Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

Legionnaires' Disease or H7N9?

Logo Design by FlamingText.com 
hye comels semua.. :)

not much to say and merepek here.. just nak share pasal wabak baru yang sudah meragut nyawa seorang wanita berusia 40-an di ibu kota KL kite ni awal bulan ini..


u all tau tak? ada yang cakap ianya adalah disebabkan H7N9 yang tengah melanda China sekarang, tetapi siasatan mendapati mangsa tak pernah pergi ke sana dalam tempoh terdekat.. selepas ujian dilakukan, mangsa didapati -ve virus H1N1 dan yang serupa dengannya tetapi +ve untuk ujian Legionella


apa itu Legionella?

Legionellosis adalah nama kolektif yang diberikan kepada penyakit seperti radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria legionella. Ini termasuk penyakit Legionnaires paling serius, serta keadaan yang sama tetapi kurang serius demam Pontiac dan demam Lochgoilhead. Penyakit Legionnaires 'adalah satu bentuk yang boleh membawa maut paru-paru dan semua orang mudah terdedah kepada jangkitan. golongan berisiko tinggi, termasuk:

- golongan berusia lebih 45 tahun
- perokok dan peminum berat
- golongan yang mengalami pernafasan kronik (asma dll) atau penyakit buah pinggang
- sesiapa sahaja yang mempunyai sistem imun terjejas

Bakteria Legionella pneumophila dan bakteria yang berkaitan adalah biasanya terdapat dalam sumber air semulajadi seperti sungai, tasik dan takungan air, tetapi biasanya dalam jumlah yang rendah. Mereka juga boleh didapati dalam sistem air yang dibina seperti menara penyejuk, kondenser penyejatan dan spa whirlpool.dari mana ia datang?

Bakteria Legionella  hidup meluas dalam sistem air semula jadi, contohnya sungai dan kolam. Wabak ini berlaku daripada pendedahan kepada legionella berkembang dalam sistem yang dibina di mana air dikekalkan pada suhu yang cukup tinggi untuk menggalakkan pertumbuhan, contohnya menara penyejuk, kondenser penyejatan, kolam renang spa dan sistem air panas yang digunakan dalam semua jenis premis (kerja dan domestik).


bagaimana ianya memasuki badan kita?

Orang ramai boleh menghidap penyakit Legionnaires ' dengan terhidu titisan kecil air yang digantung di udara, yang mengandungi bakteria. Syarat-syarat tertentu meningkatkan risiko dari legionella, termasuk:

- suhu air antara 20-45 ° C, yang sesuai untuk pertumbuhan
- aerosol yang dicipta oleh menara penyejuk, atau air di kedai yang disimpan dan / atau air diedarkan semula
- sumber nutrien untuk organisma cth. Kehadiran lumpur, skala atau fouling


Apakah tanda-tanda?

Tanda-tanda yang serupa dengan selesema, iaitu demam pada suhu yang tinggi, demam dan menggigil, batuk, sakit otot dan sakit kepala. Dalam kes yang teruk, mungkin juga terdapat pneumonia, dan kadang-kadang cirit-birit, serta tanda-tanda kekeliruan mental. 

sumber : WHO dan KKM
  

3 comments:

Normi Nieza said... reply to comment

thanks for sharing..:)

Ainim Suju said... reply to comment

Thanks sharing this info anis..sangat berguna

Lulu Caldina said... reply to comment

harap maaf saya copy entri ni kat blog.. dan telah kreditkan ke blog ni.. terima kasih..

http://lulu-pages.blogspot.com/2013/04/apa-itu-penyakit-legionella-atau-lebih.html