Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

homemade zinger burger!

Logo Design by FlamingText.com
aihh.. asyik nak makan burger KFC je, apakata try buat sendiri.. hehehe..
 
1st time anis guna daging (daging kisar).. ok sodap! cuma daging kisar banyak lemak.. esp brand SAUDI n RAMLY.. marina susah nak dapat.. marina memang 0% lemak.. sedap kalau buat patty and meatball..
 
2nd time anis guna daging ayam pulak.. anis beli daging ayam kisar ayamas.. sedap memang sedap.. oopss! sorry terpuji diri sendiri.. hehe.. rasanya macam zinger/colonel burger KFC! serious tak tipu.. nak rasa? try la.. meh anis bagi resepi koboi anis.. hehehe
 
 
.:Bahan-bahan untuk Patty:.
 
1. 1 paket daging ayam kisar (ayamas)
 
2. sedikit daun parsley (dipotong/dicincang)
 
3. tepung gandumg 2 sudu besar 
 
4. Minyak amsak 2 sudu teh
 
5. Serbuk Roti / Bread Crumbs (5-6 susu besar)
 
7. Serbuk Lada Hitam 1 sudu the
 
8. Telur ayam 1 biji
 
9. Garam 1 sudu the
 
 
.:Bahan-bahan tambahan:.
 
1. cheddar cheese
 
2. tomato
 
3. salad
 
4. sos n mayonnaise of course!
 
5. roti burger or ban (lagi lembut)
(kalau rajin boleh buat roti sendiri, tapi anis malas.. hehehe)
 
 
 
.:Cara-Cara:.
 
Gaulkan kesemua bahan ni dalam besen ka, mangkuk ka.. ikot suka hangpa la nohh.. gaulkan sampai sebati.. tak payah lama-lama.. agak-agak dah sebati sudah...
 


Dah nampak macam sebati, basahkan sedikit tangan dengan air.. bentukkanlah patty anda mengikut saiz yang anda suka.. bulat ka, 4 segi ka.. tak kesah...
 


gorengkan tanpa minyak di atas non-sticky pan or dengan sedikit planta di atas pan biasa..
 


jangan goreng lama-lama, sentiasa balik-balik depan belakang jangan sampai jadi dayang senandung.. agak-agak warna dah nampak macam keemesan... boleh letak cheese time tu.. agak-agak cheese tu dah melting bolehla angkat.. kalau tak nak letak pun tak apa..
 




dah siap....sedia untuk dimakan begitu sahaja, or bersama roti burger (anis prefer roti ban ni.. sebab lembut)!

 



abaikan anis punya memang takdak sayoq.. start-start preggy ni tak berapa gemar makan burger yang ada sayur.. hehehe.. so ckup sekadar sos n mayonnaise.. extra cheese! hehehe
Logo Design by FlamingText.com

6 comments:

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis, sodapnya anis oii. fav mak ni.. mujur la puasa. kalau tidak, dah lama masuk kfc ni. hiewhiew. anis, pandainya. minta share resepi ek.. nak try buat juga ~~~

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

alamakkk anis, zinger burger favourite akak, tiba2 terasa nak cuba buat sendiri, thanks for sharing anis...nanti akak cuba ek...

anis suryanie said... reply to comment

@Sheila Salimwaalaikummussalam Sheila.. alaaa.. puasa ke? sorry..
hehehe, takpe2.. nanti Sheila boleh try buat sendiri.. ambik je resipi tu.. memang anis tempek kat sini nak share ngn kawan2 yang sudi mencuba resipi koboi anis tu.. hehehehe

anis suryanie said... reply to comment

@Farah Waheda Wahidhahaha..tulah fav anis jugak ni..
cuba kak, jangan tak cuba.. hehe :)

sYaFiNaS said... reply to comment

amboi...sedapnya..sejak.akhir2 ni tengok resepi orang buat mesti dah terliur...cik nat ni nak buat malas...tp insyallah akan cuba....hehe...amboi2...sejak anis preggy ni,rjin benor masak na...bgus2...

Cik Jelita said... reply to comment

yummy...nampak sedap je, nampak menggoda je...macam nak jugaklah...tp kite xsuka burger daging ayam...xpelah boleh cuba dengan daging lembu kens