Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

sambal hitam!!

Logo Design by FlamingText.com
Teringat cerita 8 tahun lepas.. masa tu anis kat SMT Bentong.. dormate anis ni selalu sangat bawak sambal hitam Pahang balik hostel.. mak dia sendiri yang buat.. rasanya sangatlah sedap.. masin masam and pedas!
 
kandungan utamanya Belimbing Buluh/Wuluh, Ikan Bilis, Cili dan sedikit Bawang.. kesedapan sambal hitam ni buat anis teringat-ingat sampailah sekarang..
 
nak dijadikan cerita, last week anis dah nak sangat makan sambal hitam tu.. so anis pun pm kawan anis kat FB dia.. mintak kan resipi sambal hitam tu.. kawan anis tu namaya Roslina, panggil aje Ros..
 
Ros cakap agak susah nak rebus belimbing tu.. cerewet.. selalunya orang-orang tua je buat.. instruction yang Ros bagi pun panjang berjela-jela.. hurmmm.. sedikit hampa.. tapi Ros ni kesian kat anis.. dia cakap kebetula minggu tu dia nak balik Raub, kampong dia.. so kalau ada nanti dia akan belikan and pos la kat anis nanti..
 
weee, syok sangat-sangat time tu.. so apelagi.. anis menghitung hari je la.. hehehe
 
ahad lepas, Ros sms mintak address nak poskan belimbing rebus tu.. wahh! berganda keseronokkan tu.. (masa tu anis tak tau lagi yang anis ni preggy! hehehe)
 
so, hari rabu semalam selamat sampailah parcel yang ada belimbing rebus didalamnya! walla!! terus anis bukak makan dulu sebijik.. masam masin rasanya.. ahhh, tak sabra nak balik rumah nak buat sambal hitam.. anis sms Ros gitau parcel dah sampai.. and anis terus mintak resipi dari Ros.. agagaga
 
balik kerja tu, anis tunggu resipi Ros.. aihh, rasa cam lambat sangat pulak nak tunggu.. anis pun gugel lah sendiri resipi sambal hitam tu.. dah dapat resipi tu.. apalagi.. tung tang tung tang la mak jemah ni kat dapur.. hehehehe.. macamni lah agaknya mengidam kan? hehehehe
 

nilah rupa belimbing buluh yang dah direbus tu.. thanks Ros sebab poskan untuk anis.. hehehe

haaa.. yang belah kiri yang ada sudu tu rupa belimbing yang dah ditumbuk


haa.. yang ni pulak anis tumbuk sekali ikan bilis and cili hijau
 
dah siap tumbuk, anis tambah sikit bawang blend.. lepastu gaul sekali dengan belimbing yang ditumbuk tadi sampai rata
 
tada.. inilah rupa sambal hitam selepas digoreng hingga garing biar jadi ala-ala serunding gitu.. masa goreng tu letakkan sikit kicap.. nak tambah gula garam pun boleh.. tapi anis tak tambah dah.. sebab belimbing and bilis pun dah masin kan.. hehehe
 
 
dah siap tu, anis duk meratah sambal ni je lah.. pedas-pedas masin gitu.. makan ngan nasi putih panas-panas lagilah sedap... nyam-nyam!
 
siap upload kat FB lagi tau..pastu tag si Ros.. terkejut dia tengok.. dia tak bagi resipi lagi anis dah pulun try and error kat dapur.. hahaha.. btw thanks again Ros!
Logo Design by FlamingText.com

3 comments:

Normi Nieza said... reply to comment

cik nor slalu gak mkn sbb xroomate tu org temerloh..:)

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

lama akak tak singgah sini, wah anis dah preggy yer...congrats dear kakak tumpang happy, kakak pula tengah tunggu hari jer ni...

Sya Mimie said... reply to comment

anis dah pregnant ye.. congrat's anis.. :)
tak sabarnya nak lalui pengalaman mcm anis.. :)