Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

anak-anak ikan mak...

Logo Design by FlamingText.com
alkisah bermula semalam (khamis,6/2/14)
semasa anis dan rakan-rakan sekerja sedang rancak bersembang tentang ikan, dari ikan kecik kepada ikan besar.. daripada pengalaman zaman tadika sampai ke pengalaman nak jadi mak budak.. semuanya berkaitan dengan ikan..
masing-masing bangga dengan pengalaman masing-masing, termasuklah anis.. dulu-dulu mase kocik-kocik memans suka bela ikan, ikan mas, perak, gangsa.. semua ada.. orang tanam ikan laga dalam botol anis pun sibuk nak tanam jugak.. kononnya bagi gelap bila tanam separuh botol ikan laga tu dalam Tanah, and ekor dia lagi makin cantik and gojes.. hehehe
cerita rancak sangat, hati mula rasa teringin nak balik zaman tu... apalagi, belum habis waktu kerja anis pun call la en.suami.. terus dinyatakan hasrat nak beli ikan.. mula-mula dia ingat anis nak beli ikan nak masak.. hehehe.. mana taknya, tak pernah-pernah anis bersungut nak bela ikan tiba-tiba ajak beli ikan..
anis mula tanya kawan-kawan, kat mana nak beli ikan hiasan ni.. katanya kat kedai ikan jalan pudu.. anis memang tak tau.. terus anis google... hurmm not bad, meriah jugak kedai ikan jalan pudu tu.. tapi bila anis gitau en suami, dia kata takde ke yang dekat-dekat lagipun jammed kalau nak g ngan kereta kat area situ..

jom tengok hasil carian dari pakcik gugel


geram makkkk tengok ikan ni.. hehehe


 so balik je keja semalam, en suami cakap kawan dia gitau yang area rumah anis tu (hosp cheras) ade je kedai jual ikan hiasan murah-murah.. kat taman tenaga.. apalagi, anis terus siap-siap.. hehehe.. selalunya hari khamis anis akan ke pasar malam.. tapi tidak pula semalam, gara-gara ikan hiasan.. hehehe

sesampai je kat kedai tu, ok lah.. banyak jugak ikan.. harga nak kata murah pun takdalah murah sangat.. tapi takdalah mahal sangat.. starting singgit sekor dah ada dah.. cuma kedai dia agak berbabu sikitlah.. biasalah banyak binatang.. kucing, arnab, hamster dan lain-lain pun ada..

pilih aquarium.. mula-mula niat dihati nak beli aquarium plastik je, tapi harga pulak lebih kurang harga aquarium kaca.. so, terus ambil aquarium kaca.. harga RM 39.00.. then pilih water pump with filter RM 15.90, disc 90sen.. anti chlorine RM 6.80, disc 80sen, pilih batu-batu pasir 2 paket, satu paket RM 3.50.. dua paket dapat RM 6.00, beli rumput-rumput plastik 2 dapat RM 5.00, garam untuk neutralize air 1 paket rm4.50, makanan ikan satu botol kecik RM 6.00 (mahal kot), then pilih ikan.. 2 pasang yang rm 1.50 sekor, 1 pasang yang rm 2 sekor, 1 pasang yang rm 3.50 sekor.. pastu grand total tu dapat diskaun lagi.. hehehe.. lagi best, semuanya en suami yang bayarkan.. untung preggy ni kalau mintak menda pelik2 camtu kan? hehehe

balik-balik je terus en suami suruh anis setelkan ikan-ikan dulu.. hehe, dia pun excited jugak.. sebab en suami memang minat dengan ikan-ikan ni.. kaki mancing lah katakan.. huhuhu.. dah siap setel, baru anis masuk dapur and masak!


fuhh... penat.. tapi puas hati :) lenkali anis nak jugak pergi kat kedai ikan jalan pudu tu.. en suami pun cakap camtu.. hehe 
Logo Design by FlamingText.com

No comments: