Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

Nasi Mandy Restoran Al-Rawsha

Logo Design by FlamingText.com
okay, ini seminggu sudah punya cerita yang dah nak basi dalam draft..
 
malas cerita banyak, makan kat sini sodap2, harga berpatutan, tempat pun selesa.. apalagi? nanti datanglah try okay.. :)
 
 
Logo Design by FlamingText.com

simple medical term

Logo Design by FlamingText.com
 
okay.. harini cik puan misi anis nak mengajar sikit.. hehehe.. anis just nak share simple medical word yang normally diguna pakai oleh healthcare provider..
 
 
 
HYPOGLYCEMIA = bacaan gula dalam darah yang rendah (bacaan dibawah 4mmol/L)
 
HYPERGYLCEMIA = bacaan gula dalam darah yang tinggi (bacaan bergantung kepada yang berpuasa dan selepas makan.. selalunya melebihi 7mmol/L sudah dikira tinggi)
 
HYPOTENSION = tekanan darah yang rendah (bacaan dibawah 100/60mmHg)
 
HYPERTENSION = tekanan darah yang tinggi (bacaan melebihi 130/90mmHg)
 
DIABETES MELLITUS (DM) = kencing manis
 
HAEMORRHOID = buasir
 
HAEMORRHAGE = pendarahan yang banyak
 
DYSMENORRHEA = period pain (senggugut)
 
DIARRHEA = cirit birit
 
HAEMOGLOBIN (HB) = kandungan sel darah merah dalam darah
 
LMP = last menstruation period
 
EDD = estimate due date
 
GDM = gestational diabetes mellitus (kencing manis yang dialami hanya semasa mengandung)
 
PIH = pregnancy induced hypertension (tekanan darah tinggi semasa mengandung)
 
PPH = post partum haemorrhage (pendarahan selepas proses bersalin)
 
PRE-ECLAMPSIA = serangan sawan semsa mengandung

HYPEREMESIS GRAVIDARUM (HYPREM) = alahan yang teruk (melampau) semasa mengandung sehingga perlu ditahan di wad 

PREMATURE BABY (PREM) = bayi yang dilahirkan tak cukup bulan (pramatang)
 
JAUNDICE = penyakit kuning
 
UTI = urinary tract infection (kencing kotor)
 
URTI = upper respiratory tract infection (jangkitan pada salur pernafasan yang selalunya menyebabkan demam selsema)
 
RBS = random blood sugar
 
FBC = full blood count
 
BP = blood pressure
 
PR = pulse rate
 
RR = respiratory rate
 
BO = bowel open (buang air besar)
 
PU = pass urine (buang air kecil)
 
DRESSING = prosedur mencuci luka
 
MRI = magnetic resonance imaging (lebih tepat dari prosedur x-ray dan ct scan)
 
MO = medical officer (doctor terlatih)
 
HO = housemen (doctor pelatih)
 
MA = medical assistant
 
ED / CASUALTY = emergency department
 
OT = operation theatre
 
ICU = intensive care unit
 
NICU = neonatal intensive care unit (normally untuk bayi pramatang and baby baru lahir yang sakit, ex: baby jaundice)
 
CCU = cardiac care unit (khas untuk pesakit yang sakit berkaitan jantung)
 
HDW/U = high dependency ward/unit
 
PCM = paracetamol (panadol)
 
SYRUP BENADRYL = ubat batuk
 
IVD = intravenous drug infusion
 
IVDU = intravenous drug user (refer to drug addict)
 
IM = intramuscular (refer to injection in the muscle, most of injection is IM)
 
SC = subcutaneous (refer to injection under the skin, ex : BCG injection) 
 
 
 
 
huhhh.. kalau nak tulis semua memang sampai tahun depan pun tak habis tau..  kalau ikutkan ade satu kamus untuk medical term ni.. sangatlah banyak.. so, ini jelah yang anis boleh share.. yang mana simple-simple medical term yang sering digunakan oleh doctors, nurses dan healthcare provider yang lain...
 
so lepas ni, bolehla guna terms ni kalau uolls pergi clinic or hospital.. baru doctors and nurses ni pandang uolls dua kali.. :) 
 
 
 
 
 
Logo Design by FlamingText.com

m2b : 20weeks Check Up!

