Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hye dear comels,
alang-alang stalking tu..
tinggallah jejak kat sini tau..
nanti senang anis nak
trace and follow u all balik :)

Pusat dan Tali Pusat

Logo Design by FlamingText.com
Cakap pasal tali pusat baby. Tali pusat baby uolls jatuh masa hari ke berapa? Huhu. Ada ke yang jatuh melebihi dari 2 minggu usia baby?

Lebih kurang 2 minggu yang lepas, 11 Julai 2014.

Macam biasa, pagi-pagi anis akan mandikan Araa. Siapkan dia, pakai baju comel-comel and letak je lah atas tilam dia. Lama-lama dia akan lena sendiri. Tapi haritu tak. Dia macam resah gelisah je. Takna langsung tido. Bagi susu semua. Still resah gelisah. Tengok pampers (tengok tepi je, tak bukak pun) dia tak berak pun. Hurm. Kenapa ye?

Haritu ikutkan Araa dah 13 hari. Tapi tali pusat dia still tak tercabut. Lambat. Tanya kawan-kawan kat whatssapp group. Ada yang 2 minggu baru tercabut. Ok. Lega sikit. Ingatkan semua orang dalam seminggu dah tercabut dah.

Araa still resah gelisah. Tengok pampers dah melorot ke bawah. Hehe. Nak pakai ketat-ketat kan takut bagi pressure kat clipper tali pusat dia. Nanti habis berbekas perut Araa nanti. Huhu. Anis pun bukak la nak betulkan pampers.

Opps! Tali pusat dah tercabut. Yeay! Araa dah besar sikit sebab tali pusat dah tercabut.

Tapi, kenapa pusat Araa tak kering? Nape jadi camtu?


 Risau. Hurmm. Whatssapp kat group ada yang cakap normal, ada yang cakap tak. Haih. Bertambah risau. Anis still cuci guna chlorhexidine yang hospital bagi tu. Cuci slow-slow je, takut Araa sakit. Huhu.

Nasib baik petang tu Araa ada TCA kat KK, nak cek kuning dia. Masa pergi KK anis tanyalah doctor. Dia tengok pusat Araa. Dia cakap ok je tu. Cuci ngan kerap pakai clorhexidine tu. Cuci pakai cotton buds. Korek-korek sikit. Lepas tu doc cakap jangan pakaikan baby binder @ barut perut. Biar je macam tu, Kalau tak nanti lambat kering.

Alhamdulillah, sekarang pusat Araa dah ok. Dah kering. Anis pun dah tak susah hati lagi dah.
  Logo Design by FlamingText.com

Review Breast Pump Snow Bear

Logo Design by FlamingText.com
hye uolls!

actually before this anis ada buat entry Breast Pump Snow Bear, so today anis nak buat review la pasal BP ni yang anis dah guna almost 1 month.

Anis start pump hari ke 4 dalam pantang. Sehari lepas discaj baru anis pump. Tu pun sebab dah bengkak. Huhu.



Apa yang anis boleh gitau,


TAK SAKIT
serious tak sakit. tapi kalau nipple tengah crack and breast tengah bengkak cam papaya muda memangler sakit.

SUCTION KUAT
suction ada 3 level and 3 mode suction, paling best mode gentle. Nak kata 100% cam baby punya stimulation tu memang bohongla. Baby hisap memang takkan sama ngan pump. Kan? huhu.

BUNYI 50-50
apa yang anis maksudkan ngan 50-50, adalah kekuatan or tahap kebisingan pump ni. pump ni tak silent tau. Still ada bunyi cam phone vibrate tu. tapi bagi anis ok je, tak bagi masalah pun. bukannya kuat sampai ganggu orang lain dalam rumah. huhu.

SENANG DICUCI
tak banyak part pun. and senang nak buka and pasang balik. nak cuci pun senang. selalunya lepas guna anis buka dulu each part and rendam dulu ngan bottle liquid cleanse untuk baby tu. Lepas tu baru tonyoh-tonyoh and keringkan cam biasa.

RINGAN
okay. Ringan. dia punya motor pump ringan. plus, kecik pulak tu. senang nak bawak ke hulu ke hilir.letak dalam cooler bag jenis tote pun muat.

BATTERY USAGE
boleh guna battery, kalau terlupa bawak cable dia. tapi, so far anis tak pernah lagi guna bateri. Plug in je memanjang. Hehe.

