Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

project diy : nursing pillow

Logo Design by FlamingText.com
nursing pillow?
apa kegunaan nursing pillow ni ek? ada yang berbetuk huruf U.. and ada yang berbentuk huruf J.. tengok masa kat expo.. banyak jgak mommies yang beli nursing pillow ni.. price pun around rm50-rm100..  kalau yang besar sampai rm400 pun ada...hurmm.. boleh tahan jugak mahalnya kan?


function nursing pillow:

1. support belakang kita time duduk kat sofa ke.. dalam kereta ke..

2. support perut yang dah boyot tu..

3. support baby time breast feed or bottle feed baby time kat atas riba kita

4. tempat baby landing-landing

5. ikut suka koranglah nak guna sebagai apa ye :)

so.. lepas teliti punya teliti.. anis just decide nak jahit sendiri je.. tengok cara dia pun sonang jo.. apo laie.. mulo la den gugel caronyo.. maka bermulalah cerita DIY NURSING PILLOW :)


step by step DIY nursing pillow

1. ukur lilit pinggang or perut anda.. ukur penuh untuk keselesaa maksimum.. nak senang guna belt..

2. lekapkan belt tadi atas kertas yang plain, and lukis mengikut bentuk belt.. (make sure bulatan terbentuk cantik.. baru kemas nanti)

3. ambil satu titik di bulatan tadi dan dijadikan sebagai midpoint.

4. lukiskan garisan halus secara menegak sepanjang 7-9inci bermula dari midpoint tadi.


5. jadikan guideline, bentukkan huruf "c" bermula dari garisan menegak sepanjang/selebar 7-9 inci tadi sehingga bercantum di bawah..tapi y ni anis terpaksa bahagi 2, paper xmuat.. hehe
6. dah terbentuk huruf "c" yang kelihatan seperti huruf "o", gunting kertas tadi kemudian lekapkan atas kain..




7. gunting kain tersebut mengikut buntuk kertas.. lebihkan dalam 2cm disekeliling untuk kelim


8. jahit disekeliling garisan dan semestinya disebelah dalam kain.. jangan jahit penuh.. tinggalkan sedikit lubang sebanyak 3 inci..


9. terbalikkan kain tadi, masukkan kapas (kapas eh nama dia? sory tak tau.. hehe) melalui lubang yang tidak dijahit penuh tadi sampai buncit..

10. dah siap jahit sembat bahagian yang ditinggalkan tebuka sedikit tadi..
11. tadaa! siap sudah nursing pillow! tapi y ni, GIANT nursing pillow.. patut anis tambah lago die punye lebar jadi 10-12inci kan? hehehe
kalau anis nak buat jual ni agak-agak ada orang nak beli tak? hehehe,,
Logo Design by FlamingText.com

6 comments:

S. Faezah said... reply to comment

berbaloi gila wat sendiri..mahal gak ek nursing pillow nii..

ISMA ILYA AHMAD PUAD said... reply to comment

wah... best... nak buat juga la nanti... stok kapas yang nak sumbat dalam bantal dadh habis pula... ihihihi..

cik mah said... reply to comment

Yeah...jimat bnyk tu kan..mhl kot bantal ni kat luar..cik mah xbeli sbb kakak dah ada...so guna je..jimat...

orked violet @ SYA said... reply to comment

da lame gile xberblog. lame gile xblogwalking. last aritu rs nye B2B lagi

uwaaaa... hepi for u dear =)

bella luna said... reply to comment

perghh.. memang kreatif la awak ni.
suke tgok tutorial yg awak buat =)

dari:glamorousbybellaluna.blogspot.com

Maria Firdz said... reply to comment

Wah... Bestnya.. Nk suruh hubby buat juga.. Hehe.. Suami pndai jahit sy x pndai jahit.. Hehe