Logo Design by FlamingText.com
pheww! Alhamdulillah.. halfway already.. 20weeks more to go! hopefully everything's will be alright and just fine :)
 
So, semalam.. anis punya TCA.. tunggu en.suami balik kerja.. lepas maghrib macam tu we all pun pergi lah klinik.. Alhamdulillah, time tu tengah hujan renyai-renyai sejuk je rasanya..
 
apa yang tak best, semalam the whole day anis diarrhea.. more than 10 times!
so, sampai je klinik patient pun boleh tahan ramai.. tapi takdelah seramai patient kat KKIA.. kalau tak jenuh jugakla menunggu.. masa tengah tunggu turn tu pun 2x jugaklah anis sempat g toilet membuang yang keruh.. huhu.. memulas-mulas perut dibuatnya!
 
okay, dah sampai turn macam biasalah Dr Zainati akan Tanya, ada pape masalah tak.. so anis just complaint about diarrhe je lah.. yang lain so far Alhamdulillah.. tak ada apa masalah pun.. lepas tu review result blood test.. HB ok, 12g/dL.. white blood count, platelet semua okay..  immunity Hep B active lagi.. HIV,VDRL semua not detected and non-reactive.. Alhamdulillah..
 
then, macam biasa.. USG! yeay.. tengok baby lagi.. masa baring tu anis sempat tanya Dr Zainati tu, boleh tak nak tengok gender baby? hehehe.. Dr cakap saya cuba.. sebab ni cuma portable 2D scanner, so image mungkin tak berapa clear.. nak-nak lagi kalau position baby yang macam malu-malu nak tayang..
 
sebelum cek gender, Dr Zainati measure dulu size baby nak tau EFW.. as my LMP, 20w 4d, macam tu la jugak bila scan 20w 4d.. EFW 344g.. placenta fundal, liquor adequate.. sihat elok baby.. Alhamdulillah.. senang hati ibu ni.. dah siap measure baby, Dr pun try la nak tengok gender dia.. haa.. kebetulan terkangkang elok.. Nampak tulang peha kiri kanan dengan jelas.. hehehe.. tak duduk diam pulak tu.. ish anak ibu ni.. then Dr Zainatai cakap.. eh, nampak macam .................. anis pun noticed jugak.. tapi Dr Zainati cakap dia tak boleh nak cakap yes or no.. sebab still tak jelas.. kalau scan 3D comfirm dah clear..
 
hehehe.. lepas tu as usual, Dr Zainati pun tunjukkanlah tulang belakang dia semua, jantung, muka (walaupun xclear macam 3D) tapi dah nampak bentuk mata, hidung, mulut.. hehehe.. time-time scan tu pun sibuklah baby ni duk bergerak sama.. kaki ngan tangan sama naik.. tergelak kami dibuatnya..
 
okay.. pasal gender tu sabra ye.. nanti another 4 weeks anis akan comfirmkan lepas dah buat 3D/4D scan tau.. sebab 22-24 weeks is the best week kalau nak tengok gender.. 3D pic pun lebih clear.. kalau nak details scan pulak araound 28weeks.. tapi bila samar-samar nampak macam .................. en.suami dah mula berangan itu ini.. hehehe.. lawakla, mengalahkan ibu bila kaum-kaum ayah ni berangan kan?
 
okaylah, gambar scan lupa nak snap.. tak tempek sini pun tak pe kan? nanti anis tempek yang 3D punya okay.. :)
 
 
 
* TCA = to come again
   USG = ulatrasonography
   EFW = estimate fetal weight
   LMP = last menstruation period
   KKIA = klinik kesihatan ibu anak
   placenta fundal = placenta at the top of the uterus
   liquor adequate = air ketuban tak banyak tak kurang
   diarrhea = cirit birit




Logo Design by FlamingText.com

m2b : Baby's Checklist

Logo Design by FlamingText.com
tadaaaa!! ini dia checklist keperluan baby, esp for newborn.. kat hospital and sampailah berpantang.. hehehe.. ni anis punya checklistla.. tapi sape-sape yang nak ambik copy dipersilakan.. yang mana nak tambah and tak perlu boleh edit sendiri nanti..
 
tak boleh copy?
 
ctrl+A then ctrl+C
 
alah, macam tak biasa pulak.. uolls ade yang lagi terror what.. :)
 
selamat berchecklist ye mommies semua
 
 


