Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : mendobi baju little princess!

Logo Design by FlamingText.com
fuhh! dah masuk 3rd trimester ni,kena prepare dah siap-siap beg untuk si comel and mommy. Kalau incase jadi apa-apa, senang nak grab. 

nak packing bag, terlupa pulak baju-baju si princess belum di dobi. aihh. detergent khas untuk baby pun belum beli. aiyakkk. so, balik dari expo harituh singgah aeon jap. beli detergent untuk baju baby. tengokl brand nappikleen ade promosi 2liter RM16.90. Kalau tak 2liter RM21.90. 

Mula-mula nak beli brand pureen, yang A-B-D. Tapi bau dia macam tak berapa wangi. Bau nappikleen best. Cam bau hospital jer. Hehe. Mentang-mentanglah mommy die nurse kan. hehe. Nak bau sepital je tau. Tapi en.suami tak suka bau ala-ala hospital ni. 

So balik je dari expo tu, anis rendam dulu baju-baju baby tu ngan air paip kosong. Biar kembang dulu benang-benang baju yang dari kilang tu. Huhu.

The next day, baru anis letakkan detergent. Rendam sejam dua, baru anis sental-sental. Tak sental beria pun, baju tak pakai lagi kan? Just nak hilangkan kotor-kotor kedai and bekas-bekas tangan orang yang pegang masa kat kedai tu je. Hehe. Dah sental-sental, baru anis rinse dalam washing machine.

Dah siap spin semua, satu je masalah. Tempat Sidai baju! Aiyakk. Susahlah kalau dah stay quarters yang jenis apartment ni. Tempat jemuran memang kecik. Muat-muat baju harian kami laki bini je. Huhu.

Apalagi, berbekalkan apa yang ada, terhasillah bundle baju baby kat dalam bilik belakang rumah anis ni. Hehe. Tergelak en.suami nengoknya. Hehe. Nak buat macam mana kan? Terpaksa. Hehe.




1st time basuh semua sekaligus. memang banyak nak pakai space. esok2 tak lah kot. kan? hehe.






Logo Design by FlamingText.com
 

m2b : Autumz Home & Car Warmer

Logo Design by FlamingText.com
Last weekend (26/4/2014) anis and en.suami ke Expo Mother, Baby and Kids di SACC Convention Center. Expo ni bermula dari 25 - 27 April 2014. Niat di hati nak cari breastpump. Manala tahu kalau-kalau dapat harga promosi expo kan?

Sesampai je kat SACC Convention Center tuh,parking tak payah cakaplah. Jenuh pusing-pusing cari parking. Last-last parking kat dalam Anggerik Mall. 

Ingatkan besarlah expo ni, eleh kecik je. Hampa. Itulah yang en.suami anis cakap. Banner bukan main banyak ditempek sepanjang jalan. Sekali sampai halusss je. Booth pun banyak yang bukak bisnes online. Pureen ke, Pigeon ke, Avent ke memang tak ada. 

Pusing-pusing adelah jumpa booth One Baby World ni. Padahal ada je cawangan OBW ni kat rumah anis. Hehehe. Tengok-tengok ada warmer. Autumz Home & Car RM75. Kalau tak RM99. Kalau ambik warmer and steriliser RM160. En Suami suruh je anis ambik steriliser tu. Tapi anis taknak. Sebab memang tak ada niat nak beli pun kan? huhuhu.

Takpelah. Pusing-pusing dulu. Jumpa satu kedai jual warmer home & car Little Bean. RM99. Hurmm, rasanya kat e-mumshop lagi murah kot. Nak pusing-pusing lagi, tapi dah tak ada apa yang hendak dipusing and ditengok. Haha. So, back to both OBW. Malas dah nak nak pikir panjang, anis pun grab jelah warmer Autumz Home & Car, warna Lilac! hehehe.

Finally, i got myself a warmer from autumz! hehehe.



warmer ni kalau 40 degree untuk panaskan susu, 70 degree untuk panaskan makanan, while 100 degree untuk sterilise small-small part cam teats, bolehla. hehe.

memang almost every type and brand of feeding bottle fit dengan warmer ni. anis punya avent and nuby pun muat. hehehe. excited. tak sabar nak guna.



untuk penggunaan dalam kereta pulak, cuma dibekalkan sekali soket untuk kereta je la. tapi warmer ni tak boleh digunakan semasa kereta sedang bergerak. Maknanya kena berhenti tepi jalan, baru boleh on warmer tu. Mungkin dia takut batery kereta kong kot nanti. Hehe.