CUTE
okay. dengan size dia yang kecik molek and warna light yellow yang sangat-sangat nice buatkan die sangat cute. hehe.


so, anis punya conclusion anis suka sangat ngan breast pump snowbear ni. Bagi anis, anis dah puas hati. Hasil EBM pun boleh tahan. Anis bagi 4 bintang dari 5. Hehe. Dahla murah. Ape lagi anis nak kan? Murah dan puas hati. So, kalau rasa nak beli, beli je. Sebab memang ok (bagi anis memang ok tau). Hehe.

  Logo Design by FlamingText.com

Belanja picture sikit :)

Logo Design by FlamingText.com 
Araa in the page! :)


  Logo Design by FlamingText.com

Milk Booster dan Hasil EBM

Logo Design by FlamingText.com
Susu merudum? Dah tak meriah?

Haha. Dah macam buat iklan pulak kan. Mommies punya hasil EBM macam mana? Meriah tak? Anis punya EBM tak adalah meriah mana pun. Sekali pump dapatlah dalam 6-10oz. Tengok masa jugak, kalau lepas makan and minum, kurang-kurang dapatlah one session dalam 10oz.


Tapi kalau lepas BF, tak makan and minum lagi dapatlah dalam 6oz je. Sehari anis akan pump 2x sehari. So sehari selalunya anis boleh dapat 12-20oz. Bukan buat stok untuk nak kerja nanti pun. Awal lagi nak start buat stok. Untuk kegunaan harian je. Kadang-kadang nipple macam nak crack kan, rasa pedih. So anis bagi dalam botol je la.

one session 6oz. ok la kan? huhu.


Okay, jom sharing ape milk booster mommies semua, untuk perbanyakkan susu ibu.



Anis punya milk booster?


1. Lobak Putih
buat sup sayut + sawi

2. Milo
setiap kali lepas BF anis mesti buat milo minum

3. Madu asli 
1 sudu pagi 1 sudu malam, tak payah bancuh dalam air.

4. Kurma
makan buat kudap-kudap je, yelah dalam pantang bukan ada kudapan lain pun yang boleh makan kan? huhu.

5. Susu Soya
start minggu ke2 pantang anis minum soya, selalunya soya freshla. Soya kotak anis tak minum. Kalau dah xda soya fresh baru minum soya kotak.

6. Biskut Oat
Start minggu ke2 jugak, anis start makan biskut oat original yang jacobs punya tu, selain dari bantu produce kan susu, bantu kita diet gak kan? kenyang kot makan oat tu. Well, berat anis pun dah 60kg sekarang dari 72kg masa last week preggy dulu.

7. Air masak suam
minumlah air masak secukupnya. Kalau kurang minum air masak, tak ke dehydrates mommies nanti? dahla BF. Air masak suam minum banyak-banyak tak buncit pun. Dont worry.

8. Be happy!
kalau nak susu ada memanjang, mommies kenalah happy always. Jangan stress. Prolactin dihasilkan bila kita happy. Hehehe.


Ok. Tu je milk booster anis. Tak sempat lagi nak bershaklee nak beli ESP. Huhu. Manfaatkan ape yang ade ajelah. Mommies? Macam mana? Share la sama. Boleh anis tau jugak nanti. Hehe.
 
Logo Design by FlamingText.com

Pengalaman bersalin finale : Day 4 & 5 in ward

Logo Design by FlamingText.com 
30 Jun 2014

10.00am
Anis dipindahkan masuk ke 2nd class. Sejuk. Air-cond. Sian baby macam tak tahan sejuk. Kejap-kejap terjaga. Nasib baik dah mandi tadi masa kat luar. Kalau tak mahu gigil lepas mandi masuk dalam air-cond. Huhu.

12.30pm
En.Suami ngan adik yang lelaki datang bawak bubur. En.Suami azankan and qamatkan dulu baby. Yelah, semalam tak sempat kan? Huhu. Excited dia ngan baby. Anis pun sama la jugak kan. Banyak gila kami snap pic. Hehe. Tak lama lepas tu papa mama anis pun sampai jugak, tengok cucu pompuan they all yang 1st. Hehe. Yelah, along anis dua-dua hero. This time baru dapat cucu heroin. Hehe. Tinggal opah jelah lagi belum tengok. Tapi dah wassap dah picture malam tadi. 