BABY'S
Items      
Budget/Price
Qty
Remarks
1
Bedding Set
 
 
 
2
Playpen / Cot Bed
 
 
 
3
Blanket
 
 
 
4
Mosquito Net
 
 
 
5
Long Sleeve Shirt
 
 
 
6
Short Sleeve Shirt
 
 
 
7
Trousers
 
 
 
8
Short Pant
 
 
 
9
Long Rompers / Jumpers
 
 
 
10
Short Rompers
 
 
 
11
Face Towel 
 
 
 
12
Towel
 
 
 
13
Swaddle
 
 
 
14
Barut
 
 
 
15
Mittens
 
 
 
16
Booties
 
 
 
1
Hat
 
 
 
7
Napkin
 
 
 
18
Diapers
 
 
 
19
Changing Mat
 
 
 
20
Cotton Buds
 
 
 
21
Wet Tissue
 
 
 
22
Comb / Hair Brush
 
 
 
23
Nail Clipper
 
 
 
24
Baby Powder
 
 
 
25
Baby Lotion
 
 
 
26
Baby Oil
 
 
 
27
Baby Bath
 
 
 
28
Baby Shampoo
 
 
 
29
Nappy Rash Cream
 
 
 
30
Nasal aspirator
 
 
 
31
Bath Basin
 
 
 
32
Tungku Bayi
 
 
 
33
Thermometer
 
 
 
 
BREASTFEEDING'S 
Items
Budget / Price
Qty
Remarks
1
  Milk Bottle
 
 
 
2
Bottle Teat 
 
 
 
3
Bottle Brush
 
 
 
4
Nursing Bra
 
 
 
5
Breast Pad
 
 
 
7
Nursing Pad
 
 
 
9
Breast Shield Set
 
 
 
10
Cooler Bag
 
 
 
11
Reusable Icepack
 
 
 
12
Sterilizer
 
 
 
13
Warmer
 
 
 
14
EBM Storage Bottle
 
 
 
15
EBM Storage Bags
 
 
 
16
Nursing Cover Poncho
 
 
 
17
Thermos
 
 
 
 
 
OTHERS
 
Items
Budget / Price
Qty
Remarks
1
Dimple Bag (daddy’s)
 
 
 
2
Diapers Bag
 
 
 
3
Infant Carrier
 
 
 
4
Stroller
 
 
 
5
Car Seat
 
 
 
6
Hanger with Clipper
 
 
 
7
Hanger
 
 
 
8
Clothes Basket
 
 
 
9
Grooming Basket
 
 
 
10
Toiletries Basket
 
 
 
11
Walker
 
 
 
12
Rocker Chair
 
 
 
 
NEEDS IN HOSPITAL
Baby's Items

Qty
Remarks
1
Baby Diapers
2
Clothing
3
Mitten
4
Booties
 
 
 
5
Hat
6
Blanket 
7
Toiletries & Grooming Set
8
Towel
 
9
Wet Tissue
 
10
Napkin
 
11
Baby's Bag
 
12
Swaddle
 
13
Barut
 
14
Baby Oil
 
15
Minyak Telon
 
 
Mom's Items
 
Qty
Remarks
1
TCA Book
 
 
 
2
Identification Card
 
 
 
3
T-Shirt
 
 
 
4
Sarong
 
 
 
5
  Bra & Panties
 
 
 
6
Nursing Bra
 
 
 
7
Breast Pad
 
 
 
8
Head Scarf
 
 
 
9
Sweater
 
 
 
10
Socks
 
 
 
11
Towel
 
 
 
12
Face Towel
 
 
 
13
Toiletries
 
 
 
14
Maternity Pad + Loop
 
 
 
15
Pads
 
 
 
16
Sandals
 
 
 
17
Plastic Bag
 
 
 
18
Food (Milo + Bread)
 
 
 
19
Air Selusuh
 
 
 
20
Ointment
 
 
 
21
Thermos
 
 
 
23
Magazines
 
 
 
 
Dad's Item
 
Qty
Remarks
1
Clothes
 
 
 
2
Toiletries
 
 
 
 
CONFINEMENT'S
Items
Budget / Price
Qty
Remarks
1
Confinements Set 
 
 
 
2
Bengkung
 
 
 
4
Tungku
 
 
 

 
 
Logo Design by FlamingText.com