Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : dah tendang-tendang, dah lompat-lompat

Logo Design by FlamingText.com
23 dec 2013.. isnin yang lepas anis ditemani en.suami pergi check-up buat kali ke 2.. kali ni we all excited sikit.. yelah masa 1st check-up dulu bila scan still tak nampak hearbeat baby..
 
so agak2 dalam pukul 8 malam anis pun pergi la klinik.. hurmm, ramai pulak orang malam tu.. menunggu jugakla.. selalunya tak ramai sangat.. anis beli air mineral sebotol kecik.. minum sampai habis, sebabnya anis lupa nak tahan kencing.. hehehe.. nak scan nanti tak nampak clear pulak..
 
so.. bila dah sampai turn tu.. agak nervous jugakla.. masuk je, doc terus suruh baring nak scan.. anis cepat2 panggil en.suami suruh tengok sekali..
 
Alhamdulillah.. dah nampak baby anis.. nampak tangan, kaki, kepala and heartbeat! syukur Alhamdulillah.. apa yang best, kebetulan masa scan tu, baby tengah gerak-gerak..  kaki dia cam tengah menendang.. lepas tu siap lompat-lompat lagi.. gelak kami dibuatnya. termasuklah doc tu.. en.suami orang paling happy..
 
my precious :)
 
 
kalau dapat 4D mesti lagi clear kan.. hehehe.. tapi 11weeks ni muka dia still tak nampak clear.. cuma jari-jari tangan and kaki dah sempurna terbentuk.. jantina pun dah complete terbentuk.. cuma masih terlalu awal and baby terlalu kecik.. so mustahil kalau nak tengok jantina baby masa 11 weeks ni..
 
tak sia-sia jugak jadi nurse and belajar semua tu.. at least sedikit sebanyak tau la.. tapi, zaman sekarang ni dah canggih.. dunia hujung jari.. anything boleh google.. kadang-kadang knowledge sesetengah dari kita ni mengalahkan doc.. sebab tu sekarang ni, tak puas hati je.. boleh sue.. doc and nurse dah tak boleh nak putar belit cerita.. kan? hehehe tapi anis bukan nurse camtu tau :)
Logo Design by FlamingText.com

m2b : wirid dan doa amalan ibu hamil

Logo Design by FlamingText.com
1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik
2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai
3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh
4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)
 
5. Surah Al-Fatihah
6. Surah Yaasin
7. Surah Ayatul Kursi
8. Surah Al-Araaf ayat 189


 
 
9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik
 
 
 
10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat
 
 
 
11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat
 
 
 
12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT
 
 
 
13. Surah Yassin ayat 22 – 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak
 
 
 
14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik
 
 
 
 
15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.
 
 
 
16. Surah Ibrahim ayat 32 hingga 34 dari : anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida’ah.
 
 
 
17. Surah Yusuf ayat 68 : Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.
 
 
18.Surah Yusuf ayat 64 : akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.
 
19.1 Surah Al-Araf ayat 54-56
 
19.2 Surah Al-Falaq
19.3 Surah An-Naas
 
20. Membaca Surah Al-Ahqaf : 35, An-Nazi'at : 46, Yusuf : 111
Imam Ibnul Qoyyim Raahimahullah dalam kitab Zaad Al-Ma'ad (IV/357) dan Ath-Thibb An-Nabawi ( h. 530 ) menyebutkan bahawa Ibnu Abbas Raadhiyallahu 'Anhu berkata, "Jika seorang wanita mengalami kesukaran melahirkan, handaknya ia mengambil sebuah wadah yang bersih lalu dituliskan ayat berikut ini ( untuk dimasukkan/baca kedalam air.) Kemudian, air tersebut dibasuhkan dan diminumkan serta disapukan pada bahagian perutnya.
20.1 Surah Al-Ahqaf ayat 35
 
20.2 Surah An-Naziat ayat 46


20.3 Surah Yusuf ayat 111

 
 
 
Logo Design by FlamingText.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



m2b : 20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK

Logo Design by FlamingText.com


 1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar

2- Kaum wanita akan merindui saat 9 bulan kehamilan walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!!...

3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!

4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.

5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..

6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat..
.
(hehe)

7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.

8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.

9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!

10- Kita akan lebih menghargai diri kita.

11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.

12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.

13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.

14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.

15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.

16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!

17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!

18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.

19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.

20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!
 
 
sumber : FB Persatuan Wanita Ibu Isteri Malaysia
Logo Design by FlamingText.com

m2b : elakkan sembelit

Logo Design by FlamingText.com
kebanyakkan ibu-ibu preggy akan mengalami constipation during pregnancy..
 
kenapa?
 
ini adalah kerana peningkatan hormone progesterone semasa hamil yang secara tak langsung merelakskan otot-otot seluruh tubuh termasuklah otot-otot disaluran penghadaman, disebabkan itu kadar penyerapan makanan akan menjadi lebih perlahan daripada biasa dan sesetengahnya akan berlanjutan hingga ke trimester terakhir disebabkan rahim yang semakin membesar dan menekan rectum sehingga menyukarkan pengeluaran feses.. pengambilan zat besi yang berlebihan juga merupakan salah satu sebab berlakunya sembelit..
 
okay.. ada faham?
 
anis pun tak lari jugak daripada mengalami masalah constipation ni.. tambah-tambah sejak preggy ni makan tak teratur, sayur pun certain-certain sayur je yang anis makan.. bukan anis ni saja nak makan tak teratur.. tapi banyak sangat alahnya.. itu ini busuklah, gelilah.. so bertambah teruklah constipation anis ni..
 
tapi...
 
anis dah ada cara bagaimana nak atasi masalah constipation anis ni.. wehuu! lega rasanya.. sebelum ni anis minum yogurt drink je, tapi sejak preggy anis kurengla susu ni.. busuk pulak jadinya.. so taktik minum yogurt drink tuh tidaklah menjadi..
 
anis minum Marigold punya Orange Juice yang 100% free sugar.. pada asalnya saja suka-suka minum.. sebab dia masam-masam and yang paling best no sugar added! sejak preggy ni anis memang tak boleh minum or makan manis-manis.. sebab manis akan sebabkan anis semakin loya and akhirnya muntah! ewwwww.... so, once dah tangkap cintan dengan orange juice ni.. anis perasan yang anis punya constipation dah takda.. hari-hari lancar je.. syukur Alhamdulillah..

 
yang kedua..
anis bila rajin anis akan blend buah-buah yang ada dijadikan juice.. so far paling fevret green apple.. buat ala-ala ice blended gitu kan.. haaaa, memang lancar kau.. takda dah jammed kat rectum anis tuh.. hehehe.. blend je guna Shake n Take.. blend dan terus minum.. takyah nak tuang2 dalam cawan dah.. haaaa.. anis ni memang terserlah kemalasannya.. sape-sape yang malas macam anis boleh la jugak beli shake n take ni buat blend juice or pape je lah.. jangan buat blend cabai kering dah la.. hohoho.. jenuh kau nak hilangkan bau tengik tu.. hehehe 

 
okaylah.. itu jelah pengalaman anis deal ngan masalah constipation ni..
lain orang lain caranya :)
 
Logo Design by FlamingText.com