2.00pm
waktu melawat dah habis. En.Suami and family pun dah balik. Tinggal la anis ngan baby je. Masa ni anis dah mula rasa sakit sikit-sikit. Yela bius makin lama makin hilang kan? Semalam gagah lagi sebab saki baki bius tu duk ada lagi. Kalau tak takdelah anis duk tawaf katil malam tadi. Hehe.

4.30pm
En.Suami datang lagi hantar bubur. Macam biasalah. Main-main ngan baby jap. Huhu. Sampailah habis waktu melawat.

8.00pm
Anis mula perasan baby kerap nangis and and berak. Hurm kenapa ye? Mama anis cakap angin la tu. Sebab tadi tengahari anis ada termakan lauk hospital. Dia wat sup sayur labu air. Mama anis cakap sayur tu angin. Betulla kot, sebab perut anis pun memulas and sakit sangat. Nak kentut pun tak lepas. Anis perasan baby pun sama. Nak kentut or berak mesti dia nangis dulu. Bila tanya nurse dia cakap biasa je. Dahla masa ni rasa sakit kat belakang (tempat inject bius spinal) sangat-sangat terasa. Nak baring flat memang tak dapatla. Katil tu 90 darjah je anis prop-up kan. Tempat c-zer pun semakin ngilu. Rasa macam terkoyak je (padahal memang koyak pun. 7 layer kot!). Seksa sangat-sangat saat nak bangun tukar pampers baby and time nak ambik and nyusukan baby. Menitik air mata. Tapi sebab baby, anis boleh tahan semua tu.


1 Julai 2014

12.00am
Keadaan still camtu. Anis sait perut, baby pun nangis sakit perut. Hurm camana nak buat? buntu sangat-sangat. Risau kat baby. Tangan tak putus-putus wassap ngan En.Suami. Dia pun risau. Tapi nak wat camana, bersalin kat gomen kan, husband tak boleh tunggu. Thie whole night memang anis berjaga. Kalau terlena pun dalam 5-10minit camtu je. Sebab baby tido tak lena. Kejap-kejap nangis. Malam tu saja 7 pampers baby anis tukar. Kesian baby sakit perut.

9.00am
Doctor datang review anis and baby. Tengok operation site. Die bukak plaster and spray kan dengan op-site spray untuk cover tempat suture tu. Anis dapat balik arini. Yahooo! Syoknya. Terus call En.Suami suruh datang. Hehe. Sebelum tu bawak baby g mandi dulu. Harini depa mandikan kita tengok, baju baby kita pakaikan sendiri. Kalau boleh anis nak mandikan sendiri je baby. Hehe.

11.30am
En.Suami datang. Semua dah setel, cuma kena pergi potong nama kat unit hasil kat bawah je lagi.

12.30pm
Anis pun dah siap-siap tukar baju. Sebelum balik pergi kaunter nurse dulu, ambik MC, Akuan Bersalin, Buku Baby and segala jenis dokumen and borang lah. Termasuk borang untuk buat mykid baby. Hehe.

1.30pm
Going home! Yahooo! Masa ni singgah jap cheras ambik barang baby, then singgah puchong jap opah nak tengok cucu. Finally sampai sri kembangan umah parents anis. Bermulalh episod pantangku. Alhamdulillah. Selamat semuanya.
  Logo Design by FlamingText.com

Pengalaman Bersalin Part 4 : Post Operation

Logo Design by FlamingText.com 
29 Jun 2014

5.30pm
Semua dah siap. Suture pun dah. Perut dah dijahit rapi. Huhu. Dah dipindahkan dari OT table ke stretcher. Tunggu jap dekat recovery dalam 5-10 minit, terus anis dihantar balik ke wad. Baby anis masa ni they all dah tolak pergi NICU untuk complete kan antibition sebagai profilaksis je, in case takut baby terkena infection sebab anis dah leaking lebih dari 24hr.

En Suami tak adalah pulak kat luar OT. Aishh, pergi mana pulak. Dahla handphone semua ada ngan dia. Huhu. Urmm, mungkin pergi pick-up MIL anis kot. Lagipun jap lagi dah nak berbuka puasa. Masa ni badan anis still mengigil kesejukan. Double blanket pun dah tak rasa.

