Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : gugurl or boboy?

Logo Design by FlamingText.com
semua mommies yang tengah preggy mesti akan berteka teki akan gender baby kat dalam belly tuh kan? bukan mommies je, hubby kita sekali pun sama.. nek ma tok pa, opah, mak long mak su semua bagai lah.. semua akan sibuk main teki teki.. and macam-macam lah teori yang kita dengar kalau boboy caner, gugurl caner.. kan? hehehe
 
macam anis, naluri anis kuat mengatakan anis preggykan gugurl.. hubby pulak duk cakap boboy.. masa scan time 16w ++ doc tak scan la pulak gendernya.. just ukur size untuk dapatkan efw (estimate fetal weight)... tapi both of us tak kesah pun, gugurl or boboy.. asalkan sihat lahirnya :)

 
so sini ada beberapa tips and anis akan buat perbandingan between tips and anis punya pengalaman
 
 

1. Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan.

anis rasa BOBOY : en suami & MIL cakap kalau tengok dari belakang tak nampak anis cam preggy pun, sebab tak melebar ke tepi.. melonjong ke depan je.. anis pun rasa macam tu.. 
 
 

2. Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.
 
anis rasa BOBOY : memang anis suka tidur mengiring ke kanan, rasa sangat selesa. walaupun anis tau sebaik-baiknya tidur mengiring ke kiri bagus untuk baby.. tapi dah try memang tak boleh.. sangat tak selesa.. huhuhu
 
 
 
3. Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.
 
anis rasa GUGURL : sebab memang rasa sangat-sangat baby anis banyak duk belah kiri.. since 17w ++ pun dah boleh rasa die banyak bergerak belah kiri je..
 
 
 
4. Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu
 
anis rasa blurrrr.. hahaha, sebab ni anak first.. mana nak ada kakak or abangnya.. LOL!
 
 
 
5. Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.
 
anis rasa BOBOY : memang anis ni selekeh, dari zaman tak mengandung lagi.. habis2 melawa pun pakai foundation, bedak baby and eyeliner.. time preggy lagi la.. bedak baby Johnson je anis boleh pakai.. hehehe
 
 


6. Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.
 
anis rasa GUGURL : sebab garisan perut (linea nigra) anis tak nampak jelas lagi, berserabut bagai.. macam putus-putus pun ya..
 
 
 
7. Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri.
 
anis rasa GUGURL : sebab, seriously muka anis nampak sangat-sangat kusam and tak bermaya.. huhu
 
 
 
8. Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan
 
anis rasa BOBOY : nak kata putih berseri tu taklah, sebab memang kulit anis jenis putih pucat macam tu.. hijau langsungla tak pernah.. hehe
 
 
 
9. Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya.
 
anis rasa kompius! : sebab anak saudara anis sorang gurl and sorang boy, 2dua okay je ngan anis.. and normally dukungla mana-mana baby gurl or boy, ada je yang nak... yang tak nak pun ada.. so? yang ni memang takleh pakai.. hehehe
 
 
 
10. Melihat kepada tahap alahan ibu, kalau ibu alahannya teruk semasa trimester pertama ataupun berlanjutan, anak yang dikandung adalah anak perempun kerana hormon anak perempuan yang tinggi
 
anis rasa GUGURL : sebab alahan anis memang agak teruk jugak masa 1st trimester, kalau muntah tu dari pagi sampai ke malam, bau orang rumah atas or bawah masak pun anis dah muntah, inikan pulak kalau en suami yang masak kat dapur.. memang anis masuk bilik tutup pintu la jawabnya.. anis memang tak masuk dapur langsung time 1st trimester.. hehehe..
 
 
 
 
11. Suhu badan atau darah wanita yang mengandungkan anak lelaki lebih panas.
 
anis rasa BOBOY : musim sekarang memang panas pun, nak tidur peluk-peluk pun tak selesa.. duduk tengk tv pun boleh berpeluh-peluh.. padahal kipas duk on je.. huhuhu
 
 
 
12. Perubahan warna nipple bermula dari kanan jika ianya anak lelaki, dan air susu akan mula keluar dari belah kanan yang bersifat lekit dan tebal.
 
anis rase GUGURL : warna nipple berubah dari arah mana anis tak perasan, tapi air susu start keluar dari belah kiri and tidak lekit or tidak tebal.. ceroi ja!
 
