Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

FACEBOOK diharamkan!

Logo Design by FlamingText.com 

Penapisan Facebook telah dikuatkasakan kerana sifat keterbukaan yang tida had di Facebook. Beberapa negara telah menapis atau mengharamkan akses kepada FACEBOOK, termasuk Syria, China, Iran dan United Kingdom.


Australia 
10 juta pengguna FACEBOOK adalah dari Australia. Untuk mempunyai akaun FACEBOOK, sekurang-kurangya perlu berusia 13 tahun dan ke atas. Tetapi, disebabkan secara rasminya tiada had umur yang dihadkan oleh FACEBOOK, Julai 2011 Australia mula mempertimbangkan memberi ibu bapa akses ke laman FACEBOOK anak-anak mereka, selain memerlukan bukti umur pada sign-up, dan meningkatkan had umur hingga 18. 


Bangladesh 
The Awami League, kerajaan yang diterajui Bangladesh mengumumkan kempen pengawasan diarahkan untuk Facebook dan lain-lain laman web rangkaian sosial. Perdana Menteri Sheikh Hasina mencadangkan penubuhan satu jawatankuasa pemantauan Internet dengan bantuan perkhidmatan perisikan Bangladesh. Sebelum ini, kerajaan telah menyekat laman web. Parti-parti politik dan kumpulan agama telah membantah posts oleh penulis-penulis blog yang telah menyebabkan 8 kematian disebabkan cadangan itu. Blogger Ahmed Rajib Haider ditikam sampai mati pada 15 Februari 2013. Rusuhan National, telah menyebabkan 56 orang di antara 19 Januari 2013 dan 2 Mac 2013 terbunuh. 


China
Di Tanah Besar China, Facebook telah disekat dan diharamkan berikutan rusuhan Ürümqi Julai 2009 kerana aktivis kemerdekaan Xinjiang telah menggunakan Facebook sebagai sebahagian daripada rangkaian komunikasi mereka. Sesetengah pengguna Cina juga percaya bahawa Facebook tidak akan berjaya di China selepas masalah Google China. Rangkaian sosial popular, Renren (dahulunya Xiaonei) mempunyai ciri-ciri yang sama dengan Facebook, dan mematuhi peraturan-peraturan Kerajaan PRC mengenai penapisan kandungan.


Mesir
Facebook telah disekat selama beberapa hari di Mesir pada 2011.


Iran 
Selepas pilihan raya 2009 di Iran, laman web ini telah diharamkan kerana bimbang dengan pergerakan pembangkang yang telah dianjurkan di laman web. 


Mauritius
Maklumat dan Komunikasi Lembaga Technologies (ICTA) Mauritius, memerintahkan Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) di negara ini untuk mengharamkan Facebook  pada 8 November 2007 kerana halaman profil palsu Perdana Menteri. Akses kepada Facebook telah dipulihkan pada hari berikutnya. 


Morocco
Pada 5 Februari, 2008, Fouad Mourtada, seorang warganegara Maghribi, telah ditangkap dan didakwa kerana penciptaan profil Facebook Prince Moulay Rachid Maghribi yang dipalsukan.. 


Syria
Kerajaan Syria menjelaskan larangan mereka dengan mendakwa laman web serangan dipromosikan di pihak berkuasa.  Kerajaan juga takut penyusupan Israel melalui rangkaian sosial Syria di Facebook. Facebook juga digunakan oleh rakyat Syria untuk mengkritik kerajaan Syria. Pada bulan Februari 2011, Facebook tidak disekat dari ISP dan laman web masih boleh diakses.


Tajikistan 
Pada bulan November 2012, Tajikistan menyekat akses kepada Facebook sebagai tindak balas kepada komen Hantar dalam talian, yang menyebarkan fitnah kepada Presiden Emomalii Rahmon dan pegawai-pegawai yang lain.


United Kingdom
Di United Kingdom pada 28 April, 2011, sehari sebelum perkahwinan Putera William dan Catherine Middleton, beberapa page dan group yang bermotifkan politik di Facebook telah dikeluarkan atau digantung daripada laman web sebagai sebahagian daripada tindakan keras di seluruh negara pada aktiviti politik. Kebanyakannya berkenaan dengan pembangkang untuk pemotongan perbelanjaan kerajaan, dan ramai yang meggunakannya untuk menganjurkan demonstrasi protes pelajar di UK.  Penapisan halaman bertepatan dengan satu siri tangkapan awal aktivis terkenal. Di antara tahanan adalah kumpulan teater jalanan yang merancang demonstrasi pemotongan kepala patung dan menentang monarki, ahli-ahlinya termasuk salah seorang profesor berusia 66 tahun dalam antropologi,  dan lima orang berpakaian sebagai zombi yang sedang minum teh di Starbucks pada masa penangkapan itu. 




note : malaysia bila pulak? hehehe.. macam-macam sangat dah yang mengarut kat FB tu :)

Logo Design by FlamingText.com 

4 comments:

Kisah Si Dairy said... reply to comment

kalau di malaysia diharamkan...tak tau nak cakap la..mybe ramai yg buat blog kot...hehe

Normi Nieza said... reply to comment

malaysia bla lagi..:)

anis suryanie said... reply to comment

@Kisah Si Dairy hahha, rasanya mcm tu lah kot.. xpun semua ber twitter.. and mgkin ade y blik pd myspace.. hehe

anis suryanie said... reply to comment

@Normi Nieza lmbt lg la mlaysia nk wat mcm tu.. huhuhu