6.00pm
Nurse terus tolak masuk wad. Kali ni masuk wad postnatal, Wad 4C. This time anis duk cubicle kat luar je. 3rd class. Yang terkejutnya, sekeliling anis tu foreigner je kot. Aiyoo. Dahla tak boleh bangun, anis nak panggil nurse suruh call En.Suami. Sebab masa ni tak tahan sejuk sangat-sangat, Baju pun tak pakai elok. Selimut je. Dahla time melawat, penuh ngan foreigner kiri kanan. Arrghhhh! Stress masa ni. Last-last mintak tolong jugak ngan budak myanmar tu panggilkan nurse.

7.00pm
Still tunggu En.Suami. Waktu melawat pun dah habis. Huhu. Dahaganya time ni. Nak minum sangat-sangat, tapi apa pun tak ada. Nak bangun pun tak boleh. Lying flat for 6hr after operation. Lagipun Lower limb anis memang tak rasa pape lagi. Bius belum hilang. Tak lama lepas tu En.Suami and MIL datang. Fuhh lega sikit. Anis minum sikit, Tapi air masak je lah. Lepas operation mana boleh makan minum lagi, at least 6 jam.

Tanya En.Suami dah tengok baby belum. Dia cakap dah. Tapi kejap je. Sebab nurse kelam kabut nak bawak baby pergi NICU. Nak azan ngan qamat pun tak sempat. Tapi En. Suami cakap mata dia celik je tadi. A'ah, baby memang celik. Masa dalam OT time nurse tunjuk pun mata dia celik je. Hehe.

Mula-mula En.Suami and MIL tunggu jugak baby kat NICU, sebab dia cakap nanti boleh masuk jap nak azan and qamat. Tapi tunggu punya tunggu tak bolehla pulak. So terpaksalah datang balik esok. Tinggallah anis sorang-sorang bersama ibu-ibu foreigners yang lain. Huhu.

9.30pm
Baby sampai kat anis. Nurse NICU datang hantar. Ya Allah. Terujanya rasa. Anis mintak nak BF baby, Nurse tu letakkan baby atas dada anis. Suruh BF. Sebab anis still tak boleh bangun. Tak sabar nak tunggu pukul 11 jap lagi. Nak ambulate. Nak turun katil nak dukung baby elok-elok. Time ni anis snap pic banyak-banyak anta kat babah dia. Hehe. Tak lama lepas tu nurse datang balik angkat baby letak dalam cot bed. Huhu.

muka bebai je.. mungkin sebab kena paksa keluar kot.. hehe

11.00pm
Suppose to be anis dah boleh bangun ni. Cuma perlukan bantuan je. Tapi nurses nampak cam busy duk buat observation ibu-ibu and baby-baby. So anis tunggu je lah.


30 Jun 2014

12.30am
Baru nurse datang kat anis, tukarkan yang mana patut. Pakaikan baju elok-elok. (petang tadi nurse dah bagi baju tapi just sarungkan kat atas je.huhu). Pakaikan pad semua. Then tinggikan kepala katil. Apalagi, kaki pun dah boleh rasa, dah boleh gerak. Anis cuba bangun pelan-pelan. Kalau lepas operation tak boleh nak manja sangat. Kalau boleh lepas 6 jam operation dah boleh dah buat ambulation yang ringan-ringan. Takut nanti constrict pulak muscle kan. Haha. Pandai-pandai je.

Anis angkat baby, bagi BF. Tak ada masalah. Memang tadi pun dia dah pandai hisap. Masa ni anis tak turun katil lagi. Just duduk bangun je lah kat tepi-tepi katil tu. Lepastu makan. En.Suami ada belikan bubur tadi. Ape lagi makan sungguh-sungguh la. Lapar kot, puasa dari pagi kan? huhu. 

4.00am
HO (housemen/doctor pelatih) datang kat anis. Tanya anis dah bangun ke dah minum ke. Anis cakaplah saya dah ambulate dah, dah pergi toilet dah. Terkejut HO tu. Dia cakap cepat sangat anis ambulate. Dahtu, takkan nak baring je sampai esok? Sapa nak jagakan baby? Nyusukan baby? Kena gagah la bangun kan. Lagipun esok pagi kalau specialist datang buat round pun comfirm-comfirm dia suruh bangun jalan-jalan.

8.00am
Disebabkan harini hari isnin, so ada grand round lah. Semua specialist, MO and HO akan turun padang buat round review mommies and babies. Sampailah turn anis di review. Tak ada banyak sembang pun. They all pun tau anis nurse, so tak banyak sangat yang nak di story and advice. Plus, post 6 hr operation anis dah terus ambulate kan? so, nothing to discuss sangat. Just tanya baby and mak dah buang air besar and kecik? baby malam tadi lepas nusu jap je terus berak. Hehe. Excited semalam 1st time tukar pampers anak. Hehe. Specialist cakap esok baru boleh balik. Huhu, another night la kat wad jawabnye. Huhu.


to be continued..
  Logo Design by FlamingText.com

Pengalaman Bersalin part 3: pre operation

Logo Design by FlamingText.com 
29 Jun 2014

3.00pm
Anis call parents anis, kakak, MIL inform. Sempat lagi mintak maaf. Huhu.Sementara duk menunggu OT ada kosong tu, doctor anaest pun datanglah mintak consent (kebenaran) untuk operation, blood transfusion and risiko pembedahan. Suami pun ada sekali masa ni. Masa doctor explain bab risiko tu, nampak air muka en.suami berubah. Lepas doc anaest tu pergi dia cakapla dia risau kalau jadi apa-apa. Huhu. Anis just senyum je. Taknak En.Suami risau. Sedangkan anis lagilah risau. Huhu.

4.00pm
Nurse datang, nak insert CBD (tiub kencing), then cakap OT dah panggil. Huhu. Tak sangka secepat tu. Terpinga-pinga en.suami masa tu. Dah siap-siap pasang CBD, buat skin prep, nurse terus nak tolak katil pergi OT. Seriously kelam kabut. Tak sempat nak cakap-cakap ngan en.suami. Nurse suruh en.suami cepat-cepat pack barang sebab lepas operation ni anis dah tak masuk wad yang sama dah. Tinggal en.suami kemas barang, nurse terus tolak katil. Alaa, macam mana ni tak sempat jumpa en.suami. Marah sangat kat nurse yang tolak time tu. Dahla kasar, pinggang anis time ni sangat la sakit, contraction pun makin kuat.

OT kat level 3. Turun-turun kat level 3, nampak en.suami dah terpacak depan OT dengan beg-beg yang banyak. Kesian en.suami kelam kabut. Nak je pegang tangan dia masa tu, nak je peluk-peluk dia time tu. Mulalah fikir macam-macam. Takut tak dapat jumpa dah lepas ni. Air mata dah bergenang. Masa nak pindah dari katil ke stretcher OT sangatlah seksa. Nak bangun rasa macam dah tak boleh. Lepa nurse OT tanya nama and IC semua, dah ready nak masuk dalam. Cepat-cepat salam en.suami. en.suami kiss dahi semua. Huhu. Sedih sangat time ni. Masa pun cepat sangat berlalu. Huhu.

4.30pm
Masa ni kat dalam waiting bay / recovery room. Doctor anaest yang nak bius anis tu pun datang explain macam mana prosedur bius under spinal. Masa tu antara faham tak faham sebab sakit sangat. Sejuk gila pulak tu. Dahla pakai gown OT yang nipis and seksi tu. Huhu. Dah siap explain tu, terus nurse tolak masuk OT Room. Ohh, 1st time jadi patient terbaring atas stretcher and dialihkan ke OT Table. Kalau tak anis yang nurse ni yang buat semua tu kat patinet dulu-dulu.

Semua orang dah ada dalam OR. Doc Anaest suruh anis duduk peluk bantal (sedikit membongkok) nak inject bius tuh. Huh, masa ni dia punya seriau tak ingat. Seram sejuk gitu. Duk fikir macam mana lah kalau doc ni salah inject? spinal kot. Silap sikit mau lumpuh dibuatnya. Huhu. Then terus fikir +ve balik. Selawat banyak-banyak. Bismillah semua. Baca semua ayat yang terlintas di kepala. Tarik nafas and relax.

1st injection. Opps, macam tak kena. Ngilu dan tajam rasanya. 2nd injection. Terasa macam ada elektrik mengalir ke setiap genap saraf and urat di pinggang ke sebelah kiri. 3rd injcetion. Terasa elektrik mula mengalir  di setiap urat dan saraf pinggang sebelah kiri. 4th injection. Terasa ada cecair menitik-nitik kat belakang. Tak tahulah ape, darah kot? Lama-lama anis mula rasa panas dari pinggang ke bawah. Terasa makin berat. Terasa makin kebas.

