Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

project DIY : dulang/tapak hantaran save cost!

Logo Design by FlamingText.com 
okay, kali ni untuk nikah.. totally anis tak guna bakul or dulang hantaran..

semuanya anis DIY..huhu.. both side groom and bride anis memandai je mereka sendiri.. dengan menggunakan CAKE BOARD, TUPPERWARE dan POLYSTYRENE sahaja..

haa.. macam mana tu ye? meh sini anis tunjukkan..


GROOM to BRIDE







beli tupperware pasar malam tu kat HERO, RM 3.99 for 5 pcs x 2

square cake board pun kat hero, RM 0.90 x 7 

polystyrene 1st layer, sin yin semua house RM 1 x 7

polystyrene bottom, sin yin semua house RM 2 x 7

box from daiso RM 5 x 6 (box beli 6 je, sebab untuk mas kahwin takda box)

decoration, crepe paper for crepe flower from popular RM 1.60 x 8

kain alas from sin yin semua house RM 2.50 x 7

green artificial flower from kedai 99 (sorry tak ingat nama ape kedai ni..hehe) RM 2.99 x 3

dotty printed 'ropol' from sin yin semua house RM 2.40/m x 7



BRIDE to GROOM





round tupperware from HERO, RM 5.99 for 10pcs

round cake board from HERO, RM 1 x 9

blue dotty printed ribbon, RM 2.50/roll x 2

kain felt biru(1m) dan purple(1m) untuk felt flower, sin yin semua house RM11/meter x 2

box from daiso, RM5 x 8 (beli 8 je, untuk cincin takda box)

ropol purple, sin yin semua house RM 2.80/m x 10



mesti ramai yang tanya, kenapa anis tak beli je kan? or sewa je? entahla.. ingat masa tunang dulu semua beli, then balik umah deco sendiri.. tapi dah lepas tunang tak tau nak buat apa dengan bakul2 hantaran tu.. kalau macam ni.. box tu nanti bole guna balik buat simpan barang ke, bagi hadiah kat orang ke.. hehehe.. kalau nak buang deco-deco tu pun tak adalah rasa membazir sangat.. hehehe

so.. itu sajalah entry yang menceritakan tentang cara jimat dan betapa kedekutnya anis.. hahahaha.. berapa agaknya cost per dulang/tapak hantaran ni? kiralah kalau rajin..anis malas.. hehehe
  Logo Design by FlamingText.com

17 comments:

Normi Nieza said... reply to comment

keatif nya anis..:)

Mimie Najib said... reply to comment

kreatifnya anis ni..pndai betul save budjet..hehe

Miss Dilla said... reply to comment

comel la dear! suka yg purple biru tuh.. dila pon ada bunga cmtu jgk..tp xtau lg nk guna utk ap :)

sarahhernyzar said... reply to comment

ini baru betul diy.. superb laa.. hebat.. hehe.. kagum sekejap.. jhehe..

anis suryanie said... reply to comment

@Normi Nieza hehehe.. jimat punye pasal kak.. xkrearif pun boleh jadi kreatif.. hehehe

anis suryanie said... reply to comment

@Mimie Najib terpaksa dear.. untuk elakkan pembaziran kan? hehe

anis suryanie said... reply to comment

@Miss Dilla yang purple biru tu nampak cam budak2 tadika je.. tapi anis pun suka yang tu jugak.. hehehe.. ala, dilla boleh buat corsage ke.. ade oarng siap buat handbouquet.. cantik gak anis tengok..

anis suryanie said... reply to comment

@sarahhernyzar hehehe.. thanks dear :)

"bella Chentaku" said... reply to comment

bestnye...thanks for da idea!

Anonymous said... reply to comment

Tq d atas post ini. Memula ingat nak beli dulang besi tp bila baca blog ni, sy nak buat cenggini je. Nak tiru anis

raflessia07 said... reply to comment

serius nak tiruuuuu .. cun2 idea. kalau ada idea diy sila share hokeeee

Nisa Khairuddin said... reply to comment

Kedai hero tuh kt mne ada?

Nisa Khairuddin said... reply to comment

Sory for asking..
Kedai hero tuh dkat mne?
Nk bli cake board hee..
Cntik =)

anis suryanie said... reply to comment

y ni anis beli kt hero y kat bdar tasik pmaisuri cheras.. kat sg besi pun ade dear pasaraya hero ni.. lain2 tempat anis xsure.. awk bleh google je.. nti mst keluar list branch2 hero ni :)

anis suryanie said... reply to comment

hehehe.. menda jimat.. baik share.. dipersilakan tiru dear :)

Anonymous said... reply to comment

Bagus jgk idea cmnih.dpt jimat duit.klo nak beli bakul comel2 dah mkn kos lg.tqvm dah kongsi idea :)

..cik sha.. said... reply to comment

Sorry. Nak tanya.gune bekas tupperware putih tu, camne nak bg berat supaya tak terbalik? Pastu bekas tu xyah balut ek utk cover?