Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

my solemnization : nikah outfit

Logo Design by FlamingText.com
salam jumaat :)

before anis up entry pergi hanibulan kat krabi.. meyh anis up dulu entry outfit nikah anis time solemnization aritu..

1st of all, budgetnya sangatla save cost! well, u know me.. jimat + kedekut.. hehehe



1. veil @ shawl

on top, anis letak veil @ shawl yang anis DIY sendiri.. anis just beli kain shiffon kat nagoya.. 1meter RM7, anis beli 2meter.. just guntin bentuk 'D' ikut halfmoon shawl yang sedia ada..

pastu kat depan tu, anis jahit border lace y lebarnya cuma 1.5inch je.. 1meter RM 17.60, anis beli 2meter

pastu on top and hujung depan and belakang , anis jahitkan poddle flower / 3d flower yang anis DIY sendiri.. kain untuk buat podlle flower tu anis beli 1meter RM 2.50

dicampurkan sikit dengan green pearl bead various size and colour, pastu batu-batu kristal warna hijau bentuk water drop tuh.. bantai je la, tak tau nama! haha 


ini rupa veil / shawl anis dari belakang.. 




2. tudung

untuk tudung pula, anis beli tudung awning lembut warna putih, RM 8.00 satu
kat tudung tu sama jugak, anis just add on poddle flower / 3d flower and green pearl bead kat atas awning yang lembut tu


3. niqab

untuk niqab pula, anis just ambil lebihan kain chiffon yang anis buat veil / shawl tadi.. gunting je size 3 segi, agak-agak lepas tutup muka..
ada lebihan border lace yang anis letak kat shawl / veil, anis jahit kat niqab tu sikit.. bagi nampak berat and terletak.. 

nak pakai niqab ni, anis just pin kan saje kat atas tudung




4. baju @ jubah

untuk baju / jubah nikah anis pula, anis cuma beli jubah putih PLAIN kat 1st lady.. RM 45.00 je.. masa mula-mula beli memang nampak old-fashion

anis just add on border lace yang lebih kat hujung tangan baju tu sikit.. lain-lain, anis add on poddle flower / 3d flower, green pearl bead, pastu touch-up2 sikit sulaman putih yang asal dengan mini bead warna hijau.. huhuhu


5. kasut

haaa... kasut pulak..

kasut ni anis just beli kat downtown je.. RM 15.00 je.. and it's a flat shoes!

memikirkan akad nikah je pun, and anis pun pakai jubah and niqab.. so flat shoes camni ok dahla kot..

so, just add on jela apa yang patut...




6. handbouquet

last but not least, my HB.. yang ni pun last minit anis DIY.. kononnya nak guna baby's breath.. hahaha.. takpela, carry on untuk majlis resepsi 7 sept nanti.. hehehe :)




p/s : anis memang kedekut, nak-nak lagi kalau menda ni nak pakai sekali je.. lainlah kalau nak guna bertahun.. baru anis akan membazir.. hehehehe.. tapi tengoklah jugak majlisnya macam mana.. :)



  Logo Design by FlamingText.com

penat, please go away!

Logo Design by FlamingText.com 
hye!!!

anis is back... kuang2.. poyo.. 

uwwaaa!! sangat rindu kat blog bunga-bunga anis ni.. nasib baik tak layu bunga-bunga kat sini..

penat masih terasa meredah lautan untuk pulau ke pulau di krabi beberapa hari yang lalu.. dihentam pulak air-air di jeram masa naik water rafting..

penat tapi best! berbaloi sunburn.. hahaha

banyak sangat yang anis nak share kat sini.. syok tau pergi krabi! sangat-sangat tak rugi.. rasa dah fall in love pulak.. hehehe..

kawan-kawan yang comels yang comment tu, nanti anis terjah blog u all ye.. jangan ingat anis sombong pulak.. ;) daaaaa....


  Logo Design by FlamingText.com

orang RUSSIA faham bahasa MALAYSIA

Logo Design by FlamingText.com 
short entry from me..

anis tau, tak banyak pageviews..sob2

tapi, faham pulak orang RUSSIA ni baca blog anis yang kelaut ni.. hahaha.. dahla ngan bahasa malaysia rojak tunggang langgang.. kalau nak suruh pakcik gugel translate pun, mau migraine pakcik gugel memikir.. menda apalah minah ni tulis.. hahaha

tapi, bila fikir-fikir balik.. mungkin kawan-kawan sekolah dulu-dulu yang study kat sana duk stalk blog anis..hehehe okay! very perasan! dont say it.. hehe

  Logo Design by FlamingText.com

segmen : SAYA MAHU REVIEW BLOG KORANG [part 2]


nak join? jumlah.. klik banner kat atas 

valid til 20 july 2013 

oh suamiku! sudah seminggu..

Logo Design by FlamingText.com 
salam jumaat!

alhamdulillah.. harini cukupla 7 hari anis bergelar seorang isteri kepada +Mohd Furzani Md Shamsuri 

sepanjang 7 hari dilalui bersama sebagai pasangan suami isteri yang sah, semuanya berjalan lancar.. rutin harian pun lebih teratur disamping suami tercinta..

saat paling indah bila anis jadi makmumnya.. memang itulah yang selama ini anis idamkan.. syukur alhamdulillah! 

dalam masa 7 hari ni, anis dapati dia memang seorang yang penyabar dan sangat-sangat memahami.. walaupun dari zaman bercinta, memang dia macam tu.. dan selepas diijabkabul, sifatnya itu makin menonjol.. alhamdulillah.. anis harap semua tu kekal sehingga ke hujung nyawa kami berdua..

seronok rasanya bila tengok suami makan dari air tangan yang kita masak... walaupun anis ni tak pandai masak.. hehehe.. pagi ni, anis bangun lambat and tak sempat nak buatkan sarapan dan bekal.. cuma sempat buatkan air je.. tu pun rasa bersalah.. huhuhu! maafkan daku ya suamiku.. :(

seronok juga bila anis dah tak payah drive pergi and balik kerja..  suami yang hantar and jemput.. seronok keluar rumah sama-sama.. balik rumah sama-sama! indahnya hubungan suami isteri ni kan? hehehe

kenapalah anis tak kahwin awal-awal dulu? hahaha.. GATAL!

pape pun, jodoh pertemuan itu kan di tangan ALLAH.. and anis bersyukur sangat-sangat dengan jodoh yang telah ditetapkan untuk anis.. syukur alhamdulillah.. 

biarlah hubungan ni sampai ke jannah.. amin..

  Logo Design by FlamingText.com

my solemnization : henna!

Logo Design by FlamingText.com
okay, harini anis punya entry pasal berinai @ henna yang anis and incik asben pakai masa solemnization..

Kak Nadia nama diberi.. Kak Nadia datang rumah anis sehari sebelum masjlis.. dia datang dekat pukul 8 malam macam tu.. anis jumpa Kak Nadia ni pun through dia punya blogspot, NedHenna 

anis survey online semuanya, banyak jugak yang anis jumpa.. tapi kebanyakkannya mahal-mahal.. last-last yang Kak Nadia punya ni yang termurah.. anis ambik pakej pun yang termurah..

Pakej A (RM90)
-ujung jari (kuku - bride)
-atas tangan
-tapak tangan
-ujung jari (kuku-groom)

(design boleh pilih)

inilah rupanya selepas siap dilukis

yang ni pulak rupa belah tapak tangan

incik asben punya jari..hehehe

bila dah kering, henna yang diukir tu akan terkopek ngan sendiri.. serious time ni sangat geli.. macam ular salin kulit pulak.. dahtu bercorak pulak tu.. huhu

haaaa... tara! inilah rupa henna selepas kering and siap dicuci

terang giler kan warna die? sampai harini pun (hari ke 6 sejak di inai) still terang lagi.. cuma yang lukis belah tangan kanan dah pudar sebab tangan belah kanan banyak guna wat kerja.. basuh periuk belanga bagai.. hehehe

so.. kalau mana-mana B2B yang berminat nak try berinai ngan Kak Nadia ni, bolehla terjah blog dia.. NedHenna

  Logo Design by FlamingText.com

project DIY : my mini DAIS

Logo Design by FlamingText.com
okay.. ingat tak entry anis yang anis cakap anis baru lepas pergi ambik barang-barang diy untuk mini pelamin tu?

so kali ni.. meh anis nak story sikit.. macam mana anis diy mini dais untuk solemnization anis..


okay, platform ni papa anis yang buat sendiri tau.. saiz dia 4kaki x 4kaki.. papa anis buat dua then combine sekali..


dan inilah hasilnya selepas siap di decoration


letak je variety size of pillow yang still kalernya hiijau cuma tone je yang tak sama.. atas platform tadi anis letak kain bulu-bulu yang anis sewa tu.. lepas tu baru letak bantal nikah.. yang pagar kecik-kecik tu memang dah ada kat rumah.. rumput artificial ngan bola-bola hijau pun anis beli haritu.. masa kat sin yin semua house.. rumpu tu satu petak rm 2.10, bola-bola hijau tu harga dia ikot saiz..tu jelah.. hehehe

  Logo Design by FlamingText.com

project DIY : dulang/tapak hantaran save cost!