 
 

 
13. Salur-salur darah pada kaki
 ibu yang mengandungkan anak lelaki akan berwarna merah dan bukannya kehitaman.
 
anis rasa tak tau : sebab salur darah anis dari dulu sampai sekarang memang duk Nampak warna hijau biru ja.. hehehe
 
 
 
14. Melihat kepada selera makan si ibu, kalau ibu lebih gemarkan makanan yang masin di awal kehamilan, kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Kalau ibu gemarkan makan yang manis-manis bermakna anak yang dikandung adalah perempuan.
 
anis rasa BOBOY : memang anis tak suka makan manis masa mula-mula preggy, makan manis je anis jadi cepat loya and muntah. anis lebih suka yang masin-masin and masam. Siap pesan kat hubby kalau masak kalau boleh jangan letak gula langsung.. hehehe... Tapi ada orang cakap kalau suka makan masam anak pompuan.. tapi macam mama anis dulu, kalau time preggy kami anak perempuan memang suka makan manis-manis..
 


haaa.. nak kata boboy ke gugurl pun tak tau lah.. sama banyak je nisbah petua-petua and tips-tips kat atas ni yang mana berkaitan ngan anis.. so, we will wait and see! prince or princess :)

 

 
 






 
Logo Design by FlamingText.com

16 comments:

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

buat 4d scanning, sure nampak anis...

anis suryanie said... reply to comment

@Farah Waheda Wahid hurmm tulah.. anis pun berniat macam tu.. tunggu lah nti 20w anis nak g wat 3d/4d tu.. hehehe

Normi Nieza said... reply to comment

xkisah apa jantinanya..janji baby chat..:)

Cik Jelita said... reply to comment

Tibe2 kite pun check utk diri sendiri jugak pasal baby boy or girl.hahaha...really banyak yang confuse dari jawapan...erm tak kisah la baby girl ke boy janji anak selamat lahir dan sihat sejahtera...

Princess Feyqa said... reply to comment

tula mmg selalu main teka2 ng asben.. fiqa nak gurl, tp asben nak boboy. huhu tapi fiqa xkisah mne2 Allah bagi hehe nanti akak buat scan 3D boleh la update :)

Maria Firdz said... reply to comment

Dr tnda2 mmg ssh nk trace... Sbb ank 1st mmg de ciri2 mcm.ank.pmpuan.. Mmg betul pmpuan.. Yg 2nd gaya mcm ank llki, tpi ank pmpuan juga... Hehe

s h a said... reply to comment

Sha lansung x dapat agak lg ni.Tapi bile baca entry anis ni mcm baby boy je.Ngee.

Sya Mimie said... reply to comment

apa2 pun jntinanya, yang penting bby sihat & sempurna ye anis.. :)
tak sabar nak tengok bby anis.. sure comel.. :)

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis. hehee anis belum scan lagi kan? takpe, nanti dah cukup 24 weeks buat scan tau. hehe tak sabar nak tahu baby apa ~~~
yang penting baby sihat kan

anis suryanie said... reply to comment

@Normi Niezahehe.. betultu kak, hopefully baby sihat2 hendaknya :)

anis suryanie said... reply to comment

@Cik Jelitahahaha,tau xpe.. memang confuse.. pape pun, y penting baby sihat :)

anis suryanie said... reply to comment

@Princess Feyqa okay dear.. lagi 4w akak buat update pasal gender baby akak k.. hehe, excited nehh.. cm lmbt sgt je nk tgu masuk 24w.. huhu

anis suryanie said... reply to comment

@Maria Firdzbetultu.. kdg2 y scan pun boleh silap.. inikan pulak ikot fakta mitos dongeng nenek2 kita ni.. hehe

anis suryanie said... reply to comment

@s h awahh! ok la tu sha.. rasa2 cm boboy.. nti g scan tup2 boboy jugak... syoknyee :)

anis suryanie said... reply to comment

@Sya Mimiebetul tu mimie, y plain penting baby sihat n sempurna.. y tu lah anis duk mintak siang malam :)
hehehe, insyaallah sebelum raya bolehla tengok baby anis..

anis suryanie said... reply to comment

@Sheila SalimWaalaikummussalam.. okeh, nanti dah scan anis story2 k... cepatlah 24w.. hehe