Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

cik to puan.. sudah bersediakah?

Logo Design by FlamingText.com 
hari-hari yang dilalui dan bakal dilalui sangat-sangatlah berharga.. tambah-tambah pula untuk bride to be macam anis.. 

setiap hari yang dilalui bersama family takkan anis lupakan sampai anis pejamkan mata untuk selamanya.. dan setiap hari yang bakal dilalui juga membuatkan anis begitu teruja menghitungnya untuk sah bergelar sebagai isteri..

persoalannya.. sudah bersediakah?

kahwin, semua orang nak kahwin.. kenapa? jawapannya mesti sebab "dapat hidup dengan yang tercinta" jawapannya sebab "kami berdua selamanya"

tapi, sedar atau tak.. selepas kita disahkan sebagai isteri kepada seorang lelaki, maka segala tanggunjawab utama kita akan beralih kepada si suami dan keluarga suami.. bukan lagi kepada keluarga kita..  anis ada terbaca satu ayat ni, kat mana lupa..

" when u marrying a man, you're not only married to that man.. but married to his family too"

bila kita sebagai wanita sudah berkahwin, kita akan mempunyai 2 ibu dan 2 ayah.. taraf mertua dan ibu bapa sendiri adalah sama.. jika ibu mertua menangis disebabkan kita.. dosanya sama seperti jika ibu kita menangis disebabkan kita.. 

bagi yang cakap kami berdua selamanya, itu adalah salah.. sebab bukan ber dua.. tapi beramai-ramai bersama.. hehehe.. itu belum lagi ada anak.. bila dah ada anak, betulke berdua selamanya? memang tak lah kan?

bilah dah kahwin kita akan mula rasa jauh dengan family kita, walaupun sebenarnya dekat.. macam anis nasib baik family kat seri kembangan, rumah mertua pun kat puchong je.. tapi, anis dapat rasa esok-esok tetap akan rasa jauh.. sebab apa? sebab tu susah nak diterangkan.. mungkin soal hati kot.. hehe

bila dah kahwin, apa yang paling penting kena pikul tanggungjawab sebagai isteri dengan sebaik-baiknya.. jangan derhaka pada suami.. jaga makan pakai suami, kebajikan suami, hati perasaan suami, maruah suami.. and banyak lagi kalau nak tulis kat sini sampai esok pun tak habis..

bagi yang belum ready nak pikul tanggungjawab sebagai isteri.. janganlah kahwin dulu, nanti rumah tangga entah kemana, suami dan mertua entah ke mana.. macam mana bila dah ada anak? bersedialah dari segi mental dan fizikal.. 


jangan fikir seronok je nak kahwin.. kahwin bukan hal main-main.. baju sendiri pun mak basuhkan, macamana nak basuh baju suami and bakal anak-anak nanti? itu baru baju.. lain-lain? tepuk dada.. tanya selera memang hancur lah jawabnya.. semuanya mesti gatal nak menikah.. hahaha


anis dah ready?

yup. i'm ready

  Logo Design by FlamingText.com

10 comments:

Normi Nieza said... reply to comment

alhamdulillah...

Kisah Si Dairy said... reply to comment

perlu bersedia sentiasa..hehe.cepat2 skit...

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

akak selalu berpegang kepada prinsip untuk memahamkan konsep perkahwinan tu... bila faham konsep perkahwinan... In Shaa Allah...

*bila dah jadi isteri x ley nak cengkelat dari buat tugasan seorang isteri (sekali sekala tu takpe lah) he he he... dan jangan nak mengeluh itu mengeluh ini... x baik...

all the best dalam menjadi seorang isteri...jadi isteri semua orang boleh pegang gelaran tu...tapi seorang 'isteri' yang sebenar2nya... bukan mudah... trust me...

Mimie Najib said... reply to comment

betul tu anis.. insyaAllah..i'm ready too.. =)

Farhana IezAna said... reply to comment

bnyk kena pikir kn anis..ana pn tiap hari pikir hal yg sama jugak..Sudahkn Aku Bersedia???big question kt situ

anis suryanie said... reply to comment

@Normi Nieza :)

anis suryanie said... reply to comment

@Kisah Si Dairy bersedia, tapi nervous.. huhu

anis suryanie said... reply to comment

@Farah Waheda Wahid betul tu sis.. bukan sng nak pikul tgjwb isteri tu.. tgokla mak kite.. bertungkus lumus,, dr pagi spai la ke mlm.. ade je kerja yang kena buat..

anis suryanie said... reply to comment

@Mimie Najib insyaAllah cik mimie..

anis suryanie said... reply to comment

@Farhana IezAna tau xpe.. npk mcm remeh temeh je.. bila fikir2 balik.. takut pun ada.. huhuhu