Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

homemade swedish meatball ikea

Logo Design by FlamingText.com
masa mula-mula preggy dulu anis duk mengidam nak makan Swedish Meatball Ikea ni.. huhuhu.. nak pergi sekali 2 tu takpelah.. nak pergi selalu memang tak lah kan.. bukan apa, anis tak suka la nak redah jammed kat damansara tu.. semak kepala.. buat migraine je.. cukupla duduk kat cheras ni pun dah kusut rasanya.. huhuhu..
 
so, disebabkan nak makan lagi dan lagi.. anis pun try lah google resepi sauce meatball ala-ala IKEA ni.. hurmm banyak versi betul.. so anis pun decide nak memandai je lah.. ambik yang keruh buang yang jernih... hahaha.. buat kepala pulak kan? dahla skodeng resipi orang.. nak modify pulak..
 
tapi takpe, rasanya tetap ada iras-iras ikea punya.. hihihi :)
 
 
.:bahan-bahan:.
 
1. butter 2 sudu besar
 
2. tomato sebijik potong ikot suka
 
3. cendawan butang 3-4 bijik potong ikot suka
 
4. tepung gandum 1 1/2 sudu besar
 
5. air kosong 1 1/2 cawan (agak2 lebih kurang 250-300ml)
 
6. Susu segar kotak dutch lady 150 ml
 
7. sos tiram 2 sudu besar (sikit2 dah, masin)
 
8. sos tomato 3sudu besar
 
9. kicap manis 2sudu besar
 
10. kiub pati ayam 1/2 kiub
 
11. serbuk black pepper 1-2 sudu teh
 
12. gula 1 sudu besar
 
(anis tak letak bawang, sebab anis alah ngan bawang time preggy.. hehe)
 
 
 
.:cara-cara:.

cairkan butter di dalam kuali/pan/periuk dengan api kecik 
 
lepastu masukkan tepung gandum, kacau sampai warna bertukar jadi kuning-kuning nak chocolate muda gitu
 
masukkan tomato dan cendawan, kacau sampai nampak layu
 
masukkan air, susu segar, sos tiram, sos tomato, serbuk black pepper, gula,kicap manis, kiub pati ayam.. kemudian kacau sampai sebati.. dah sebati tutup api..
 
masukkan kesemuanya ke dalam blender... blender semua tu sampai betul-betul hancur halus tau.... dah siap blend, masukkan balik ke dalam periuk/kuali.. panaskan jap.. time tu rasa la gula garam cukup ke tak lagi..
 
..kalau terlebih cair..boleh la letakkan tepung jagung sikit.. tapi kalau tomato n cendwan banyak lepas blend tu dia jadi pekat elok dah, tak payah letak tepung jagung pun :)
 

 
dah siap, bolehla dimakan dengan jammed bluberi/stoberi/mixed berry.. kalau rajin gorenglah French fries sikit.. oh lupa nak gitau.. anis beli meatball marina tau.. sebab tak ada lemak :)
 
selamat mencuba! hehehe.. ada la rasa2 ala ikea tu wlupun x 100% sama
 
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

10 comments:

Normi Nieza said... reply to comment

sdapnya..:)

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis, wahh bestnya.. sos kan? pasal scan 3d/4d tu.. anis tunggu 24 weeks, boleh pergi scan tau. hehehee. make sure borak2 dengan baby, jangan bagi dia tidur. sheila kena pergi scan lagi awal bulan 3 ni.. nak check kedudukan baby dengan uri tu ~~~

*sheila follow anis ya

Lyaa Suriany said... reply to comment

Waaah rajin nye nis. lya pn aceli terasa jgk nak mkn meatball ni sbb dh dkt sthn xmerasa .

tp tu la nak p xde la jauh cuma jammed.so pkr byk kali.
nak buat lg ler malas.
hehe

sYaFiNaS said... reply to comment

urmmmm...cam dap jer...dah terliur ni tengok...heheee

merahitujambu said... reply to comment

rajinyalahai buat..sy ni th nk ada depan mata je.jd ke ikea gamaknya

anis suryanie said... reply to comment

@Normi Nieza bolehla try buat kak.. hehe

anis suryanie said... reply to comment

@Sheila Salima'ah yang ni sos die je.. nak buat meatball sdri kemalasan.. hehehe.. tulah, anis dah ambik dah details klinik sofea tu.. nti ckup 24w anis nak terjah je kat sana :)

anis suryanie said... reply to comment

@Lyaa Surianyitulah, disebabkan jammed and nak tunggu meja kat ikea tu y malas tu.. so dah tringin sgt kena la buat2 rajin.. hehe

anis suryanie said... reply to comment

@sYaFiNaShehehe.. bolehla try buat sdri nanti..

anis suryanie said... reply to comment

@merahitujambutakdelah rajin pun.. tapi tak sanggup nak g ikea.. tu y buat2 rajin jugak tu.. hehe