 

Logo Design by FlamingText.com
 

m2b : selfie dalam labor room

selfie. selfie. selfie.

siapa yang seumur hidup dia tak pernah selfie angkat jari kaki. ade? kalau ade baguslah. hehe.

anis? hurmm. sebelum perkataan selfie tu digunakan lagi dah start selfie nokss. haha. nak-nak lagi masa time student. ngeeee. memang anis ni kuat syok sendiri. kata zaman kegemilangan dop? hahaha. koya mengoya perkara biasa. bila tengok balik pic-pic lama dalam lappy rasa nak tergelak pun ada. sengal je dolu.

sekarang? still selfie jugak. tapi dah kurang. tak ada mood dah. huhu.

tapi dalam tak ada mood tu, terbeli lah jugak monopod with shutter ni. hahaha.

  

konon-konon nak selfie dalam labor room nanti. nak ajak doctor and midwife join sekali. hewhew. agak-agak kena lempang laju-laju tak? hahahaha.

monopod with shutter ni anis beli RM60 je, free postage. murah tak? anis rasa dah murah dah kot. sebab selalunya harga monopod and shutter ni lain-lain. kalau sekali pun dalam RM70 yang paling murah. yang anis jumpa la. mungkin ada yang lagi murah dari RM60, tapi anis tak jumpa kot. hehe.

so, i will enjoying my selfie moment. hehe.
Logo Design by FlamingText.com

m2b : warmer? now it's a must!





Logo Design by FlamingText.com 
warmer! warmer!

okeh, harituh anis ada buat entry pasal warmer and steriliser. mula-mula anis just KIV kan je dulu warmer tuh. while steriliser memang takde intention langsung nak beli, hehe.

but now, i think WARMER is a must have stuff. 

sebab?

1. nak tinggalkan kat pengasuh nanti. (weekdays je la. weekend anis ambik balik. hehe)

2. senang nak panaskan stok EBM, esp for my babysitter soon. memandangkan anis memang nak fully BF. maksud anis an EXCLUSIVE BF. bukan campor-campor susu formula naa. No No No.

3. nak pergi jalan-jalan pun senang. Esp kalau dalam kereta, then stok EBM pulak yang frozen @ half frozen @ chill. 

4. btw, bukan untk panaska EBM je, baby's food pun boleh. 


so, the conclusion is. I MUST HAVE IT. huhu. warmer home + car. anis dah ada survey-survey dah. faktor harga of course la. haha. u know me. tapi kualiti tetap diutamakan. sebab tu kita kena survey and cari feedback. jangan nak murah je, pakai seminggu dah kelaut. huhu.

home + car warmer

brand jingle jungle RM65

brand autumz RM 79

brand snow bear RM85


 

okeh. itulah yang anis survey and berkenaan. tapi dalam banyak-banyak hati ni macam duk berkenan yang autumz punya. yang warna lilac tu. hehe.









Logo Design by FlamingText.com

Asyraaf Haziq

Logo Design by FlamingText.com
welcome to the world Asyraaf Haziq!!

selamat dilahirkan secara SVD (spontaneous vaginal delivery) pada 19 April 2014, jam 11.20 am. Berat 2.6kg. Alhamdulillah selamat semuanya.



my second nephew. memang sebijik muka abang dia. muka papa dia. hehe.

actually kakak anis punya due next week. dia ingat sempat nak balik deliver kat Kota Bharu. Tapi habis je training & course kat DCA, terus je air ketuban dia pecah. So, tak sempatlah nak balik KB. Mula-mula pergi Hosp Putrajaya, penuh. So admit Hosp Kajang. huhu. Kang dah jadi anak jati selangor dah. hehe.

semalam (24/4) asyraaf kena warded scn kat hosp kajang due to jaundice. reading bilirubin 15. hurmm. and pagi pulak makin naik to 19. so dah kena exclusive phototheraphy. anak akak anis memang anak 1st pun history jaundice type 3, and kena buat Exchange Transfusion. Mintak sangat-sangat 2nd son akak anis ni tak teruk macam baby yang 1st. uolls doakan sama ye. 
Logo Design by FlamingText.com

m2b : oh! pengasuh

Logo Design by FlamingText.com
pheww!! finally dapat jugak mengupdate blog ni via lappy!!! kalau tak duk mengupdate via phone je lah.. seksa nokkss! kecik je screen telefon tu haa.. entah bila la iphone neh nak buat phone yang screen besar2 kan? huh.. bosan.. kena tukar pakai sony xperia ultra z tu.. haaa.. baru puas hati dia punya screen

okeh. kelaut sudah. back to story.

