Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

project diy : barut baby

Logo Design by FlamingText.com 
hallooo mommies! :)

hari minggu yang lepas, anis stay umah je. takda pergi mana-mana pun. so, apa lagi bermulalah project diy. iaitu barut baby. kain dah sebulan beli. mood je yang tak berapa nak ada. time mood dah datang ni, terusla kerja-kerja pembikinan bermula. 


saiz nak gunting anis agak-agak je. panjang dalam 40cm macam tu. lebar dalam 12cm. garis melengkung tu pulak, anis main agak-agak je. 

anis guna 2 jenis kain. sebelah luar anis guna kain cotton biasa (y corak-corak tu). while, belah dalam anis guna kain jenis flannel (y warna putih). kain flannel ni lebih lembut and selesa kalau intact dengan kulit baby.




jahit sekeliling dari sebelah dalam. tinggalkan lubang sikit untuk terbalikkan kain.

dah terbalikkan, jahit sekeliling dari belah luar pulak. bukan ape, nak suruh nampak kemas je.


dah siap jahit, skang gunting tali la pulak. nak buat ikat nanti kan?


tadaaa! siap sudah! :)

1 meter boleh buat dalam 18 barut bayi. kain cotton pun tak sampai 5ringgit semeter. kain flannel pulak dalam 6ringgit je semeter. kalau beli rm4-6 satu.

haa.. anis pun buat jual tau, 3helai rm10 je. beli rm20 dapat free satu. corak kartun-kartun pun ada. hehe. sempat lagi promote. :)



  Logo Design by FlamingText.com

12 comments:

shaFazie said... reply to comment

rajinya mom to be kita ini..
Anis jual yerkk,bolehlah order
susah nak dapat barut camnie skrg.

Farah Waheda Wahid said... reply to comment

wah pandai anis menjahit, untunglah, akak hari tu beli barut Ash sehelai RM 8 hinggit ko...lepas tu 3 helai RM15... beli buat contoh, lepas tu mama kakak yang tolong jahit...

Sheila Salim said... reply to comment

Assalamualaikum anis. wahh best gila DIY barut baby sendiri. awesome lah anis. nak free boleh? hiewhiew. sheila beli barut 2 je ready made. ingat nak tambah. mertua offer nak buatkan barut dengan bedung. teruja dengor. hehee anis, jaga diri baik2 okey ~~~

misz sheyla said... reply to comment

serius jual...nak beli..boleh bg num phone..boley wassap2..hihi

Sya Mimie said... reply to comment

pndai anis buat.. :)
dulu ada terfikir nk buat sndiri.. tp tk thu la akn terbuat ke tak.. hehhe

anis suryanie said... reply to comment

@misz sheyla boleh2.. wassap je anis kat 019 249 8268 :)

anis suryanie said... reply to comment

@shaFazie xdelah rajin sgt pun dear.. saja2 isi masa lapang.. nak order bleh je.. nti roger2 anis k :)

anis suryanie said... reply to comment

@Farah Waheda Wahid uihhh... mahalnye kak! skang ni satu rm6 dah anis tgok..huhu.. jimat punye pasall.. jahitla sendiri.. hehe

anis suryanie said... reply to comment

@Sheila Salim waalaikummussalam sheila!
hehe.. untungla mak mertua offer nak jahitkan.. hehe.. sheila pun jaga diri n baby baik2 tau

merahitujambu said... reply to comment

rajinya buat sendiri..nanti sy pon buat sendiri..tp ibu yg buat..hehehe..

Cik Jelita said... reply to comment

rajinnya mom-to-be nih...tergodalah barut comel2 berwarna warni...good luck with ur biz dear...kalau xdax barut mo kite order dengan anis..hehe

norelyani abdullah said... reply to comment

as salam, kalau nak beli cmna nk contact anis?