Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : 20weeks Check Up!

Logo Design by FlamingText.com
pheww! Alhamdulillah.. halfway already.. 20weeks more to go! hopefully everything's will be alright and just fine :)
 
So, semalam.. anis punya TCA.. tunggu en.suami balik kerja.. lepas maghrib macam tu we all pun pergi lah klinik.. Alhamdulillah, time tu tengah hujan renyai-renyai sejuk je rasanya..
 
apa yang tak best, semalam the whole day anis diarrhea.. more than 10 times!
so, sampai je klinik patient pun boleh tahan ramai.. tapi takdelah seramai patient kat KKIA.. kalau tak jenuh jugakla menunggu.. masa tengah tunggu turn tu pun 2x jugaklah anis sempat g toilet membuang yang keruh.. huhu.. memulas-mulas perut dibuatnya!
 
okay, dah sampai turn macam biasalah Dr Zainati akan Tanya, ada pape masalah tak.. so anis just complaint about diarrhe je lah.. yang lain so far Alhamdulillah.. tak ada apa masalah pun.. lepas tu review result blood test.. HB ok, 12g/dL.. white blood count, platelet semua okay..  immunity Hep B active lagi.. HIV,VDRL semua not detected and non-reactive.. Alhamdulillah..
 
then, macam biasa.. USG! yeay.. tengok baby lagi.. masa baring tu anis sempat tanya Dr Zainati tu, boleh tak nak tengok gender baby? hehehe.. Dr cakap saya cuba.. sebab ni cuma portable 2D scanner, so image mungkin tak berapa clear.. nak-nak lagi kalau position baby yang macam malu-malu nak tayang..
 
sebelum cek gender, Dr Zainati measure dulu size baby nak tau EFW.. as my LMP, 20w 4d, macam tu la jugak bila scan 20w 4d.. EFW 344g.. placenta fundal, liquor adequate.. sihat elok baby.. Alhamdulillah.. senang hati ibu ni.. dah siap measure baby, Dr pun try la nak tengok gender dia.. haa.. kebetulan terkangkang elok.. Nampak tulang peha kiri kanan dengan jelas.. hehehe.. tak duduk diam pulak tu.. ish anak ibu ni.. then Dr Zainatai cakap.. eh, nampak macam .................. anis pun noticed jugak.. tapi Dr Zainati cakap dia tak boleh nak cakap yes or no.. sebab still tak jelas.. kalau scan 3D comfirm dah clear..
 
hehehe.. lepas tu as usual, Dr Zainati pun tunjukkanlah tulang belakang dia semua, jantung, muka (walaupun xclear macam 3D) tapi dah nampak bentuk mata, hidung, mulut.. hehehe.. time-time scan tu pun sibuklah baby ni duk bergerak sama.. kaki ngan tangan sama naik.. tergelak kami dibuatnya..
 
okay.. pasal gender tu sabra ye.. nanti another 4 weeks anis akan comfirmkan lepas dah buat 3D/4D scan tau.. sebab 22-24 weeks is the best week kalau nak tengok gender.. 3D pic pun lebih clear.. kalau nak details scan pulak araound 28weeks.. tapi bila samar-samar nampak macam .................. en.suami dah mula berangan itu ini.. hehehe.. lawakla, mengalahkan ibu bila kaum-kaum ayah ni berangan kan?
 
okaylah, gambar scan lupa nak snap.. tak tempek sini pun tak pe kan? nanti anis tempek yang 3D punya okay.. :)
 
 
 
* TCA = to come again
   USG = ulatrasonography
   EFW = estimate fetal weight
   LMP = last menstruation period
   KKIA = klinik kesihatan ibu anak
   placenta fundal = placenta at the top of the uterus
   liquor adequate = air ketuban tak banyak tak kurang
   diarrhea = cirit birit




Logo Design by FlamingText.com

9 comments:

Cik Jelita said... reply to comment

best laa bila dah dapat klu jantina baby tu...semoga semua sihat dan selamat ye dear

Zila Zainal said... reply to comment

phewww.. nasib ada legend kat bawah tu.. termangu2 baca sbb tak paham shortform hahaha

merahitujambu said... reply to comment

tak sabar pulak sy nk pegi scan..haish..

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis, suami sheila pun diarrhea 2 hari. huwaa sian beliau. bestnya, tak sabar nak tahu jantina baby kannn... hehee. semoga sentiasa sihat ye anis ~~~

anis suryanie said... reply to comment

@Cik Jelita itulah.. xsabar nak dpt tau gender baby ni.. hehe.. amin harapnya semua selamata.. thanks dear :)

anis suryanie said... reply to comment

@Zila Zainal hehe.. tula memula macam malas nak tulis pjg2.. tu guna shortform je.. tp piker balik.. ishh.. kena letak legend ni.. hehehe

anis suryanie said... reply to comment

@merahitujambu sabra-sabra.. kalau tak sabra terjah je private clinic tu.. hehe

anis suryanie said... reply to comment

@Sheila Salimwaalaikumussalam sheila..
hahaha..mmg kesian sgt kalau kena diarrhea ni.. melepek je la jawabnya.. jamban pun dah bosan tengok muka sama je keluar masuk.. hehehe

tulah tak sabra sangat, haa semalam anis dah call klinik sofea tu.. dia cakap kalau nak tengok gender je, 5months dah boleh pergi.. tapi semalam sonographer tu balik awal.. kalau tak malam tadi dah tau.. pink or blue.. hehehe

Sya Mimie said... reply to comment

bestnya anis dapat skodeng2 bby.. :)
kita ingat esok pun mcm nak scan lg sekali je. sebab nak buat buku pink. saja nk buat kepastian je..hehe