actually anis sekarang ni tengah gigih mecari pengasuh @ baby sitter untuk my coming little princess ni ha. senang kalau dapat cari awal-awal, booking siap-siap. tak adalah masa confinement baru sibuk nak cari pengasuh kan?

jenuh cari. google bagai. adalah terjumpa sorang akak ni. dia pun duduk area cheras je, bandar sri permaisuri. dokek bonar dah. apalagi, anis terus lah sms. alhamdulillah akak tu reply. so far dia tengah mengasuh sorang je baby boy, 9 bulan. anis cakap la siap-siap, anis maybe bersalin tengah bulan julai. so, dalam bulan oktober dah nak start hantar la. kalau boleh 1 week before anis start kerja la. nak make sure baby anis boleh sesuaikan diri dulu. kalau apa-apa boleh cari alternatif lain sebelum start kerja tu.

anis ada cakap siap-siap, nanti anis nak fully breastfeed, nanti anis akan bekalkan stok EBM. akak tu cakap ok je. asalkan stok ebm banyak, and kalau boleh bekalkan sekali warmer. senang dia nak panaskan ebm tu nanti. anis ok je. memang niat nak beli warmer, weekdays tinggalkan je warmer tu kat umah pengasuh. nak bagi senang kerja akak pengasuh tu. huhu.

sebulan akak tu mintak RM350. kawan-kawan anis cakap mahal. selalunya RM300. hurmm, mahal ke? anis rasa ok dah kot. RM350. lagipun nanti akak tu jaga 2 orang je termasuk baby anis nanti. anis taknak kalau jenis jaga ramai-ramia. sekali jaga 4-5 orang. no no no. cross infection lagi cepat berlaku. huhuhu.

CUMA..

satu je masalah anis, akak ni stay kat apartment penara. kat apartment ni susah sangat-sangat nak park kereta. cuba bayangkan kalau hari hujan? macam mana anis nak park kereta? nak bawa baby lagi? nak pegang payung lagi? haihh. cabaran tu.

PLUS..

mengikut statistik KKM, dalam cheras ni.. kat apartment penara tu lah kadar TIBI paling tinggi nokss!! yelah, kalau dah bersepah foreigners stay kat situ for sure lah berlambak-lambak kes tibi yang they alls bawak dari negara ibunda they alls. hurmmmm.

so, kalau anis dapat cari pengasuh lain anis takkan hantar dekat situ. mungkin kalau dah takda sangat, terpaksalah ugak kan? masih mencari. huhu. oh pengasuh!

btw, kalau uolls ada kawan-kawan or kenalan yang stay area cheras Bandar Tun Razak, Sri Permaisuri, Taman Midah, Taman Tenaga.. and yang berhampiran, yang mana nak mengasuh baby inform anis ye. tq.



  Logo Design by FlamingText.com

project diy : sarung set tilam kekabu

Logo Design by FlamingText.com 
yeay! finally done!!

ingat tak prev entry anis yang anis beli set tilam kekabu tapi without sarung tu?

haa. la ni dah ada sarung dah. baru ja siap jahit tatsat. hehe.


ni yang togel punya. tak ada sarung.


beli kain cotton murah-murah je.
pink. it's pink! a must. hehe.


tadaa! inilah hasilnya. :)


plus..

blanket! hehe. 
dual layer. cotton + flannel.


okayla mommies. anis tido dulu. ngantok. tapi excited nak post terus lepas siap jahit tadi(12:30am). hehe.

tata titi tutu

  Logo Design by FlamingText.com

m2b : tak semestinya MEDELA

Logo Design by FlamingText.com
breast pump.. ooo.. breast pump..

alkisahnya, disebabkan anis decide nak beli breast pump brand Advanced Snow Bear. Mungkin ramai yang tak tahu kot brand ni. Yelah, tak sehebat Medela, Philip Avent or Tommee Tippee. Kan?

anis dah google and search kaw-kaw dah actually pasal Snow Bear ni. Anis akan cari maklumat tentang something yang anis nak beli and guna betul-betul. Nak-nak lagi kalau barang tu yang kosnya main ratus-ratus. (eventhough more than hundreds!) Takkan semberono je nak beli kan? anis akan cari maklumat sampai anis betul-betul puas hati.

tapi! geram pulak, bila ada yang cakap "kalau tak ada budget janganla beli lagi. simpanla duit. beli MEDELA FREESTYLE". eh eh. duit kau ke? sibuk je. aku sana-sini duk google pasal Snow Bear tau. huh. siap tanya lagi kawan-kawan and mommies yang guna snow bear tuh. Kalaulah betul-betul nak yang murah, bangak lagi brand lain yang lagi murah tau. 

cakap macan kita ni tak mampu sangat. yelah, awak orang kaya. awak mampu. semua awak mampu. tapi, watch your word la miss. hurmmm. sakit hati mak ni tau. sob sob.