Anis pun dah baring sepenuhnya, kaki semakin berat and dah tak rasa apa-apa. Yang stil bergerak tangan kiri dan kanan, dan kepala anis la. Mata kelp-kelip tengok sekeliling. Nurses and doctors tengah sibuk masing-masing.  Serius tak rasa apa-apa. Anis duk tunggu jugak saat-saat rasa pedih or ngilu masa blade toreh perut ke apa. Tapi nothing. Hurm lambatnya. Anis pejam mata. Tak tidur tapi tetap tunggu rasa-rasa pedih tu datang.

Lama. Tiba-tiba anis dengar bunyi macam suction. Bunyi macam mana ek nak gitau? bunyi macam orang minum air guna straw tapi air dalam gelas dah nak habis. Srot-srot macam tu bunyi dia. OMG. Perut and rahim dah dirobek sepenuhnya tu. Bunyi tu bunyi suction air ketuban and darah. Gulp, telan liur. Seriously memang tak ada rasa langsung walaupun cam kenan cubit. Tunggu dengar bunyi baby nangis pulak.

Tiba-tiba rasa macam baby movement, cam tendang-tendang yang kuat masa dalam perut. Terus anis bukak mata. Tengok doc anaest tu ada kat tepi anis. Dia cakap "rasa ke? doctor tengah tekan-tekan perut sikit nak keluarkan baby. Ok. 5.12pm, kepala baby dah keluar. Tunggu, sikit lagi. Ok. 5.13pm, baby dah keluar" anis senyum je. Dengar nurses buat suction kat baby. Tak lama lepas tu dengar baby nangis.

Dalam 5-10 minit lepas tu nurse datang bawak baby, tanya anak apa. Anis cakap la. Baby girl. Nurse letak jap atas dada anis. sempat la cium die jap. Tak terkata saat-saat dah dapat tengok baby tu. Ya Allah sebak rasa hati ni.


to be continue..
Logo Design by FlamingText.com

Pengalaman Bersalin part 2 : induced

Logo Design by FlamingText.com
27 Jun 2014

.... dah masuk wad terus masuk 2nd class. Dalam bilik ada 4 bedded. 2 toilet. Kat pintu toilet tulis dilarang meneran di dalam tandas. Hehe. Betullah macam blog-blog yang anis pernah baca sebelum ni. En Suami tunggu sekejap, sementara waktu melawat ada lagi.

Waktu melawat Hospital Ampang
weekdays 12.30 - 2.00pm, 4.30-7.00pm
weekend and public holiday 12.30pm - 7.00pm.

Okay. Macam anis gitau dalam previous entry. Masa kat PAC, MO tu dah siap-siap buat plan untuk anis. Plannya INDUCED lah. Apa lagi. Huhu. Esok pagi 1st prostin will be inserted through miss v. Petang cek jalan tengok dah bukak ke belum. Kalau belum, 2nd prostin will be inserted. Malam and pagi keesokkan akan cek jalan lagi. Kalau still tak bukak, 3rd prostin will be inserted, and anis dah kena puasa siap-siap. In-case kalau tak bukak jugak boleh terus tolak masuk OT untuk emergency c-sect.

So, anis just angguk je lah. Nak cakap apa lagi kan? Memang kalau boleh tak nak induced, tapi sebelum jadi infection kat baby, ape pun anis sanggupkan je. Memang mintak sangat-sangat lepas 1st or 2nd induced nanti jalan buka. Taknak c-sect. Huhu.



28 Jun 2014

7.00am
Pagi-pagi lagi nurse dah suruh siap-siap masuk bilik treatment. Ready untuk 1st prostin. Buat VE cek bukaan, still tak ada sebarang bukaan. Servix pun tinggi lagi, apatah lagi nak effaced. Huhu. Doctor ni seluk ok je, tak rasa pape pun. Lepas tu terus masukkan prostin.

Lepas masuk prostin dalam satu jam anis tak boleh bangun. Kena CRIB je (complete rest in bed). Dah cukup satu jam nurse datang buat CTG. Still no contraction.

1.00pm
En.Suami and MIL datang bawak makanan. Hehe. Makan dulu. MIL and En.Suami tengok anis relax je tak sakit. Just mild contraction yang cam sengugut tu je. Huhu.

3.00pm
Nurse panggil lagi sekali. Nak cek jalan. Kali ni dapat doctor yang agak kasar. Gila sakit dia seluk. Seluk-seluk, baru 1cm. Hurmm 2nd prostin inserted. Sabar lagi menunggu. 1 jam jugak kena CRIB. Lepas satu jam nurse datang buat CTG lagi. Mild contraction je. Below 25 je. Heartbeat baby pun still ok. Tak ada tanda-tanda distress pun. VCO Tanamera dah sebotol anis teguk tadi. Huhu. Hope jalan bukak la nanti.

9.00pm
Dah malam dah. Aih. Terasa sakit la. Rasa nak berak tu makin kuat. Pinggang semakin lenguh. Tangan memang tak berenti duk wassap ngan en.suami. Dia kat umah dah risau. Susah hati, yelah  tak pernah kot anis sakit ke apa en.suami tak ada kat sebelah. Gitau nurse kat kaunter. Pastu nurse suruh masuk dalam bilik rawatan nak cek jalan. Seluk-seluk. Baru 2cm. Hadoiii. Sakitnye. En.Suami risau, dia siap-siap nak datang hospital. Tak boleh masuk pun dia cakap tak apalah, tunggu kat lobi pun boleh.


29 Jun 2014

4.00am
Nurse datang buat contraction. No strong contraction lagi. Dalam 45 macam tu je. Wassap en.suami suruh balik rumah je lah. Esok pagi-pagi datang lagi. Kesian pulak kat dia duk menunggu kat bawah sorang-sorang.

8.00am
Nurse datang suruh masuk bilik rawatan. Masa ni berdoa je lah hope dah buka sampai 3cm. Sampai je turn, seluk-seluk still 2 cm. Ohh. Hampanya. 3rd prostin inserted. Last induced. Still kena CRIB 1 jam Doctor terus suruh anis start puasa. Apa-apa nanti boleh terus masuk OT. Wasaap En.Suami gitau. Dia pun dah mula susah hati.

11.00am
Rasa sakit contraction makin terasa. Nurse datang pasang CTG. Memang contraction dah strong. Kadang-kadang tahan sakit tu sampai menitik air mata. Hurmm. Macam nilah kalau dipaksa menda yang belum tiba masanya. Sob sob sob. Sakit. Contraction pun almost 100. Boleh tahan kuat jugak la tu.
graph belah atas tu heartbeat baby, while yang bawah kita punya contraction.

lepas buat ctg ni, anis kena seluk lagi. This time sangat sakit, sebab nurse tu nak tolong bagi bukak jalan. Ape yang hampa, cervix anis still 2 cm je. Hurmm, macam dah tak ada harapan je. Pasrah je lah. Harap semuanya selamat.

12.30pm
En.Suami datang. Masa ni memang anis tengah duk tahan sakit dah. Nak sembang-sembang pun terbantut. Tapi bila en.suami buat lawak anis boleh lagi gelak walaupun air mata dah bertakung. Ya Allah, syukur sangat. At least En.Suami ada kat sebelah walaupun sekejap. Rasa tahan la sikit sakit tu.

3.00pm
Nurse panggil lagi sekali, doctor nak cek jalan. Kali ni memang anis hanya mampu berdoa dan pasrah je lah. Masuk je bilik rawatan, doctor dah tunggu. Seluk-seluk. Hurmmmm. Still 2cm. So, maknanya anis memang nak kena masuk OT jugakla. Tak ada pilihan lain dah. Sedih jugaklah, sebab kalau boleh memang taknak czer. Masuk bilik, En.Suami dah excited tanya berapa cm dah. Anis just geleng kepala. Terus air muka dia berubah. Cepat-cepat dia peluk anis. Nampak air muka dia risau and takut. Hehe. Sayang kat bini dia nohh. Anis cakapla, tak ada apalah. Asalkan baby selamat. Masa ni memang sakit contraction dah tak menentu. Sakit sangat. Tapi takpelah, jap lagi dah kena bius under spinal semua sakit hilangla. Sedaya-upaya cuba sedapkan hati.



to be continue...



