Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : makanan amalan dan tambahan saya!

Logo Design by FlamingText.com
okay darlings, haritu anis ada buat entry pasal makanan tambahan and sunnah kan? [entry ni]
so harini anis nak share apa pulak yang anis amalkan.. urmmm.. amal la sangat.. kadang-kadang terlupa jugak walaupun dah set daily reminder.. hehehe
 
 
1. Madu Tualang Asli

anis start makan madu dah lama, buat ubat asma.. jangan beli madu cap Tesco tu.. beli madu tualang asli tau.. harga kadang-kadang sampai 30+ satu botol.. yang ni anis beli kat pakcik downtown area rumah anis.. RM25 satu botol.. anis makan setiap pagi diselang seli dengan jus tok guru
 
2. Jus Tok Guru
(Pati Madu, Za'fran, Kismis, Kurma, Delima)

Jus Tok Guru ni susah sikit nak dapat area anis ni, kalau ada jual pun mahal sikit.. dalam RM24-Rm25.. haritu anis balik Kuala Kedah.. rumah abang ipar.. beli kat sana satu botol RM18 je!! sangat murah kan? anis beli perasa stoberi.. sedap yang amat sangat!
 
3. Pati Delima

pati delima Gulsan.. anis beli kat kiosk dalam Tesco belakang rumah anis je.. RM13.. yang ni anis start makan dari 8w.. sampai la skang.. anis akan makan lepas balik dari kerja.. 2sudu besar.. kadang-kadang 3sudu! sedap sangat... masam-masam manis dia tu.. urmmmm.. sodap..
 
4. Jus Delima


jus delima! seminggu sekali, 2 minggu sekali tak berapa menentu.. tengokla kalau terbeli terminumlah.. rasanya masam-masam manis gitu.. sehingga sepet mataku! yang ni anis beli kat paradigm rm19 sebotol.. tapi beli kat hero lagi murah, rm14 je..
 
5. Buah Tin
 
haaa.. buah tin ni memang favarito anis.. dari zaman kecik-kecik lagi memang anis suka buah tin ni.. (yang kering la.. Malaysia susah nak dapat buah tin segar bugar tu).. sampai la sekarang anis suka sangat-sangat.. anis suka buah tin kering yang besar tu.. yang kecik-kecik ketot cam manjakani tu tak berapa best, sebab keras and kering..
 
6. Kismis
 
nyam-nyam.. anis kalau kismis ni anis buat air je.. ambik kismis ni rebus je sampai die bengkak and keluar warna.. sodap!! nak lagi sodap tambah ais.. urmmmm...
 
7. Kurma
 
kurma... tak adalah jadi amalan, kalau beli sekali hadap je dah boleh habis.. bile dah habis malas nak pergi beli kan.. lagi satu anis memilih sikit kalau bab kurma ni.. hehehe.. tak suka  yang basah-basah or melekit-lekit tu..
 
8. Susu Soya

haa... yang ni semacam dah jadi kemestian setiap hari.. dalam peti sejuk rumah anis penuh ngan air soya kotak kecik-kecik ni.. kenapa kotak kecik? senang nak minum or nak bawak pergi kerja ke, nak keluar jalan-jalan ke.. en suami pun dah alert kalau stock susu soya anis nak habis.. hehehe 
 
 
9. Susu Anmum

oraitt.. anis memang excited masa dapat tau anis preggy.. terus pergi beli anmum.. tapi start masuk 8w anis alah ngan bau susu.. sampaila 18w.. huhuhu.. skang anis dah start minum balik.. tapi anis minum sekali sehari je.. sebelum tidur.. Anmum boleh sebabkan kita dapat GDM (gestational diabetic mellitus) kalau tak control.. and ada harapan la nak dapat big baby.. so cukuplas 4scoop sekali sehari..
 
10. Obimin

okay, lepas habis je 1st trimester.. anis stop makan folic acid and ferrous fumerate.. anis start consume obimin ni.. anis beli obimin biasa je RM 24 kat watsons.. obimin plus ada.. dalam RM 40+ macam tu, dia dah sekali ngan DHA semua bagai.. tapi anis kan nak consume neurogain lagi.. so ambik obimin biasa pun dah cukup
 
 
11. Neurogain

yang ni anis beli haritu, (kirim kat kawan RM 48) anis ingatkan start preggy dah boleh makan.. rupanya neurogain ni bila masuk 28 weeks baru boleh start makan.. sebabnya, kalau makan awal-awal (1st & 2nd trimester) baby akan jadi hyperactive! huhuhu
 
12. Virgin Coconut Oil (soon!)

haa... yang ni masa preggy 4 month dah beli dah.. Vco from Tanamera RM34 sebotol.. padahal nak gunanya lambat lagi.. hehehe.. tengok member beli sibuk je nak tumpang sekaki..main function dia untuk sapu kat perineum area.. tapi, boleh jugak diminum.. start 30w dah boleh consume 1-2 sudu besar sehari.. sape yang tahan ngan bau tengik dia je la.. huhu



so itulah apa yang anis makan and amalkan bila ingat.. hehhe
Logo Design by FlamingText.com

No comments: