Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

masa sesuai melepaskan kesedihan

Logo Design by FlamingText.com 
bila hati dah sedih dengan sesuatu perkara, ia akan membuatkan kita rasa ingin menangis.. mungkin tidak semua melepaskan perasaan yang terbuku dengan menangis.. tapi bagi anis sendiri, anis lebih selesa meluahkan perasaan tersebut dengan menangis..

kadang-kadang, perasaan tersebut tidak mampu untuk ditahan.. ada juga yang cuba untuk bertahan, sehingga tiba masa dan keadaan yang sesuai, maka akan dilepaskanlah segala kesedihan beserta tangisan yang sudah tak tertahan tadi..

tapi, ada ke cara dan masa yang sesuai? kalau anis, memang adalah.. dan diantaranya adalah :

lepas solat
bila dah sedih sangat, seakan-akan tiada tempat untuk mengadu.. inilah saat dan masa yang paling sesuai.. lepas solat, lepas berdoa, kita akan rasa sedikit tenang.. tapi, selalunye masa berdoa tu lah kita akan mengadu itu dan ini, tanpa sedar kita akan rasa sebak sendiri.. air mata pun bergenang je.. nak tenang balik, teruskanlah dengan bacaan Al-Quran, memang kita akan rasa lebih lega dan tenang.. this is the best way :)

semasa mandi
bagi anis, ini adalah salah satu masa dan keadaan yang tepat dan sesuai untuk melepaskan segala isi hati yang terpendam dengan menangis sepuas-puasnye.. biar je air mata mandi sekali, tak gitu? secara tak langsung, lepas mandi badan akan terasa lebih segar dan bermaya.. 

semasa nak tidur
yang ni pun antara salah satu masa yang selalu orang-orang perempuan menangis.. masa nak tidurlah kita akan fikir itu dan ini.. bila ingat something yang buat kita rasa sedih, secara tak langsung mulalah emosi tu terganggu, sedar-sedar je air mata dah bergenang.. kalau tidur sorang-sorang takpe.. kalau ngan adik or kakak, takpun kat hostel ada kawan, mulalah menyorokkan muka bawah bantal.. pastu sok-sek duk menangis.. bila nak berhenti? haa, yang sampai tertidur sambil menangis pun ada..

semasa drive
hurmm.. yang ni bunyinye macam sedih dan tragik sangat je kan? sebenarnya tak elok tau kalau menangis time tengah drive, sebab emosi kite sangat-sangat terganggu time tu.. so, kita takkan dapat focus pada jalan dan keadaan sekeliling.. kalau boleh tahan tu, tahanlah.. ini sangat berbahaya..

semasa membuat kerja rumah (membasuh baju)
okay, yang ini dengarnya memang macam lawak sikit.. tapi betul, masa basuh baju (basuh tangan la, basuh mesin tak feel) tu lah kita menangis sambil melepaskan perassan dengan menyental dan memberus baju-baju tu dengan sepenuh hati.. hasilnya pun sangat memuaskan, baju lebih bersih.. especially untuk student yang stay kat hostel tu.. hehehe

beriadah
ini cara melepaskan kesedihan yang sihat, daripada menangis sampai sakitkan kepala sampai migraine, naik kita pergi jogging ke, tanam bunga ke, at least tak adalah kita terlampau ikutkan sangat emosi tu.. tapi, kita orang perempuan ni memang macam tu.. tak boleh dipisahkan dengan air mata.. hehehe



p/s : anis pernah menangis 5jam non stop.. memang macam tak betul rasanya.. tidur pun dengan air mata.. hehehe..
  Logo Design by FlamingText.com

6 comments:

Normi Nieza said... reply to comment

selalu menangis masa nak tdo..:)

anis suryanie said... reply to comment

@Normi Nieza hehe.. best nangis mase nak tidur... tau-tau terus terlena.. hehe

cikCT said... reply to comment

masa drive , masa nk tidur, masa mandi.

tu time yg mmg terbaik utk menangis kan. hehe

Mimie Najib said... reply to comment

sama la kita ni anis..kalau nak lpas perasaan dgn cara airmata. semua tu dah terjadi.. cuma tak buat time basuh baju ngan riadah je.. =)

anis suryanie said... reply to comment

@cikCT anis penah sekali je ngis mse drive, tu pun nyaris eksiden.. terus tak ngis dh mase drive.. hehehe

anis suryanie said... reply to comment

@Mimie Najib hahaha, kan? bila igt balik lawak je.. hehehe.. tulah, kalau duk hostel mst mimie try ngis time basuh baju tu.. hehehe