  Logo Design by FlamingText.com

Pengalaman Bersalin part 1 : air ketuban leaking?!

Logo Design by FlamingText.com 
26 Jun 2014

Harini rasa tak sedap badan. Lenguh-lenguh satu badan. Macam nak kena asma pun ada. Tak larat rasanya nak perg kerja. So, anis decide nak EL jelah. En Suami mula-mula nak pergi kerja, tengokkan keadaan anis dia decide half day. So after lunch break baru dia masuk kerja.

Teringin nak makan KFC, alang-alang En Suami nak masuk kerja after lunch break so we all decide pergi lunch kat KFC, then dia drop anis balik umah sebelum masuk kerja.

Sepanjang petang anis duduk bermalas-malasan depan tv je lah. Tengah duk baring-baring ke hulu ke hilir, suddenly anis rasa basah. Ohh. Apakah? Ikotkan sekarang anis pregnant 37weeks 5days. It's can happent anytime.



err? air ketuban ke?

cuak jap. terus wasap en.suami and kakak. 50-50 rasa macam bukan air ketuban. Discharge biasa-biasa je kot. Try buat-buat batuk. Nothing. Tapi terus pakai pad la. Senang nak monitor kan, kalaulah betu-betul air ketuban. Call kawan kat tempat kerja mintak tolong hantarkan siap-saiap borang permohonan cuti bersalin. Mana la tau in-case of apa-apa yang akan terjadi kan? Huhu. 

Sampaila dah petang, en.suami balik tanya nak pergi klinik or hospital tak. Anis taknak. Sebab lepas pakai pad memang tak ada apa-apa. 100% pad anis pakai dry je. So, thats mean that bukan air ketuban la kot. Lagipun malam ni anis dah beli siap-siap ticket Transformer : The Age Of Extinction 2-3 hari lepas. Memang dari haritu duk harap sangat sempat tengok transformer. Hehe.



27 Jun 2014

Harini anis bangun pagi macam biasa. Baru nak bangun pergi mandi. Opps! Rasa macam ada air meleleh. Pad yang anis pakai soaked. Cepat-cepat pergi toilet. Buat-buat batuk. Ok. Ada keluar sikit. Terus kejut en.suami ajak pergi hospital. En Suami terkejut bila anis cakap "abi, jomlah sayang nak pergi hospital. air keluar balik ni. Pad dah basah". Terpinga-pinga dia pandang anis. Huhu.

Kami pun mandi-mandi then siap-siap nak pergi hospital. Sempat lagi anis pack barang-barang anis yang mana belum complete. Kemas-kemas rumah sikit. Pergi pekena roti canai nga teh ais dulu. Order half boiled egg 2 bijik. Then lepas tu baru anis gerak pergi Hospital Ampang.

Sampai-sampai je kat PAC, terus kena tukar kain then kena cek. Cek CTG ok. No contraction. Buat VE then doctor suruh batuk, ok ada air keluar. +ve ketuban yang dah leaking. Cek jalan pulak. Fingertips lagi. Belum bukak even 1 cm. Tapi anis kena admit terus tengahari tu. Sebab doc consider anis dah start leaking dari petang semalam. Air ketuban pun dah nampak kurang masa doc scan tengok. huhu. Sob sob sob. Redha je la. So doctor pun dah buat plan untuk anis kat PAC lagi before admit ke ward. Tukar semua baju, then tunggu turn untuk masuk ward je. 

Apa yang kelakar, PPK tolak naik wheelchair. Anis mintak jalan kaki je, sebab anis memang sihat and segar je, tak ada sakit apa-apa. Tapi tak boleh dah memang prosedur. Huhu. Apa yang pelik lepas anis tukar pad baru kat rumah sebelum datang hospital sampai la admit, tak ada pulak leaking. So, sahla anis jenis yang leakinng dalam setitik dua camtu je.



to be continue...

  Logo Design by FlamingText.com

Anis Araa Ramadhani

Logo Design by FlamingText.com 

hye bloggers! hye kawan-kawan ibu!!

nama saya Anis Araa Ramadhani, boleh panggil Araa..

dilahirkan pada 1 Ramadhan @ 29 Jun 2014

jam 5.07 pm

via Emergency Lower C-Section due to fail IOL


nak tau cerita, nanti ibu story-story pengalaman ibu saya lahirkan saya! :)

  Logo Design by FlamingText.com