Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

tutorial : crepe paper @ tissue flower @ pom2

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels..hehehehe.. okay berdasarkan title kat atas.. arini anis nak buat tutorial as requested..

1st time nak buat nehh.. hehehe.. anis cube yang terbaik untuk u all okay..heheh

1st of all u all perlukan crepe paper @ tisu, dawai bunga or benang, then gunting

tips : kalau nak lebih fluffy guna la tisu, kalau crepe paper pulak make sure beli yang lembut jangan beli yang keras.. 
(anis tak gune tisu sebab tangan anis jenis berpeluh, habis lembik tisu tu..huhu)


1. potong crepe paper tadi ikut saiz yang u all prefer.. 

tips : kalau nak bunga tu besar, lebarkan sikit.. untuk dapatkan bunga cantik and kemas make sure gunting sama saiz

2. ambil beberapa helai crepe paper yang sudah dipotong sama saiz tadi dan susun.. 

tips : kalau nak nampak banyak buatla banyak helai.. anis punya buat 6helai je

3. lipat kesemua crepe paper yang disusun tadi dalam 1cm

4. teruskan melipat seperti membuat kipas

5. ikatkan @ kemaskan dengan dawai betul2 di tengah crepe paper yang dah siap dilipat tadi

tips : dawai mudahkan u all nak pegang untuk proses tarik crepe paper nanti

ataupun ikat dan kemaskan dengan menggunakan benang
(anis guna benang sebab taknak ade tangkai dawai tu)

6. gunting disetiap hujung lipatan tadi..curve atau zigzag, terpulang

tips : gunting curve @ zigzag n nak suruh nampak lagi real

7. kemudian buka lipatan tadi seperti ini

8. tarik helaian yang pertama ke atas, tarik dengan kuat tapi make sure jangan bagi koyak! 
ingat! layer by layer!

9. ni rupanya bila helaian pertama tadi selepas ditarik

10. ini pula rupanya selepas kesemua layer ditarik
(ini baru siap sebelah, then siapkanlah yang sebelah lagi tu..jangan tinggal camtu pulak)

11. ini rupa dari bawah bunga 
(yang sebelah kembang tu yang siap ditarik.. yang still macam kipas tu belum ditarik)

12. tadaaaa!!! inilah rupenya bila dah siap ditarik kesemua layer di sebelah kiri dan kanan :)

dari bawah/belakang camnila rupenye bunga yang dah siap

ini contoh kalau guna dawai untuk ikat and kemaskan, so bunge u all akan ade tangkai.. yang ni 1st try anis guna crepe paper y keras, serius keras gile kena angin kipas pun statik je.. hahaha.. normally crepe paper yang lembut mahal sikit dari yang keras tu.... :)








  Logo Design by FlamingText.com

7 comments:

Anis Zainudin said... reply to comment

wah..lawa nye! :D

Adilah Asari said... reply to comment

wah..nice sharing akak..boleh la yaya cube..

cik mah said... reply to comment

pkai benang????mak ai...rajinnyer...cik mah pkai dawai je...pemalas kan..hehehe...cantik...

Normi Nieza said... reply to comment

thanks for sharing....

Danee said... reply to comment

crepe tu ape? macam kain felt ek?

michelle De hunny said... reply to comment

wow .. impress :D
nak try ^^

anis suryanie said... reply to comment

@danee, crepe paper is kertas.. hehe.. while kain felt jenis kain and tak boleh nak lipat2 macam ni dear :)

@michelle de hunny, try jgn tak try! hehehe