Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : morning sickness? again?!

Logo Design by FlamingText.com 
hi.. holla..

hurmmm... dah nak masuk 20 weeks.. takkan still ada morning sickness balik? minggu lepas, almost everyday anis akan muntah di pagi hari.. kadang-kadang melarat sampai ke tempat kerja.. oh no! janganla alah macam 1st trimester dulu tu datang balik... tak sanggup dah.. huhu

while this few days before til today.. (cewah, cakap omputis lintang pukang)  anis kerap rasa sakit kat uterine area.. especially bila malam atau time anis duk baring-baring.. worse than dysmenorrhea.. 

sampaila malam tadi, anis dah tak tahan sangat-sangat... so petang tadi anis ajak en.suami pergi cek kat PAC @ OGAEC kat HUKM.. alang-alang register and wat check-up kat sana terus..

upon registration kena bayar RM50.. suppose to be penjawat awam free je.. tapi HRMIS pulak systemnya down.. sabor je lah..kat triage macam biasa nurse cek basic vital signs.. BP anis ok.. 106/72mmHg, temp 37.8.. ok ada sesikit demam.. pulse rate 98/min.. tinggi sket sebab sakit kena pump..lepas tu ambik urene nak trace takut ade leucocyte ke, albumin ke kan.. huhu..

 dah register semua, macam biasa la tunggu turn (dekat 2jam la tunggu turnn, dari jam 6-8.. disebabkan ada mommies kes pregnancy induced hypertension (PIH) 2 orang)

sampai je turn, macam biasa la. baring semua.. doc tanya kenapa dan bagaimana.. doc pun cek la..1st of all kena VE! urghhh.. kena jugak masuk speculum tu.. sebelum ni duk jadik nurse assist doc je buat.. skang kena batang hidung sendiri.. sakit oiii.. doc ambik High Vaginal Swab include Pap Smear terus.. then baru scan tengok baby.. baby ok je.. sihat and aktif.. hehee

1st urene yang they all ambik tadi, doc trace ade leucocyte! bingo! as i expected.. an infection!! so it's an urinary tract infection (UtI).. so doc just prescribe antibiotic and paracetamol.. and no wonder lah anis muntah-muntah balik, itu semua kesan infection doc cakap.. huhu.. baru anis tau.. teruk kan misi cam anis ni? menda camtu pun takleh nak relate'kan.. sob2



huh.. dah setel tu, kena g bayar lagi.. itu ini, total rm85.. haihh tadik dah rm50.. nasib baik boleh mintak refund.. tunggu la isnin ni.. pepagi la nak g terjah HUKM mintak refund.. hehehe

so,those kawan-kawan kalau ada simptom2 sakit cramp cam sengugut melampau, sakit pinggang lain macam.. better pergi cek.. kalau normal takpe, buatnya infection? kalau dibiarkan lama-lama nanti boleh efect baby tau.. tu pun nasib baik UTI je.. kalau kena candidiasis lagilah teruk.. sebab tu kenan alert.. esp kita punya vaginal discharge.. 
  Logo Design by FlamingText.com

12 comments:

Cik Jelita said... reply to comment

take care dear...

Normi Nieza said... reply to comment

good sharing..:)

Sya Mimie said... reply to comment

anis, jaga diri bebaik ye.. moga2 sentiasa dilindungi.. if ada pape perkara tu share la ye.. at least boleh kongsi sesama kita yang tiada pengalaman ni..

merahitujambu said... reply to comment

20 weeks muntah2?sian awak...pejam celik dh besar dh kan

shaFazie said... reply to comment

tq 4 sharing anis

jaga diri baik2 anis..mudah2an anis & bby sht

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis, ohh semoga cepat sembuh ya.. anis nurse ek? dulu sheila pernah kerja jadi pembantu nurse dekat klinik mediviron. hehehe.

anis suryanie said... reply to comment

@Cik Jelitathanks yunk :)

anis suryanie said... reply to comment

@Normi Niezahehe.. :)

anis suryanie said... reply to comment

@Sya Mimietenkiu mimie.. ok, anis kalau rajin and sempat memang akan kongsi punya.. don't worry.. hehehe

anis suryanie said... reply to comment

@merahitujambuitulah, memula terkejut jugak.. ingatkan morning sickness lagi skali...

anis suryanie said... reply to comment

@shaFaziewelcome dear :)

anis suryanie said... reply to comment

@Sheila SalimWaalaikummussalam.. klinik mediviron klinik favret anis.. semua cawangan anis suka.. hehe..
ok thanks.. skang ni anis duk on treatment lagi ni.. leceh.. kena makan ubat.. huhu