Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : elakkan sembelit

Logo Design by FlamingText.com
kebanyakkan ibu-ibu preggy akan mengalami constipation during pregnancy..
 
kenapa?
 
ini adalah kerana peningkatan hormone progesterone semasa hamil yang secara tak langsung merelakskan otot-otot seluruh tubuh termasuklah otot-otot disaluran penghadaman, disebabkan itu kadar penyerapan makanan akan menjadi lebih perlahan daripada biasa dan sesetengahnya akan berlanjutan hingga ke trimester terakhir disebabkan rahim yang semakin membesar dan menekan rectum sehingga menyukarkan pengeluaran feses.. pengambilan zat besi yang berlebihan juga merupakan salah satu sebab berlakunya sembelit..
 
okay.. ada faham?
 
anis pun tak lari jugak daripada mengalami masalah constipation ni.. tambah-tambah sejak preggy ni makan tak teratur, sayur pun certain-certain sayur je yang anis makan.. bukan anis ni saja nak makan tak teratur.. tapi banyak sangat alahnya.. itu ini busuklah, gelilah.. so bertambah teruklah constipation anis ni..
 
tapi...
 
anis dah ada cara bagaimana nak atasi masalah constipation anis ni.. wehuu! lega rasanya.. sebelum ni anis minum yogurt drink je, tapi sejak preggy anis kurengla susu ni.. busuk pulak jadinya.. so taktik minum yogurt drink tuh tidaklah menjadi..
 
anis minum Marigold punya Orange Juice yang 100% free sugar.. pada asalnya saja suka-suka minum.. sebab dia masam-masam and yang paling best no sugar added! sejak preggy ni anis memang tak boleh minum or makan manis-manis.. sebab manis akan sebabkan anis semakin loya and akhirnya muntah! ewwwww.... so, once dah tangkap cintan dengan orange juice ni.. anis perasan yang anis punya constipation dah takda.. hari-hari lancar je.. syukur Alhamdulillah..

 
yang kedua..
anis bila rajin anis akan blend buah-buah yang ada dijadikan juice.. so far paling fevret green apple.. buat ala-ala ice blended gitu kan.. haaaa, memang lancar kau.. takda dah jammed kat rectum anis tuh.. hehehe.. blend je guna Shake n Take.. blend dan terus minum.. takyah nak tuang2 dalam cawan dah.. haaaa.. anis ni memang terserlah kemalasannya.. sape-sape yang malas macam anis boleh la jugak beli shake n take ni buat blend juice or pape je lah.. jangan buat blend cabai kering dah la.. hohoho.. jenuh kau nak hilangkan bau tengik tu.. hehehe 

 
okaylah.. itu jelah pengalaman anis deal ngan masalah constipation ni..
lain orang lain caranya :)
 
Logo Design by FlamingText.com
 

8 comments:

Normi Nieza said... reply to comment

good sharing..

Kisah Si Dairy said... reply to comment

saya pun suka blend buahan2an dan terus minum...dah ada satu shake and take di rumah..amat2 mudah utk digunakan

Maria Firdz said... reply to comment

Elok minum jus buafan sndri kn..sbb xde gula tmbhn..

Sya Mimie said... reply to comment

kalau xpreggy pun kdng kna smbelit juga kan.. kita la selalu kena..seksa tau.. yup.. juice oren tu selalu juga minum..sedapppp...

anis suryanie said... reply to comment

@Kisah Si Dairy senang kan? tapi kadang2 still malas gak anis ni.. walaupun dah senang.. hehehe

anis suryanie said... reply to comment

@Maria Firdz yup betul tu.. :)

anis suryanie said... reply to comment

@Sya Mimie betul tu.. dulu2 belum preggy ka;au kurang je minum air mesti sembelit.. hehehe

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum.. mula2 makan pisang, makin sembelit. last2 amalkan air pati delima. lawas setiap hari. ehhehee ~~~