Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : baby's QUICKENING

Logo Design by FlamingText.com
hye mommies!! bakal mommies!! anak mommies!! and semuanyalah.. especially to preggies, up to 16 weeks of pregnancy mesti selalunya Doc or Nurse akan Tanya, "Puan dah rasa belum baby gerak?" semasa uolls semua pergi TCA (to come again/check up,follow up) kan? ada kan? then Doc or Nurse akan tulis dalam buku merah bagi TCA under KKIA "quickening felt" or "no quickening yet"

 
 
apa itu QUICKENING?
 
Quickening adalah Medical Term yang bermaksud pergerakan baby yang pertama sekali semasa berada di dalam rahim si ibu.
 
 
 
macam mana rasanya QUICKENING?
 
okay, certain mommies akan salah faham dengan pergerakan baby yang pertama. Selalunya mommies akan ingat ianya adalah "gas" yang menyebabkan perut kembung yang seolah-olah nak terkentut tapi tak terkentut hehehe. Ada juga mommies akan rasa geli-geli macam ada flying butterflies dalam tummy. Ataupun ada yang rasa macam ada lightning dalam perut cam pintasan elektrik gitu. Well, bagi anis pula, for the first time anis rasa macam ada ikan tengah berenang-renang dalam tummy, and memang anis tak sure is it quickening or not. Rasanya sangat light sehingga mommies and anis sendiri tak sure is it quickening or something wrong with my stomach. Actually, it's a quickening! Semakin lama rasanya akan terasa semakin nyata. Masa tu uolls pun dah tak anggap ianya gas or geli-geli macam ada ikan berenang.
 
 
 
bila QUICKENING berlaku?
 
bagi mommies yang PRIMIGRAVIDA (1st time preg) normally quickening boleh dirasakan pada minggu 18-20. bagi mommies MULTIPARA (more than 1x preg) boleh merasakan quickening seawal minggu ke 16. Bagi anis pula, anis start rasa quickening masa minggu ke 17-18. It's the best moment ever for me and of course for all mommies!!


 
 
 
okaylah darlings, that's all for today dari cik puan misi anis.. hehehe.. :)
 
Logo Design by FlamingText.com

5 comments:

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis, sheila pun rasa masa 18weeks. seronok betul! hari2 excited. hiewhiew. nowdays lagi seronok, sheila kan puasa, pagi2 baby yang kejutkan kita. hehehe ~~~

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

anis, read here dear...

http://www.bubblynotes.com/2013/09/junior-moving-in-tummy-26-weeks.html

anis suryanie said... reply to comment

@Sheila Salim@Sheila Salimassalamualaikum.. best kan.. 1st time tak berapa nak rasa pun lagi.. tapi tetap syok.. pastu duk imagine apelah si comel ni duk buat kat dalam tuh..

kuatla Sheila.. boleh tahan puasa.. anis pun nak try jugak.. tapi belum pape dah lapar.. hehehe..

cik mah said... reply to comment

Mmg best sngt,an dapat rasa bby gerak...

misz sheyla said... reply to comment

masa 17 weeks dah dpt rasa...tapi confuse...rasa angin ke ape ni...