Logo Design by FlamingText.com

sale di sogo

Logo Design by FlamingText.com
cerita ahad yang lepas. niat di hati nak ke Jalan TAR, nak pergi One City Plaza. Nak masuk kedai Bunga Reben. nak pergi beli barang-barang menjahit. pergi dah agak petang, sampai-sampai je dah tutup. hurmm. hampa. tak taula samada tutup awal, or memang tak bukak hari ahad. urmm, but since when? depa tutup ari ahad? huhu.

nawaitu sebenar pun sudah teralih ke Sogo. hehe. depa habaq la ni tengah duk sale. en suami ikutkan nak balik rumah terus je. nak sambung layan PS katanya. tapi anis taknak, ajak dia pergi sogo jap. tengok baju baby. hehe. berjaya!

masuk je, terus tuju kat aras baju-baju and barang- barang baby. aihh. comel-comel ja baju baby. pinky-minky banyak sungguh. anis tak borong pun. beli 2 pasang je. satu gown baby kiko. RM14 je uolls. satu lagi baju gown singkat ngan seluar pendek pureen. dari rm35 dapat RM20. memang size untuk newborn up to 6 month. pastu anis grab sikat and berus rambut untuk baby. done!

turun bawah, geram pulak tengok set comforter. niat asal, nak tengok-tengok je. tapi, ada happy hour la pulak time tu. terus melekat kat situ. en suami geleng kepala je tengok bini dia yang tak ketahuan.

grab la satu set queen comforter brand windsir (yang paling murah dalam banyak-banyak tu).

harga asal

dari rm699 down to rm109.

tapi, happy hour. dapat RM99! free 2 cushion pillow. :)

gile kau tak nak? rugi. tu yang melekat terus tu. hehe. grab terus. 


haa. tuu dia. rasmi terus. tapi pillow case 2 ja dia bagi. so kena lah guna pillow case warna lain lagi dua. huhu. nanti beli lah pillow case plain warna kuning. hehe.

konon la, nak tengok baju baby la sangat kan? haihh. aptb. 


Logo Design by FlamingText.com

m2b : warmer and sterilizer

Logo Design by FlamingText.com
hye mommies! 

macamana dengan persiapan mommies 2 be semua? berapa percent dah persiapan mommies semua? hehe

anis punya, kalau nak ikut checklist dalam 80% dah complete dah. bila tengok dalam checklist anis, ada state WARMER & STERILIZER. tapi anis just buat remarks, KiV je. huhu.


penting ke? warmer and sterilizer ni? bagi anis, nak kata priority tu tak lah. keperluan? tak jugak kot. kehendak? ye. hehe. sekejap rasa cam nak beli. especially warmer. sterilizer tu memang tak pernah terniat pun nak beli. tengok-tengok camtu je.

anis rasa warmer ni (home & car) agak perlu jugak. sebab senang, nak panaskan EBM nanti. dalam kereta otw balik kampung ke, holiday ke. senang kan? 

tapi, bila pikir balik. rendam dalam air panas boleh je. asalkan jangan direct boil. nanti hilang nutrisi dalam EBM tu. sama je function dia. no need electric usage. just spare air panas dalam termos kalau g jalan-jalan. nak minum nanti, rendam la jap ngan air panas dalam gelas ke cawan ke. kan? 

hehehe. tu pendapat anis je la. tapi tak tau la. anis ni, japg cakap je taknak beli. tengok-tengok TERBELI. haha. nafsu membeli tu dah tak boleh nak control.

sterilizer pulak, sama je kalau kita rebus or rendam dengan air panas botol-botol susu dan yang berkaitan dengannya tu. zaman mama anis dulu-dulu semua dia rebus je. kalau ikutkan, hospital and klinik dulu-dulu pun diorang sterelize guna kaedah rebus and steam manual je. sekarang ni je dah canggih, so dah ada mesin autoclave untul sterilize set-set hospital and klinik.

so, terpulanglah kepada kehendak dan keperluan masing-masing kan? ye dop mung??! heheehe :)

  Logo Design by FlamingText.com