Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : oh noo! it's morning sickness

Logo Design by FlamingText.com
morning sickness!
 
anis rasa semua orang tahu apa itu morning sickness (nausea and vomiting).. ia adalah perkara normal yang terjadi kepada ibu-ibu hamil pada trimester pertama (1-3month).. dan selalunya hanya terjadi pada waktu pagi (tapi selalunya akan berlanjutan ke tengahari,petang ataupun malam) sesetengah ibu hamil akan mengalami morning sickness sehingga trimester kedua (4-6 month).. jarang-jarang yang berlanjutan sehingga ke trimester ke tiga (7-9month)..
 
morning sickness terbahagi kepada mild, moderate and severe.. kalau dah severe (vomitting more than 25times a day) itu dah dipanggil HYPEREMESIS GRAVIDARUM.. kami nurses panggil hyprem je,, senang nak disingkatkan.. kalau dah hyprem ibu-ibu memang selalunya akan di warded.. sebab for sure dah dehydrated.. not good for mom and babies!
 
anis pun tak terlepas dari morning sickness.. masa 5-6 weeks anis cuma vomit tak lebih dari 10x sehari.. tapi start masuk 6-7 weeks anis dah mula vomit lebih dari 10x sehari.. kalau masa 5weeks anis still boleh masuk dapur masak-masak, sekarang tengok kuali yang belum dibasuh pun anis dah muntah.. kesimpulannya anis dah totally tak boleh nak masak-masak lagi.. sian en.suami..
 
kalau bab makan.. anis memang tak boleh makan nasi.. bukannya tak boleh makan langsung, cuma 10-30minit lepas makan, segala apa yang anis telan akan selamat dikeluarkan balik.. tapi sebab lapar, kadang-kadang anis makan jugakla, walaupun dah tahu peritnya yang menanti lepastu.. huhuhu
 
nasib baik en.suami memahami.. kadang-kadang dia lah yang masuk dapur masak.. tu pun anis tak boleh bau kalau dia tengah masak.. balik rumah mama anis pun macam tu.. memang tak boleh bau langsung apa yang orang masak.. semuanya bau busuk! sob..sob..
 
sugar glider anis pun dah terpaksa hand-over kat adik anis.. serious anis tak boleh nak bau dah.. tengok cage dia pun dah muntah.. belum bau lagi tu.. segala-galanya busuk! nasib baik en.suami takpe lagi.. kalau dia pun anis bau busuk.. jenuhla kecik hati pulaj lepas nikan? hehehe
 
anis harap sangat anis punya morning sickness ni tak berlanjutan ke 2nd trimester.. penat tau.. lemau je badan ni.. huhu
Logo Design by FlamingText.com

5 comments:

Fiqah said... reply to comment

Take care..saya x merasa morning sickness.

Sya Mimie said... reply to comment

take care yourself ye anis.. dugaan seorang ibu.. sya ntah bila nak merasa camni..

anis suryanie said... reply to comment

@Sya Mimie ala dear... mimi kan baru lagi.. enjoy la dulu.. masa bujang ni lah nak jalan-jalan ngan en.suami.. bial dah ber3 lain dah rasanya..
anis pun after 5month baru ada rezeki.. tu pun tak sangka..hehe

cik mah said... reply to comment

Wahhhh...sampai xle bau tu yg payahkan..bby nk manja2 tu...take care tau...

Miss Wawai said... reply to comment

saya 3 kali masuk hospital sbb dehydrate...dugaan masa mengandung ni sgt sukar nak org lain faham. sbb ada yang mengandung tapi xde alah..hope org sekeliling fahami kita :(