Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

simple medical term

Logo Design by FlamingText.com
 
okay.. harini cik puan misi anis nak mengajar sikit.. hehehe.. anis just nak share simple medical word yang normally diguna pakai oleh healthcare provider..
 
 
 
HYPOGLYCEMIA = bacaan gula dalam darah yang rendah (bacaan dibawah 4mmol/L)
 
HYPERGYLCEMIA = bacaan gula dalam darah yang tinggi (bacaan bergantung kepada yang berpuasa dan selepas makan.. selalunya melebihi 7mmol/L sudah dikira tinggi)
 
HYPOTENSION = tekanan darah yang rendah (bacaan dibawah 100/60mmHg)
 
HYPERTENSION = tekanan darah yang tinggi (bacaan melebihi 130/90mmHg)
 
DIABETES MELLITUS (DM) = kencing manis
 
HAEMORRHOID = buasir
 
HAEMORRHAGE = pendarahan yang banyak
 
DYSMENORRHEA = period pain (senggugut)
 
DIARRHEA = cirit birit
 
HAEMOGLOBIN (HB) = kandungan sel darah merah dalam darah
 
LMP = last menstruation period
 
EDD = estimate due date
 
GDM = gestational diabetes mellitus (kencing manis yang dialami hanya semasa mengandung)
 
PIH = pregnancy induced hypertension (tekanan darah tinggi semasa mengandung)
 
PPH = post partum haemorrhage (pendarahan selepas proses bersalin)
 
PRE-ECLAMPSIA = serangan sawan semsa mengandung

HYPEREMESIS GRAVIDARUM (HYPREM) = alahan yang teruk (melampau) semasa mengandung sehingga perlu ditahan di wad 

PREMATURE BABY (PREM) = bayi yang dilahirkan tak cukup bulan (pramatang)
 
JAUNDICE = penyakit kuning
 
UTI = urinary tract infection (kencing kotor)
 
URTI = upper respiratory tract infection (jangkitan pada salur pernafasan yang selalunya menyebabkan demam selsema)
 
RBS = random blood sugar
 
FBC = full blood count
 
BP = blood pressure
 
PR = pulse rate
 
RR = respiratory rate
 
BO = bowel open (buang air besar)
 
PU = pass urine (buang air kecil)
 
DRESSING = prosedur mencuci luka
 
MRI = magnetic resonance imaging (lebih tepat dari prosedur x-ray dan ct scan)
 
MO = medical officer (doctor terlatih)
 
HO = housemen (doctor pelatih)
 
MA = medical assistant
 
ED / CASUALTY = emergency department
 
OT = operation theatre
 
ICU = intensive care unit
 
NICU = neonatal intensive care unit (normally untuk bayi pramatang and baby baru lahir yang sakit, ex: baby jaundice)
 
CCU = cardiac care unit (khas untuk pesakit yang sakit berkaitan jantung)
 
HDW/U = high dependency ward/unit
 
PCM = paracetamol (panadol)
 
SYRUP BENADRYL = ubat batuk
 
IVD = intravenous drug infusion
 
IVDU = intravenous drug user (refer to drug addict)
 
IM = intramuscular (refer to injection in the muscle, most of injection is IM)
 
SC = subcutaneous (refer to injection under the skin, ex : BCG injection) 
 
 
 
 
huhhh.. kalau nak tulis semua memang sampai tahun depan pun tak habis tau..  kalau ikutkan ade satu kamus untuk medical term ni.. sangatlah banyak.. so, ini jelah yang anis boleh share.. yang mana simple-simple medical term yang sering digunakan oleh doctors, nurses dan healthcare provider yang lain...
 
so lepas ni, bolehla guna terms ni kalau uolls pergi clinic or hospital.. baru doctors and nurses ni pandang uolls dua kali.. :) 
 
 
 
 
 
Logo Design by FlamingText.com

3 comments:

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

great piece of sharing anis, salam jumaat...

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis, nice sharing dear. hehee rindu nak kerja dengan ubat-ubatan ~~~

Sya Mimie said... reply to comment

thanks anis for sharing.. :)