Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

m2b : Braxton Hicks?

Logo Design by FlamingText.com 
Phewwww.... Berhabuk blog! Fuh.. Fuh.. Tiup habuk2 sikit.

Huhuhu. Kemalasan melanda bila dah hujung-hujung waktu preggy ni. Banyak yang nak di story tapi tak ter story-story pun.

Anis ingat lagi, lebih kurang 4 minggu lepas. Masa tu Anis dalam 33w ++ of pregnancy. Hari tu Anis  pergi kerja macam biasa. Lunch pun macam biasa. Apa yang tak biasa, lepas lunch tu Anis rasa xselesa perut. Perut start memulas-mulas. Macam nak berak. Pergi toilet. Nothing. Then, sakit lagi. Pergi toilet, nothing jugak. Dalam 5-6 kali macam tu. 

Then, Anis start noted. Contraction kah? No no no. Please no. Baru 33w. Anis taknak baby keluar kalau belum term. Anis start tengok timing. Just nice. Hourly to half hourly then to quarterly. Hati mula cuak. This is contraction. Yup! It is. Became more regular and strong. On the way balik kerja, dah call en.suami. Masa tu sakitnya Ya Allah. Nak merangkak je rasanya. En.Suami dah susah hati. Cepat-cepat dia pun siap-siap nak balik.

Sampai je umah. 
Continuosly! Until every 5 minutes!! 
Tapi anis still fikir yang positive. Maybe braxton hicks. But, braxton hicks irregular, tak strong and hilang bila bangun or berjalan. Serious sakit. Masa dia datang mengeras tu, habis bantal-bantal Anis gigit. En.Suami sampai je umah, cepat-cepat dia mandi. Dia tak nampak risau sangat, tapi nampak excited. Habis semua beg-beg baju baby and anis dia ambik siap-siap. Tapi Anis cakap tak payahla bawak lagi. Kita pergi cek kat klinik dulu.

Okay.
Anis pun pergi klinik dulu. Haritu doktor Zainati tak ada. Ada doctor perempuan dari HKL je yang buat locum. Dah soal-soal. Doc tu cakap, contraction time tak lama. Less than 15 sec every session. Memang bukan true labor punya sign. Just an agressive braxton hicks. Tapi still kena find out, ape yang trigger braxton hicks tu. So buatlah VE (vaginal examination guna speculum yang uolls panggil mulut itik tu). Lepas buat VE, doc tu terus cek jalan. Dia cakap mana la tau, your baby betul-betul dah nak keluar ke. Huhu. Tapi memang belum ada sebarang bukaan. Fuhhh. Lega.

So, find out. Candidiasis. Yeast infection. Keputihan ++. Bila dah banyak sangat dia akan trigger contraction. Jadilah braxton hicks. So dapat la 3 bijik peluru untuk insert kat put-put. Huhu.

En.Suami orang paling frust. Dia rupenye dah berangan dalam kereta otw balik keje lagi yang malam ni boleh dah tengok lil princess. Hehe. Anis yang risau, dia excited lebih. Heehe.
  Logo Design by FlamingText.com