Logo Design by FlamingText.com 
okay, kali ni untuk nikah.. totally anis tak guna bakul or dulang hantaran..

semuanya anis DIY..huhu.. both side groom and bride anis memandai je mereka sendiri.. dengan menggunakan CAKE BOARD, TUPPERWARE dan POLYSTYRENE sahaja..

haa.. macam mana tu ye? meh sini anis tunjukkan..


GROOM to BRIDE







beli tupperware pasar malam tu kat HERO, RM 3.99 for 5 pcs x 2

square cake board pun kat hero, RM 0.90 x 7 

polystyrene 1st layer, sin yin semua house RM 1 x 7

polystyrene bottom, sin yin semua house RM 2 x 7

box from daiso RM 5 x 6 (box beli 6 je, sebab untuk mas kahwin takda box)

decoration, crepe paper for crepe flower from popular RM 1.60 x 8

kain alas from sin yin semua house RM 2.50 x 7

green artificial flower from kedai 99 (sorry tak ingat nama ape kedai ni..hehe) RM 2.99 x 3

dotty printed 'ropol' from sin yin semua house RM 2.40/m x 7



BRIDE to GROOM





round tupperware from HERO, RM 5.99 for 10pcs

round cake board from HERO, RM 1 x 9

blue dotty printed ribbon, RM 2.50/roll x 2

kain felt biru(1m) dan purple(1m) untuk felt flower, sin yin semua house RM11/meter x 2

box from daiso, RM5 x 8 (beli 8 je, untuk cincin takda box)

ropol purple, sin yin semua house RM 2.80/m x 10



mesti ramai yang tanya, kenapa anis tak beli je kan? or sewa je? entahla.. ingat masa tunang dulu semua beli, then balik umah deco sendiri.. tapi dah lepas tunang tak tau nak buat apa dengan bakul2 hantaran tu.. kalau macam ni.. box tu nanti bole guna balik buat simpan barang ke, bagi hadiah kat orang ke.. hehehe.. kalau nak buang deco-deco tu pun tak adalah rasa membazir sangat.. hehehe

so.. itu sajalah entry yang menceritakan tentang cara jimat dan betapa kedekutnya anis.. hahahaha.. berapa agaknya cost per dulang/tapak hantaran ni? kiralah kalau rajin..anis malas.. hehehe
  Logo Design by FlamingText.com

pampering myself at D'Aura Spa

Logo Design by FlamingText.com 
okay, two days before anis dah walk in kat spa ni untuk buat appointment.. so dapatlah 1st slot pukul 11am hari jumaat haritu.. hehehe.. spa ni dekat je  ngan umah anis.. dalam 5minit pun tak sampai..

anis ambil pakej Cantik Package bawah Pengantin Therapy.. ni pakej paling murah dah tau anis ambik.. RM348.00.. kali ni anis tak super kedekut sangat.. memikirkan untuk kebaikan diri sendiri and bakal suami jugak.. ehem..ehem.. hehehe.. GATAI!!

ada je tempat laik yang offer pakej lagi murah serendah RM200, tapi entahla.. tak berapa berminat.. hehehe

dalam Cantik Package (RM 348) tu ada..
~ Spa Hydro Therapy ~
~ Foot Spa / soak / scrub
~ Detox body scrub ~
~ Yogurt body therapy ~
~ Seri wajah bath ~
~ Aura body massage ~
~ Eye pillow therapy ~
~ Hot towel service ~
~ ginger tea ~

okay tak? okay la kot... huhuhu


D'Aura Spa ni ada 3 cawangan.. 1st kat Putrajaya, Presint 15.. 2nd kat Seri Kembangan, Pinggiran Putra Bandar Putra Permai.. 3rd kat Bangi, Seksyen 9 Bandar Baru Bangi.. untuk details boleh klik kat sini

okayla, sape nak cube bolehla datang kat spa ni :) 
  
Logo Design by FlamingText.com

my solemnization from an unofficial sneak shoot

Logo Design by FlamingText.com 
hollaaaa.... happy monday comels! 

finally harini dah tak busy and anis pun still cuti... so jum kita layan dulu picta-picta yang tak rasmi dari lensa sdn bhd.. hehehe

baby auni (adik), along (akak), abg heri (abg ipar)

mama, auni n along

papa, mama, auni, along, abg heri



with my gojes bridemaids!





pak teh (pakcik anis)sebagai saksi




husband and mother in law
Alhamdulillah dengan sekali lafaz sahaja, maka sahla Anis sebagai isterinya






ber buffet dulu selepas selesai akad nikah







hehehe.. okayla.. nanti review lain.. lain entry ye :) daaa

  Logo Design by FlamingText.com