permandangan, sy mmg suka panorama dan scenery =) moga murah rezki sy utk ke tempat2 indah mcm ni. Amin

reyna said... reply to comment

bestnyerr,,,nak pergi gak,,